FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osječki zeleni: Opasnost od neprihvaćanja Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu

OSIJEK, 29. prosinca 2005.(Hina) - Osječki zeleni danas su upozorili daneprihvaćanjem Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu Hrvatskaudruga poslodavaca (HUP) "potiče na ugrožavanje okoliša i trošenjemilijardi kuna na uređenje odlagališta".
OSIJEK, 29. prosinca 2005.(Hina) - Osječki zeleni danas su upozorili da neprihvaćanjem Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) "potiče na ugrožavanje okoliša i trošenje milijardi kuna na uređenje odlagališta".

Opravdanje HUP-a da ne može prihvatiti taj pravilnik jer je "nedorečen, nedosljedan i nezakonit" Osječki zeleni ocjenjuju "sebičnim i neutemeljenim", upozorivši u priopćenju za javnost kako HUP "pokušava uplašiti građane poskupljenjem pića i prehrambenih proizvoda čak do 30 posto, padom standarda i otpuštanjem radnika".

Osječki zeleni drže kako do 2004. u Hrvatskoj nitko nije sustavno "ni razmišljao o uklanjanju posljedica gomile ambalažnog smeća" te da je "napokon Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Zakonom o otpadu i Pravilnikom o ambalaži počelo rješavati nacionalni problem gomilanja smeća".

S prvim danim siječnja 2006. Pravilnik stupa na snagu i "bezuvjetno ga se trebaju držati svi, a županije trebaju donijeti vlastite programe gospodarenja otpadom", ističu Osječki zeleni.

Traže "strogu primjenu restriktivnih i kaznenih mjera za svakoga tko ne želi prihvatiti pravilan odnos prema okolišu", s napomenom da je godišnja količina smeća u Hrvatskoj oko 13 milijuna tona.

Osječki ekolozi pozivaju sve ekološke udruge da se uključe u praćenje primjene Pravilnika o ambalažnom otpadu, po kojem će građani za svaku vraćenu pet ambalažu i staklenu bocu dobit 0,50 lipa.

Zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca Bernard Jakelić danas je u Osijeku izjavio kako "HUP nije protiv pravilna gospodarenja otpadom, ali da je protiv povećanja troškova od 10 do 30 posto koje bi nastalo primjenom Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu za članove HUP-a".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙