FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 19. lipnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.
ZAGREB, 19. lipnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

WASHINGTON - Saborski zastupnik HDZ-a Andrija Hebrang, koji na poziv udruge Razminirajmo Hrvatsku boravi u posjetu Hrvatima u Kanadi, u Ottawi se sastao s predsjednikom Zastupničkog doma kanadskog parlamenta Peterom Milikenom s kojim je razgovarao o ublažavanju kanadskog viznog režima za hrvatske građane. "S predsjednikom Zastupničkog doma razgovarao sam o odnosima Hrvatske i Kanade, s najvećim osvrtom na probleme viznoga režima", kazao je Hebrang u telefonskom razgovoru. Napomenuo je kako je "osobno imao velikih problema s vizom, jer je član ratne vlade Hrvatske", ali da ovoga puta nije trebao ispunjavati opširni upitnik, već je samo napisao da je bio član ratne vlade. "Dobio sam vizu, što je presedan", kazao je Hebrang, dodajući kako kanadski dužnosnici s kojima je razgovarao, neslužbeno navode kako je to početak zatopljavanja viznog režima prema Hrvatskoj. U organizaciji udruge "Razminirajmo Hrvatsku" u Torontu je u nedjelju održan hrvatski piknik, s više stotina sudionika na kojem je Hebrang bio glavni govornik.

SEUL - Sto deset osoba poginulo je prije deset dana u eksploziji jednog naftovoda na sjeverozapadu Sjeverne Koreje, izvijestila je u utorak humanitarna južnokorejska organizacija Good Friends. Sve su žrtve izgorjele u plamenu kad je naftovod 9. lipnja. eksplodirao u okrugu Sonchon u pokrajini Pyongan. "Dobro informirani izvori obavijestili su nas da je u eksploziji poginulo oko 110 osoba", rekla je dužnosnica organizacije Noh Oh-jae odbivši otkriti izvor. Nesreća se navodno dogodila kada su se mještani obližnjeg sela okupili oko naftovoda da bi prikupili naftu koja je curila iz jednog njegovog oštećenog dijela. "Netko je zapalio vatru koja je prouzročila eksploziju", objasnila je. Južnokorejske obavještajne službe nisu potvrdile informaciju.

SEUL - Glavni američki pregovarač za sjevernokorejski nuklearni program Christopher Hill je u utorak izjavio da želi da proces denuklearizacije u Sjevernoj Koreji "uhvati svoj ritam" dok se Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) priprema za svoj prvu inspekciju u toj zemlji do 2002. godine. "Moramo ponovno uhvatiti ritam, vratiti se na kalendar i doći do kraja te ključne etape denuklearizacije postrojenja Yongbyon (sjever) gdje se proizvodi plutonij u vojne svrhe", kazao je Hill. Sjeverna Koreja se obvezala 13. veljače da će zatvoriti Yongbyon, ali nije poštivala to obećanje tražeći da se odmrznu njenih 25 milijuna dolara zamrznutih u jednoj banci u Macau. Kako s to dogodilo, službeni Pjongjang je pozvao inspektore IAEA-e da dođu u Sjevernu Koreju kako bi razgovarali o zatvaranju Yongbyona. Taj posjet, prvi od 2002., trebao bi uslijediti idući tjedan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙