FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Seminar o gospodarenju otpadom u Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji

VODICE, 13. prosinca 2005. (Hina) - Seminar o gospodarenju otpadom uŠibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji, kojeg su organizirali UN-ovprogram za razvoj (UNDP/UNOPS) u suradnji s Ministarstvom zaštiteokoliša, prostornog uređenja i graditeljstva RH te lokalnim vlastima,održan je danas u Vodicama.
VODICE, 13. prosinca 2005. (Hina) - Seminar o gospodarenju otpadom u Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji, kojeg su organizirali UN-ov program za razvoj (UNDP/UNOPS) u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva RH te lokalnim vlastima, održan je danas u Vodicama.

Seminar se održava u sklopu MEMCI projekta izgradnje komunalnih kapaciteta i infrastrukture za gospodarenje otpadom, a na njemu sudjeluje 50-tak predstavnika gradova i općina sa šibenskog i zadarskog područja, te predstavnici tvrtki za gospodarenje komunalnim otpadom.

Program zatvaranja i sanacije postojećih i uređenja budućih regionalnih odlagališta otpada na području Šibensko-kninske i Zadarske županije financira Europska unija s 1,8 milijuna eura iz programa CARDS 2001., rečeno je na seminaru.

Niels Erik Houe iz danske tvrtke "COWI" predstavio je plan sanacije 23 odlagališta na području dviju županija. Riječ je uglavnom o odlagalištima manjim od 50.000 metara kubičnih, koja su ekološki neprihvatljiva i, glede zaštite okoliša, ne ispunjavaju zakonske uvjete Europske unije ni hrvatske države.

Osamnaest takvih odlagališta je na području Zadarske, a ostala su u Šibensko-kninskoj županiji.

Od njih, odlagališta u Pirovcu, Stankovcima i Benkovcu već su zatvorena i počeo je postupak njihove sanacije.

Do 2007. godine planira se zatvaranje još dvaju odlagališta na šibenskom području i četiriju u Zadarskoj županiji, rečeno je na seminaru.

Posebno je istaknuo problem na otocima, s kojih je potrebno organizirati prijevoz otpada iz tamošnjih odlagališta.

Stela Favro iz UNOPS-a kazala je da bi ubuduće svaka županija trebala imati jednu ili dvije lokacije za odlaganje i gospodarenje otpadom.

Na području Šibensko-kninske županije sadašnje šibensko gradsko odlagalište Bikarac postat će do 2008. godine Regionalni centar za gospodarenje otpadom, najavila je.

Također, Favro je istaknula kako je 60 posto ovogodišnjeg proračuna utrošeno upravo na uređenje Bikarca, gdje je u kolovozu ove godine počela izgradnja reciklažnog dvorišta koje bi trebalo biti završeno do kraja prosinca.

Na zadarskom području još uvijek nije izabrana lokacija za buduće regionalno odlagalište.

"MEMCI o najpovoljnijoj lokaciji još uvijek pregovara s Hrvatskim vodama i Zadarskom županijom, nakon čega bi postojeće odlagalište Diklo trebalo biti zatvoreno", izvijestila je Stela Favro iz UNOPS-a.

Kazala je i kako je iz sredstava EU ove godine nabavljena oprema za skupljanje komunalnog otpada u 10 gradova i općina na šibenskom i zadarskom području, a posebni edukacijski program u dječjim vrtićima organiziran je u Zadru, Obrovcu, Biogradu, Kninu, Drnišu, Vodicama i Šibeniku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙