FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sofija: Oslobođen hrvatski državljanin Ivan Može

ZAGREB, 5. siječnja 2006. (Hina) - Sofijski općinski sud u četvrtak jeoslobodio hrvatskog državljanina Ivana Možu optužbi za ubojstvobugarskog policajca Kirila Živkova 31. kolovoza u glavnom bugarskomgradu, javljaju bugarski mediji.
ZAGREB, 5. siječnja 2006. (Hina) - Sofijski općinski sud u četvrtak je oslobodio hrvatskog državljanina Ivana Možu optužbi za ubojstvo bugarskog policajca Kirila Živkova 31. kolovoza u glavnom bugarskom gradu, javljaju bugarski mediji.

Uz Možu, oslobođen je i Asen "Šaki" Petrov, koji ima policijski dosje, a osim Živkova, bili su optuženi i za pokušaj ubojstva drugih osoba u pucnjavi u kojoj su bile ranjene još tri osobe.

Tužiteljstvo je na početku rasprave ujutro za Možu tražilo doživotnu kaznu zatvora. Bugarski kazneni zakon za ubojstvo policajca predviđa kaznu od 20 godina do doživotnog zatvora.

Možin odvjetnik na sudu je tvrdio kako je optužba utemeljena na nevaljanim dokazima i da analiza dokaza pokazuje kako njegov klijent nije bio u restoranu u kojem se dogodila pucnjava i da je stoga nedužan.

Odvjetnik Ivana Može od suda je zatražio i da ne prihvati građansku tužbu obitelji ubijenog policajca, koja je tražila da Može plati odštetu od 130 tisuća leva (oko 500 tisuća kuna).

Može je u završnoj izjavi prije izricanja presude rekao kako je nedužan i kako nije imao veze s djelom za koje ga se tereti.

Početkom rujna 2004. godine na bugarsko-srbijanskoj granici uhićen je Ivan Može, 28-godišnji strip-crtač iz Zagreba, a bugarska je policija objavila tjeralicu za 12 hrvatskih državljana, osumnjivčivši ih za niz mafijaških ubojstava. Teretilo ih se da su bili pripadnici skupine kojoj je bio na čelu Robert Matanić, a koja je, prema tvrdnjama bugarske policije, počinila je niz naručenih ubojstava u Sofiji.

No, vrlo brzo se ustanovilo da neki od onih za koje se tvrdilo da su na tjeralici nikad nisu napuštali Hrvatsku, poput Blaženka Jalžabetića.

Nedugo nakon uhićenja Ivana Možea, on se obratio pismom hrvatskom veleposlanstvu u kojem se požalio na tretman u bugarskom zatvoru. Njegov odvjetnik uspio je ishoditi novu istragu o optužbama protiv svojeg branjenika, a Ivan Može je u međuvremenu podvrgnut operaciji slijepog crijeva nakon koje se oporavljao u zatvorskoj bolnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙