FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bugarska povukla svoje trupe iz Iraka

SOFIJA, 27. prosinca 2005. (Hina/dpa) - Bugarska je završila spovlačenjem svog pješadijskog bataljuna iz Iraka, čime je provedenplan o potpunom povlačenju bugarskih vojnika iz te zemlje do kraja2005. godine, priopćilo je u utorak bugarsko ministarstvo obrane.
SOFIJA, 27. prosinca 2005. (Hina/dpa) - Bugarska je završila s povlačenjem svog pješadijskog bataljuna iz Iraka, čime je proveden plan o potpunom povlačenju bugarskih vojnika iz te zemlje do kraja 2005. godine, priopćilo je u utorak bugarsko ministarstvo obrane.

Bugarski je parlament povlačenje odobrio u svibnju kao reakciju na negodovanje javnosti prema ratu u Iraku. Ovo se povlačenje poklopilo s povlačenjem ukrajinskih snaga, koje su bile jedne od najbrojnijih među međunarodnim snagama na čelu kojih se nalaze Amerikanci.

"Od sinoć se preostala skupina od 130 bugarskih vojnika nalazi na sigurnom u Kuvajtu. Kući se vraćaju 30. prosinca", rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Vladislav Prelezov.

Vjerna zagovornica američkih vojnih operacija, Bugarska je u Irak svoje vojnike poslala 2003. god. U međuvremenu je izgubila 13 vojnika i šest civila pa se većina njezina stanovništva od 7,8 milijuna izjasnila protiv prisutnosti bugarskih vojnika u Iraku.

Vladajuća socijalistička stranka se obvezala da će trupe iz Iraka povući odmah nakon pobjede na lipanjskim izborima, no nakon traženja prijelazne iračke vlade da snage ostanu prisutne do parlamentarnih izbora održanih 15. prosinca, ipak se odlučila držati prvotne odluke da u Iraku ostane do kraja godine.

Pješadijski bataljun Bugarske vojske u Iraku brojao je 334 vojnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙