FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Isporuka plina Europi preko Ukrajine ponovno uspostavljena

KIJEV, 3. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Ukrajinska državna tvrtka zanaftu i plin Naftogaz Ukrajini ponovno je u potpunosti uspostavilaisporuku ruskog plina prema Europi, rekao je u utorak Mikola Gončaruk,član uprave tvrtke.
KIJEV, 3. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Ukrajinska državna tvrtka za naftu i plin Naftogaz Ukrajini ponovno je u potpunosti uspostavila isporuku ruskog plina prema Europi, rekao je u utorak Mikola Gončaruk, član uprave tvrtke.

"U potpunosti smo nastavili isporuku za Europu", rekao je Gončaruk na konferenciji za tisak. "Danas smo isporučili 360 milijuna kubičnih metara. To je ruski plin i znači da u potpunosti ispunjavamo naše obveze", dodao je.

Rusija je 1. siječnja prekinula isporuku prirodnog plina Ukrajini kad je Kijev odbio prihvatiti četverostruko povećanje cijene. Spor dva susjeda utjecao je i na isporuku plina Europi.

Ruski Gazprom Ukrajinu je optužio za krađu plina iz plinovoda koji preko ukrajinskog teritorija prenose plin na zapad Europe. Gazprom isporučuje približno četvrtinu plina potrebnog Europi, a oko 80 posto tog plina isporučuje se preko Ukrajine. Naftogaz je odbacio optužbe za krađu i rekao da Gazprom nije platio za usluge tranzita.

Gončaruk tvrdi da Ukrajina trenutačno koristi jedino plin iz vlastitih izvora i onaj dopremljen iz Turkmenistana.

"Spusti li se temperatura na -10 stupnjeva, morat ćemo uzeti još 40 milijuna kubičnih metara plina za naše potrošače. Tada će Ukrajina morati uzeti ruski plin koji je legalno zaradila za tranzitne usluge", upozorio je Gončaruk.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙