FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrija: obljetnice rođenja Mozarta i Freuda

BEČ, 2. siječnja 2006. (Hina) - Austrija je počela obilježavanje važnihgodišnjica vezanih za imena dvojice austrijskih velikana - skladateljaWolfganga Amadeusa Mozarta i začetnika psihoanalize Sigmunda Freuda.
BEČ, 2. siječnja 2006. (Hina) - Austrija je počela obilježavanje važnih godišnjica vezanih za imena dvojice austrijskih velikana - skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta i začetnika psihoanalize Sigmunda Freuda.

Koncertom održanim u velikoj Festivalskoj dvorani u Salzburgu, Mozartovom rodnom gradu, pod ravnanjem francuskog dirigenta Marka Minkowskog otvorena je godina obilježavanja 250. godišnjice Mozartova rođenja. Veliki skladateljski genij rođen je 27. siječnja 1756. godine, a umro je u Beču 1791. Veliki koncerti i razne druge manifestacije počet će krajem siječnja u Salzburgu i Beču te će se nastaviti tijekom cijele godine.

Istodobno će se tijekom cijele godine obilježavati i 150. godišnjica rođenja "oca" psihoanalize Sigmunda Freuda. Za tu se priliku posebno pripremio Freudeov muzej u Beču. Freud se rodio u Freibergu u Moravskoj, tada dijelu Austro-ugarske monarhije, 6. svibnja 1856. Najveći dio radnog vijeka proveo je u Beču, a zatim je 1938. godine, nakon što je Njemačka anektirala Austriju, napustio zemlju. Umro je 1939. u Londonu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙