FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo: prostorne planove donijelo 278 od 550 gradova i općina

ZAGREB, 8. siječnja 2006. (Hina) - Po najnovijim podatcima objavljenimna web stranici Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja igraditeljstva prostorne planove uređenja donijelo je 278 jedinicalokalne samouprave od ukupno 550.
ZAGREB, 8. siječnja 2006. (Hina) - Po najnovijim podatcima objavljenim na web stranici Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva prostorne planove uređenja donijelo je 278 jedinica lokalne samouprave od ukupno 550.

Prostorni planovi su na visoku stupnju izrađenosti u 163 jedinice lokalne samouprave (gradova i općina), a četiri ih uopće nisu počele raditi - Cerna, Cetingrad, Kamanje i Podbablje.

Ministarstvo smatra da male općine, posebno na području posebne državne skrbi, moraju dobiti veću pomoć županijskih zavoda za prostorno planiranje, a i Ministarstvo je ove godine s četiri milijuna kuna sufinanciralo izradu planova općina na tom području.

Po podatcima Ministarstva donesenim prostornim planovima pokriveno je oko polovice državnog područja, na kojem živi oko 46 posto stanovništva.

Najavljeno je da će ministrica Marina Matulović-Dropulić sredinom siječnja na konferenciji za novinare iznijeti konačne podatke koliko je općina i gradova donijelo prostorne planove, u koliko ih se planovi završavaju i koliko ih još nije počelo izrađivati planove, što je trebalo završiti do kraja 2005., kada je istekao zakonski rok.

Ministrica Matulović-Dropulić prošle je godine u više navrata najavljivala mogućnost raspuštanja vijeća jedinica lokalne samouprave koje do toga roka nisu donijele ili im prostorni planovi nisu u završnoj fazi. Također je naglašavala da Ministarstvo ne može smjenjivati čelnike jedinica lokalne samouprave, ali može pokrenuti inicijativu za to. Ministarstvo do sada nije nikoga posebno prozvalo, a zbog lokalnih izbora koji su se održali sredinom prošle godine morat će se progledati kroz prste onima koji su pri kraju izradbe svojih planova. Ako se procijeni da planovi mogu u javnu raspravu, nije bitno hoće li biti doneseni mjesec dana prije ili poslije, nego je važno da u skorom roku budu dovršeni, poručivala je ministrica.

Sve općine i gradovi u zaštićenom obalnom području počeli su izradbu prostornih planova i od njih 129, 57 ih je donijelo, a u još 60 planovi su u visokoj fazi izrađenosti.

Najviše prostornih planova doneseno je u središnjoj i sjevernoj Hrvatskoj te sjevernom i središnjem obalnom području, a manje u istočnom dijelu države.

Najviše je planova doneseno u Varaždinskoj i Zagrebačkoj te Krapinsko-zagorskoj, Sisačko-moslavačkoj, Brodsko-posavskoj, Zadarskoj i Međimurskoj, a najmanje u Požeško-slavonskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Zakonom o prostornom uređenju iz 1994. propisano je da gradovi i općine prostorne planove donesu do sredine 1999. Zatim je 2000. Zakon izmijenjen i taj rok pomaknut na 30. ožujka 2002., a 20. ožujka 2002. ponovno je promijenjen i rok je potpuno izbrisan. Na prijedlog ministrice Marine Matulović-Dropulić izmjenama Zakona o prostornom uređenju od 14. srpnja 2004. ponovno je uveden rok za donošenje prostornih planova, koji je istekao 31. prosinca 2005.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙