FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić potpisao peticiju HHO-a

ZAGREB, 24. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićobišao je u subotu štand humanitarne akcije Radija 101 pod nazivom"Opremimo i obnovimo Centar za odgoj i obrazovanje djece s posebnimpotrebama Dubrava", te potpisao peticiju HHO-a za suzbijanje nasilja ipritisaka na javne medije.
ZAGREB, 24. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić obišao je u subotu štand humanitarne akcije Radija 101 pod nazivom "Opremimo i obnovimo Centar za odgoj i obrazovanje djece s posebnim potrebama Dubrava", te potpisao peticiju HHO-a za suzbijanje nasilja i pritisaka na javne medije.

"Potpisao sam apel za veću toleranciju i sigurnost građana, jer moramo imati slobodne medije da bismo mogli imati i slobodno društvo", istaknuo je predsjednik Mesić.

Upitan otkud nasilje i prijetnje nasiljem u hrvatskom društvu 10 godina nakon rata, Mesić je odgovorio da je to stoga jer su se neki, kako je rekao, "probudili misleći da je nastupilo vrijeme da se ponovno uvede selektivnost u primjeni zakona i koji misle da se nisu dovoljno namirili u vrijeme pljačke i otimačine i sad misle da je vrijeme da još jednom pokušaju".

Ali, dodao je, "taj pokušaj ne može uspjeti, jer Hrvatska danas razvija zrelu demokraciju i nadam se da će mladi shvatiti da nije dobro i za njih, u zemlji i izvan nje da se falsificira naša povijest. Mi moramo prihvatiti povijest kakvu smo imali, ali se moramo okrenuti budućnosti kako bi bila bolja nego što je bila povijest".

Odgovarajući na novinarski upit predsjednik Mesić ustvrdio je da državne institucije ne reagiraju dobro na nasilje i prijetnje nasiljem, te da ga iz MUP-a i mnogi drugi uvjeravaju da se mnoga kaznena djela otkrivaju i počinitelji privode pravdi. No, kazao je, "činjenice govore da javnost nije dovoljno educirana o tome što se događa, ali je očito da ima dosta napada na javne i anonimne osobe iz raznih razloga među kojima i zbog rasnih, nacionalnih ili političkih razloga".

Sve je to javni poziv svima i institucijama na ispunjavanje obveza i onda će prestati pokušaji da se, kazao je, "u Hrvatskoj stvori ambijent kaosa". "On ne smije biti", naglasio je predsjednik Mesić u izjavi novinarima.

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Žarko Puhovski rekao je da je potpisivanje peticije želi ljudima omogućiti pojedinačan angažman protiv nasilja i da se obrate odgovornim ustanovama i "pozovu ih da se uozbilje". "Za sada još uvijek imamo pojedinačne izgrede, a ako reakcija ostane mlaka oni će postati dijelom društvene strukture i neće se moći normalno živjeti", izjavio je Puhovski.

Urednica i voditeljica Radija 101 Zrinka Vrabec Mojzeš kazala je da se humanitarnom akcijom želi dati doprinos opremanju Centra za odgoj i obrazovanje djece s posebnim potrebama Dubrava. Do sada je prikupljeno 50-ak tisuća kuna i uz pomoć donatora vjerujem da ćemo skupiti više od 100 tisuća kuna i donirati ih toj jedinoj ustanovi takve vrste u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙