FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 20. lipnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.
ZAGREB, 20. lipnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

WASHINGTON - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji boravi u posjetu SAD-u kao gost Konferencije američkih gradonačelnika, sastao se s gradonačelnikom Washingtona Adrianom Fentyem i posjetio američki Kongres, gdje se susreo s više kongresnika. Bandić i Fenty na kratkom su susretu govorili o nekim iskustvima u vođenju Zagreba i Washingtona, dvaju gradova koji su nominalno podjednake veličine. "Washington je nešto manji od Zagreba, ali u njega migrira dnevno dvostruko više stanovnika nego što on ima, oko 650 do 700 tisuća. Problemi su uobičajeni kao u svakom gradu", kazao je nakon sastanka Bandić. Bandić se u Washingtonu susreo i nekoliko demokratskih i republikanskih kongresnika, uključujući i čelnike Hrvatskog kongresnog kluba, Georgea Radanovicha i Petera Viscloskya. Teme razgovora s kongresnicima, po Bandićevim su riječima, bile situacija u regiji, odnosi Hrvatska-NATO, Hrvatska-EU, te aktualnosti u politici Hrvatske.

TOKIO - Višestrani pregovori o sjevernokorejskoj nuklearnoj krizi mogli bi biti nastavljeni već početkom srpnja, rekao je u srijedu u Tokiju američki pregovarač Christopher Hill. "Do toga bi moglo doći početkom srpnja", kazao je novinarima Hill po završetku azijske turneje. "Volio bih međutim da se to ne desi 4. srpnja (Dan američke nezavisnosti), već neposredno poslije", kazao je on. Do buđenja nade o nastavku pregovora kojima se želi uvjeriti Pjongjang da odustane od svih nuklearnih aktivnosti dolazi nakon rješavanja spora oko isplate novca za Sjevernu Koreju koji se nalazio u banci u Macaou. Uklanjanje te prepreke otvorilo je Pjongjangu put pozivu inspektora IAEA kako bi raspravljali o zatvaranju nuklearnog kompleksa Yongbyon. Inspektori će već sljedećeg utorka otići u Sj. Koreju, gdje nijedna skupina inspektora IAEA nije odlazila od prosinca 2002.

JERUZALEM - Dva palestinska aktivista ubijena su u srijedu u pucnjavi izraelskih vojnika na Zapadnoj obali, a još jedan u Pojasu Gaze, prema izraelskom i palestinskom izvoru. "Specijalna jedinica došla je uhititi dvojicu palestinskih aktivista za kojima se tragalo blizu Jenina (sjever Zapadne obale) i ubila ih je nakon što su ovi otvorili vatru", kazao je vojni glasnogovornik. Istaknuo je da je izraelska vojska uhitila u noći na Zapadnoj obali 15 Palestinaca za kojima se tragalo. "Jedan je naoružani palestinski borac iz Odbora za narodni otpor ubijen, a drugi ranjen istočno od Khan Younesa" na jugu Pojasa Gaze. Glasnogovornik izraelske vojske kazao je o tom sukobu da je "jedan izraelski vojnik teško ranjen u palestinskoj pucnjavi nekoliko stotina metara unutar Pojasa Gaze, zapadno od prolaza Kissoufim" između tog područja i izraelskog teritorija.

NEW YORK - Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg od utorka više nije član Republikanske stranke, no taj njegov potez nema veze sa predsjedničkim izborima jer je Bloomberg ponovio da se ne namjerava kandidirati za predsjednika SAD-a na izborima 2008. "Od danas sam politički neovisan, a iako se moji planovi o budućnosti nisu promijenili, držim da će mi napuštanje Republikanske stranke pomoći da bolje vladam New Yorkom", kazao je Bloomberg, multimilijunaš koji se obogatio poslovima vezanim uz financije i medije. Zanimljivo je da je Bloomberg isprva bio članom Demokratske stranke, a postao je republikancem kada se po prvi puta natjecao za mjesto newyorkškog gradonačelnika 2001. Kao gradonačelnik provodi konzervativnu gospodarsku i fiskalnu politiku, no zato je liberalan kod socijalnih pitanja poput nošenja oružja, ekologije i homoseksualnih brakova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙