FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 15. lipnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 15. lipnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

SARAJEVO - Ratni gradonačelnik Tuzle Selim Bešlagić te dvojica njegovih suradnika iz tog razdoblja Enver Delibegović i Budimir Nikolić privedeni su u četvrtak na Sud Bosne i Hercegovine na temelju zahtjeva srbijanske policije koja ih tereti za navodne ratne zločine, potvrdio je sam Bešlagić lokalnim medijima u BiH. Kako ga u petak citira "Dnevni avaz", Bešlagić je objasnio da se njega i njegove suradnike tereti za organiziranje napada "tri tisuće pripadnika zelenih beretki" na kolonu bivše JNA u Tuzli 15. svibnja 1992. godine. Veliki broj pripadnika jugo-vojske tada se povlačio iz Tuzle u dogovoru s lokalnim vlastima no pri tom su isprovocirali sukob na što su branitelji odgovorili. "Naslušao sam se svakakvih laži i izmišljotina o 15. svibnju no ovu laž do sada nisam čuo. Da je u Tuzli bilo tri tisuće naoružanih vojnika 15. svibnja oslobodili bismo od četnika i Zvornik i Bijeljinu i Ozren", kazao je Bešlagić.

ZAGREB - Regionalna konferencija pod nazivom "Tranzicijske zemlje: između sjećanja na socijalnu državu i rastuće socijalne isključenosti" održat će se u subotu u Zagrebu u organizaciji nevladinih organizacija iz Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije okupljenih u sklopu Igmanske inicijative. Igmanska inicijativa, čiji je suosnivač Građanski odbor za ljudska prava, prati negativne popratne procese ubrzanog i često stihijskog uvođenja neoliberalizma u tranzicijskim zemljama, pojave kao što je marginalizacija socijalnih prava građana i sve veću socijalnu isključenost te žele o tome senzibilizirati javnost i političke stranke. Na konferenciji će se sudionicima obratiti hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, a osim njega će govoriti predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava (GOLJP) Zoran Pusić i supredsjednik Igmanske inicijative Branko Lukovac te šef misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u Hrvatskoj Jorge Fuentes i zamjenik stalnog predstavnika UNDPA-a u Hrvatskoj Alessandro Fracassetti.

ZAGREB - Ljubo Jurčić boravio je proteklih dana u SAD-u gdje se u organizaciji Adriatic instituta susreo s američkim dužnosnicima, ekonomskim reformatorima, te čelnicima nezavisnih instituta i sveučilišta u Kaliforniji i Washingtonu, priopćio je u petak Adriatic institute, hrvatski nezavisni think tank. "Tijekom posjeta SAD-u susreo sam se s liderima koji su proveli uspješne ekonomske reforme u svijetu i razgovarali smo o idejama i strategijama koje će kreirati nova radna mjesta u Hrvatskoj, suzbiti korupciju i poboljšati hrvatsku ekonomiju", rekao je Jurčić. "SAD su važan partner Hrvatske i igrale su ključnu ulogu u osiguranju mira i stabilnosti u regiji te pružajući podršku ekonomskoj vitalnosti Hrvatske. Danas se Hrvatska suočava s intenzivnom regionalnom konkurencijom za radna mjesta i ulaganja te se hrvatska politika mora usredotočiti na kreiranje uvjeta za rast gospodarstva i poboljšanje životnog standarda hrvatskih građana", istaknuo je Jurčić.

SARAJEVO - Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC) potaknut će novog Visokog predstavnika Miroslava Lajčaka da odlučnije koristi široke ovlasti koje mu stoje na raspolaganju kako bi učinkovito odgovorio na krizu izazvanu ponašanjem domaćih političara, najavio je aktualni zamjenik Visokog predstavnika Raffi Gregorian. "Prilično oštar dopis sadržat će naputke za rješavanje aktualne situacije i definirati što je prihvatljivo, a što ne", kazao je Gregorian u intervjuu za "Dnevni avaz" od petka. Sadašnji Visoki predstavnik za BiH Christian Schwarz-Schilling s dužnosti odlazi za dva tjedna, a Lajčak će ga službeno naslijediti 2. srpnja. Upravni odbor PIC-a će međutim i prije toga razraditi strategiju budućeg djelovanja Ureda Visokog predstavnika (OHR).

DŽAKARTA - Indonezijska policija objavila je u petak da je uhitila vrhovnog vođu organizacije Jemaah Islamiyah (JI), prve islamističke mreže jugoistočne Azije koja je počinila smrtonosne napade. Četrdesetpetogodišnji Zarkasi, nazivan i Mbah, navodno se koristio s nekoliko identiteta, a uhićen je na otoku Java zajedno sa zapovjednikom oružanog krila JI, Abuom Dujanom, objavio je dužnosnik antiterorističke postrojbe indonezijske policije. "Zarkasi je nadzirao operacije JI u cijeloj Indoneziji", kazao je zapovjednik Surya Dharma. Jemaah Islamiyah, mreža radikalnih muslimana koja ratuje kako bi uspostavila kalifat na dijelu jugoistočne Azije, pretrpjela je velike udarce od 2002., jer su uhićene stotine njezinih pripadnika. Uhićenje Zarkasija i Dujane moglo bi voditi k raspadu te tajne organizacije, procjenjuju analitičari.

PRIŠTINA - Talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema izjavio je u Prištini da Kosovo ima jamstva SAD-a i EU-a da će biti neovisno, ali da treba čekati da se to pitanje riješi u Vijeću sigurnosti, prenosi u petak dnevnik "Koha Ditore". "Kosovo je de facto neovisno i za to Kosovo ima jamstva od strane EU-a i SAD-a", rekao je kasno u četvrtak po dolasku u Prištinu talijanski ministar D'Alema koji je imao radnu večeru s kosovskim predsjednikom Fatmirom Sejdiuom, premijerom Agimom Cekuom, a nazočni su bili i civilni upravitelj UN-a na Kosovu Joachim Ruecker i zapovjednik KFOR-a Roland Kather. Upitan što bi se moglo dogoditi u slučaju odgode rješenja statusa Kosova, talijanski ministar je kazao: "Ništa se neće dogoditi, jer zna se koji će biti konačni rezultat za Kosovo i za to se mora malo čekati", prenosi "Koha ditore".

JERUZALEM - Sjedinjene Države i Izrael razmatraju mogućnost ublažavanja sankcija na okupiranoj Zapadnoj Obali u znak potpore prijelaznoj vladi koju formira predsjednik Mahmud Abas, priopćili su u petak izraelski i zapadni dužnosnici čije izjave prenose svjetske agencije. Visoki izraelski dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, kazao je da će premijer Ehud Olmert i američki predsjednik George W. Bush sljedeći tjedan u Washingtonu raspravljati o nekoliko mjera, uključujući prepuštanje Abasu dijela prihoda od poreza koje je Izrael obustavio, pojašnjava Reuters. Jedna je dužnosnica, kako prenosi AFP, istaknula da je Izrael "spreman u Gazu dostaviti humanitarnu pomoć, ali je problem u tome što je nitko s palestinske strane ne može preuzeti". "Pokušavamo uspostaviti kontakte u tom smislu jer nismo ravnodušni na sudbinu 1,5 milijuna Palestinaca u Pojasu Gaze", dodala je. Izrael će, objasnila, nastaviti u Gazu isporučivati struju i vodu te lijekove.

DIYARBAKIR - Pet je osoba ranjeno u petak kada je eksplodirala bomba na autobusnoj postaji u jugoistočnom turskom gradu Diyarbakiru, objavili su sigurnosni izvori. Bomba je postavljena na trgovačkoj ulici ovog većinski kurdskog grada i na postaji koju koriste vojska i civili. U posljednje vrijeme su napeti donosi između turske vojske i separatističke Kurdistanske radničke stranke (PKK). Zbog sukoba se počelo govoriti o mogućoj turskoj vojnoj intrevenciji u sjevernom Iraku kako bi napadali baze PKK-a tamo. Prema službenim izvorima, bomba u Diyarbakiru je eksplodirala nešto prije vremena te je tako spriječena veća tragedija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙