FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Kreti nađen ženski kip star dvije tisuće godina

ATENA, 8. siječnja 2006. (Hina/dpa) - Na sredozemnom otoku Kreti jeuz rub ceste u blizini luke Heraklion pronađena ženska statua odmramora, stara oko dvije tisuće godine, izvijestio je grčki državniradio.
ATENA, 8. siječnja 2006. (Hina/dpa) - Na sredozemnom otoku Kreti je uz rub ceste u blizini luke Heraklion pronađena ženska statua od mramora, stara oko dvije tisuće godine, izvijestio je grčki državni radio.

Kipu koji datira iz kasnog helenističkog ili ranog rimskog doba nedostaju doduše noge i glava, ali je tijelo vrlo dobro očuvano. Kako je javio radio, pronašao ju je vozač kamiona sasvim slučajno u blizini deponije otpada kod luke Heraklion.

Pronađeni kip visok je oko 1,5 m, a arheolozi procjenjuju da je cijela statua morala biti viša od 2 m.

Stručnjaci grčkog Središnjeg arheološkog vijeća pretpostavljaju da je kip pronađen prilikom iskopa temelja za gradnju neke privatne kuće. Vjerojatno su investitori te gradnje, kako bi izbjegli neugodnosti s arheolozima, kip izvadili i tajno ga odložili uz rub ceste kod deponije otpada. Naime, kod zanimljivih arheoloških otkrića kao što je taj kip, arheolozi u Grčkoj mogu prekinuti građevinske radove kako bi to nalazište detaljno istražili, što može potrajati i više mjeseci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙