FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Plavi forum" o ugrožavanju obale lošim prostornim planovima

MALINSKA ,8. siječnja 2005.(Hina) - Mreža ekoloških udruga "Plaviforum" i predstavnici tridesetak primorskih jedinica lokalnesamouprave zaključili su na skupu, održanom ovog vikenda u Malinskojna otoku Krku, da hrvatsku obalu trenutačno najviše ugrožavajunekvalitetni prostorni planovi.
MALINSKA ,8. siječnja 2005.(Hina) - Mreža ekoloških udruga "Plavi forum" i predstavnici tridesetak primorskih jedinica lokalne samouprave zaključili su na skupu, održanom ovog vikenda u Malinskoj na otoku Krku, da hrvatsku obalu trenutačno najviše ugrožavaju nekvalitetni prostorni planovi.

Na skupu o prostornim planovima i njihovu negativnom utjecaju na razvoj osnovan je Klub vijećnika za održivi razvoj Jadrana, koji će se zalagati za to da se ne ozakone planovi za koje mreža ocijeni da mogu ugroziti hrvatsku obalu.

Mreža ekoloških udruga "Plavi forum", osnovana u prosincu 2004. radi zajedničkog djelovanja u zaštiti Jadrana, prihvatila je u Malinskoj deklaraciju u kojoj se zaključuje da je, nakon uspješno zaustavljene provedbe projekta "Družba Adria", najveća opasnost za hrvatsku obalu izrada nekvalitetnih prostornih planova.

Mreža je utvrdila da se na jadranskoj obali najčešće ponavljaju tri problema: izrada nevjerodostojnih studija utjecaja na okoliš, koje bez većih teškoća prolaze recenzije povjerenstava za njihovu ocjenu; donošenje prostornih planova, izrađenih u prvome redu kako bi se omogućilo iskorištavanje prostora bez obzira na interese lokalne zajednice; te dolazak kapitala, često nepoznata podrijetla, i sklonost prema korupciji lokalne vlasti.

U Klub vijećnika za održivi razvoj Jadrana ušlo je dvadesetak općinskih, gradskih i županijskih vijećnika.

Dogovorili su "zajedničku platformu" i djelovanje u odnosu prema državnim tijelima kako bi se spriječilo da se ozakone prostorni planovi za koje ocijene da mogu ugroziti obalu.

Odlučili su i da će, ako državna tijela ne pokažu razumijevanje za argumentaciju "Plavog foruma", zatražiti zaštitu na Upravnom i Ustavnom sudu Republike Hrvatske i protiv onih koji su odgovorni za takve prostorne planove podići kaznene prijave.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙