FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MZOPU o novom izračunu emisije stakleničkih plinova

ZAGREB, 10. prosinca 2005. (Hina) - Na 11. zasjedanju KonferencijeUjedinjenih Naroda o promjeni klime u Montrealu održanom u petakodlučeno je da se Hrvatskoj dozvoli novi proračun godišnje razineemisija stakleničkih plinova koja je određena na temelju referentne1990. godine, priopćilo je kasno sinoć Ministarstvo zaštite okoliša,prostornog uređenja i graditeljstva.
ZAGREB, 10. prosinca 2005. (Hina) - Na 11. zasjedanju Konferencije Ujedinjenih Naroda o promjeni klime u Montrealu održanom u petak odlučeno je da se Hrvatskoj dozvoli novi proračun godišnje razine emisija stakleničkih plinova koja je određena na temelju referentne 1990. godine, priopćilo je kasno sinoć Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

U toj odluci se kaže da se Hrvatskoj dozvoljava određeni stupanj fleksibilnosti prilikom određivanja referentne visine emisija stakleničkih plinova u odnosu na njenu povijesnu razinu. Odbor za provedbu odluka Konvencije će na svojoj slijedećoj sjednici razmotriti razinu emisija stakleničkih plinova u baznoj godini za Hrvatsku i predložiti njezino prihvaćanje na slijedećem zasjedanju stranaka Konvencije o zaštiti klime.

To znači da će Hrvatska, kao potpisnica Kyoto protokola prilikom obvezatnog smanjenja emisije stakleničkih plinova od 2008. iz svojih energetskih izvora, prometa i poljoprivrednih aktivnosti krenuti sa više razine nego je to do sada bilo određeno uzimanjem 1990. godine kao osnovice za izračun razine emisija, kaže se u priopćenju.

Također se ističe da je takva odluka rezultat četverogodišnjih nastojanja za prihvaćanjem posebnih okolnosti u kojima se našla Hrvatska početkom devedesetih godina, u ratnom okruženju, zaustavljanjem industrijskih pogona i bitno nižom razinom utroška električne energije.

Hrvatsko izaslanstvo na konferenciji UN-a u Montrealu imalo je snažnu podršku Europske Unije i drugih zemalja s kojima je hrvatsko izaslanstvo održalo niz bilateralnih susreta prije donošenja same odluke. To ujedno Hrvatsku obvezuje i na ozbiljno razmatranje većeg korištenja obnovljivih izvora energije, kao što je energija iz biomase ili vjetra, proizvodnja biodisela, povećanje energetske efikasnosti i uopće racionalnog korištenja energije.

U priopćenju se također kaže kako je iz susreta u Montrealu razvidno da u svim tim programima Hrvatska može računati na aktivnu pomoć Europske unije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙