FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nostokarbolin - lijek za Alzheimera iz močvare?

NEW YORK , 3. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Organski kemičar KarlGademann sa Swiss Federal Institute of Technology u prosinačkom jeizdanju stručnog časopisa Journal of Natural Products objavio članak opotencijalnoj koristi aktivne supstance nastale iz cijanobakterijakoje se često nalaze u močvarama.
NEW YORK , 3. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Organski kemičar Karl Gademann sa Swiss Federal Institute of Technology u prosinačkom je izdanju stručnog časopisa Journal of Natural Products objavio članak o potencijalnoj koristi aktivne supstance nastale iz cijanobakterija koje se često nalaze u močvarama.

Gademann je svoj laboratorij specijalizirao za proučavanje aktivnih supstanci iz prirodnih izvora. Cijanobakerije su poznate odavno, no malo se zna o njihovu kemizmu. Naime, vodeni su organizmi do sada bili izvor antitumorskih lijekova i antibiotika, no Gademann je uspio izolirati supstancu koja bi mogla biti od pomoći oboljelima od Alzheimerove bolesti.

Tvar nazvana nostokarbolin in vitro djeluje jednako kao galantamin, lijek odobren za liječenje Alzheimerove bolesti, a dosadašnja istraživanja vrlo su ohrabrujuća.

No, poput svih sličnih supstanci i nostokarbolin će prvo morati doživjeti izmjene u strukturi, a zatim i sve faze kliničkih istraživanja prije nego što bude odobren kao mogući lijek.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙