FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istraživač Južnog pola Norman Vaughan umro nakon 100. rođendana

ANCHORAGE, 24. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Norman Vaughan, pustolovkoji je tijekom osam desetljeća svoje karijere sudjelovao i u prvimistraživanjima Antarktika i utrkama psećih saonica na Aljasci, umro jeu petak u bolnici u Anchorageu četiri dana nakon svog stotogrođendana.
ANCHORAGE, 24. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Norman Vaughan, pustolov koji je tijekom osam desetljeća svoje karijere sudjelovao i u prvim istraživanjima Antarktika i utrkama psećih saonica na Aljasci, umro je u petak u bolnici u Anchorageu četiri dana nakon svog stotog rođendana.

Kao mladić Vaughan je napustio sveučilište Harvard kako bi kao vodič psećih saonica 1928. godine sudjelovao u ekspediciji admirala Richarda Byrda na Južni pol. Kasnije je na zimskim olimpijskim igrama 1932. sudjelovao u utrci psećih saonica a tijekom Drugog svjetskog rata na Grenlandu svoje pse koristio u izvlačenju posada oborenih savezničkih zrakoplova.

Vaughan je kasnije odselio na Aljasku gdje se desetak puta natjecao u čuvenoj utrci psećih saonica na 1100 milja dugom putu Iditarod. Utrku je završio šest puta, a posljednji put kada mu je bilo 85 godina.

Vaughan je također organizirao godišnju vožnju dijelovima puta Iditarod kojom se obilježava dostava seruma u difterijom pogođeni grad Nome 1925. godine.

U 88. godini popeo se ne 3140 metara vrh na Antarktiku kojeg je po njemu nazvao Byrd.

Vaughan je postao ikona Aljaske a često ga se, zahvaljujući njegovim godinama provedenim u zračnim snagama SAD-a, oslovljavalo s "pukovnik Vaughan".

Televizija je izvijestila da Vaughanova obitelj ne planira ukop nego njegov pepeo želi rasuti duž puta Iditarod.

Vaughan je 100. rođendan proslavio prošlog vikenda u bolnici u Anchorageu. Po jednom televizijskom izvješću gutljaj šampanjca koji je popio tom prigodom bilo je i prvo alkoholno piće koje je okusio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙