FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 5. lipnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.
ZAGREB, 5. lipnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

KABUL - Pedesetak afganistanskih pobunjenika, najvjerojatnije talibana, ubijeno je u ponedjeljak u sukobima na jugu Afganistana, prema približnim podacima afganistanskih vlasti i koalicijskih snaga objavljenim u utorak. Više od 30 pobunjenika utopilo se u rijeci Helmand nakon što su njihovo plovilo napale afganistanske i međunarodne snage, prema podacima afganistanskog ministarstva obrane, neprovjerivim iz neovisnog izvora. Pobunjenici su pokušali prijeći rijeku u okrugu Sangin kako bi doprli do Muse Qale, središta istoimena okruga koji je pod njihovim nadzorom, kad su postali metom napada, kazao je glasnogovornik ministarstva obrane Mohammad Zahir Azimi. Još je dvadesetak talibana ubijeno u različitim sukobima u ponedjeljak na jugu zemlje.

MELBOURNE - Šest osoba smrtno je stradalo u utorak u sudaru putničkog vlaka i kamiona na pružnom prijelazu u državi Victoriji na jugoistoku Australije, priopćila je policija. Četrdesetak osoba ozlijeđeno je, od kojih 12 ozbiljno, u nesreći do koje je došlo na autocesti u Murray Valleyu, približno 10 km sjeverno od grada Keranga, objavila je policija države Victoria. "Vozač tegljača prevezen je u bolnicu Mildura u teškom stanju", izjavio je glasnogovornik policije. Prema prvim informacijama vlak je krenuo iz Swan Hilla i trebao stići na postaju Southern Cross u Melbourneu, ali je udario u kamion 40 minuta nakon kretanja.

ZAGREB - Jedan je kineski vojnik u nedjelju umro od ptičije gripe tipa H5N1, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) na svojoj web stranici. 19-godišnji vojnik bio je stacioniran u provinciji Fujian, na jugu Kine, a 14. svibnja hospitaliziran je zbog kašlja i visoke temperature. Riječ je o šesnaestom smrtnom slučaju uzrokovanom ptičijom gripom u Kini.

FREETOWN, Sierra Leone - U helikopteru koji je u nedjelju pao u blizini zračne luke u Sierra Leoneu poginule su 22 osobe, uglavnom navijači nogometne reprezentacije Togoa, izvijestile su u ponedjeljak vlasti Sierra Leonea. Togoanska vlada poslala je šestočlano izaslanstvo da pomogne u istrazi nesreće, nakon što je većina poginulih identificirana kao navijači nacionalne nogometne reprezentacije, koji su u nedjelju svoje nogometaše bodrili u susretu protiv Sierra Leonea. Kvalifikacijska utakmica za Afrički kup nacija završila je rezultatom 1:0 u korist Togoa, no vijest o nesreći slavlje je preokrenula u nacionalnu žalost.

MADRID - Baskijska separatistička organizacija ETA danas je priopćila da će "6. lipnja prekinuti primirje". "Ne postoji ni minimum uvjeta za nastavak procesa pregovora", priopćila je ETA-a u današnjem izdanju baskijskog lista Berria, dodajući da je premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero na njezino primirje odgovorio "uhićenjima, torturom i progonom". ETA je primirje proglasila u ožujku 2006. i još uvijek tvrdi da je na snazi, unatoč činjenici da je bombom u madridskoj zračnoj luci u prosincu ubila dvije osobe, a njezino najnovije priopćenje u španjolskim je medijima protumačeno kao najava novoga velikog napada.

MEXICO CITY - Devetnaest meksičkih vojnika završilo je u vojnom zatvoru, nakon što je vojska u petak ubila dvije žene i troje djece, jer se njihov automobil nije zaustavio na vojnoj kontrolnoj točki, objavilo je jučer meksičko ministarstvo obrane. Tragedija se dogodila u državi Sinaloa, a nesretna obitelj kombijem je putovala na pogreb, kad im je s vojne kontrolne točke naređeno da se zaustave. Kako se vozilo nije zaustavilo, vojska je otvorila vatru, u kojoj su poginule dvije žene u dobi od 17 i 25 godina, te troje djece u dobi od sedam, četiri i dvije godine. Tri osobe u kombiju su ranjene. Do pucnjave na kontrolnoj točki došlo je u sklopu široke vojne akcije koju je meksički predsjednik Felipe Calderon pokrenuo protiv moćnih narko kartela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙