FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beč: Otkrivena spomen-ploča Blagoju Bersi

BEČ, 9. prosinca 2005. (Hina) - Na poticaj Društva za promicanjehrvatske glazbe i Hrvatskog društva skladatelja u Beču je danasotkrivena spomen-ploča hrvatskom skladatelju Blagoju Bersi, koji je utom gradu živio od 1903. do 1919.
BEČ, 9. prosinca 2005. (Hina) - Na poticaj Društva za promicanje hrvatske glazbe i Hrvatskog društva skladatelja u Beču je danas otkrivena spomen-ploča hrvatskom skladatelju Blagoju Bersi, koji je u tom gradu živio od 1903. do 1919.

Zoran Jašić, hrvatski veleposlanik u Austriji, podsjetio je u toj prigodi na dobre hrvatsko-austrijske odnose, posebice u kulturi, istaknuvši kako je ponosan što je otkrivena spomen-ploča velikom hrvatskom skladatelju koji je glazbenim radom obogatio ne samo hrvatsku nego i austrijsku glazbenu kulturu.

Glavni urednik austrijske Nakladničke kuće "Doblinger" Christian Heindl, u kojoj je Bersa godinama djelovao kao aranžer i stručni savjetnik, istaknuo je da je Bersa glazbenim djelovanjem utjecao na konačne aranžmane za manje ansamble velikih austrijskih skladatelja toga vremena, primjerice Straussa ili Stolza.

Predsjednik Hrvatskog društva skladatelja Željko Brkanović je, otkrivajući spomen-ploču, podsjetio na izvanrednu Bersinu ulogu kao glazbenika i glazbenog pedagoga, iz čije su majstorske radionice poniknuli veliki hrvatski skladatelji Boris Papandopulo, Bruno Bjelinski, Milo Cipra, Božidar Kunc, Ivo Brkanović i drugi.

Tajnik Hrvatskog društva skladatelja Tomislav Šaban rekao je da je Bersa ostavio neizbrisiv trag u bečkoj glazbenoj kulturi.

Predsjednik Društva za promicanje hrvatske glazbe u Beču i voditelj Muzičkog informativnog centra Koncertne direkcije Zagreb Davor Merkaš kazao je da ploča ima ne samo veliku promidžbenu vrijednost nego je tim činom otvoren put povratku dragocjene partiture Bersina remek-djela komične opere "Postolar iz Delfta" u Hrvatsku, koja je još u posjedu kuće "Doblinger" u Beču.

Na spomen-ploči, koju je izradio kamenoklesar Branimir Nekić, nalazi se medaljon s likom Blagoja Berse, rad Zdravka Brkića, profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙