FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 14. lipnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.
ZAGREB, 14. lipnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska nastavlja proces reformi kako bi dosegnula standarde Europske unije i postala njezina članica, no njezini napori većinom daju spore rezultate, ocjenjuje u četvrtak američka nevladina organizacija Freedom House u godišnjim ocjenama demokracije u tranzicijskim zemljama. Razina demokracije u Hrvatskoj ove je godine dobila srednju ocjenu 3,75, a što je blago pogoršanje u odnosu na lanjskih 3,71 piše u godišnjem izvješću organizacije za promicanje demokracije sa sjedištem u Washingtonu. U izvješću se upozorava da Hrvatska ne uspijeva riješiti zločine počinjene tijekom Domovinskog rata što je u neskladu s očekivanjima građana koji sebe već vide u okviru Europske unije. "Konzervativna vlada HDZ-a uspjela je ojačati državne institucije i održati unutarnju sigurnost bolje nego li prethodna vlada lijevog centra, no ne uspijeva ispuniti očekivanja u provedbi reformi na makro-razini u područjima kao što je pravosuđe, ili boriti se protiv korupcije koja ostaje ukopana u državnim institucijama", piše u izvješću.

SARAJEVO - Sadašnji ustavno-pravni ustroj Bosne i Hercegovine temeljen na dvoentitetskoj podjeli te zemlje je neodrživ i suprotan interesima Hrvata u njoj, a takvo stanje mora se izmijeniti kroz ustavnu reformu koja je neizbježna, stajalište je svih sudionika sastanka predstavnika hrvatskog naroda u BiH koji je u četvrtak u Sarajevu organizirao član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Sastanak je okupio predstavnike političkih stranaka u čijem radu sudjeluju Hrvati, dio zastupnika u državnom parlamentu, predstavnike Katoličke crkve uključujući kardinala Vinka Puljića te nevladinih udruga. Predsjednici dviju najjačih hrvatskih stranaka - HDZ BiH-a i HDZ-a 1990., Dragan Čović i Božo Ljubić nisu došli na sastanak no poslali su svoje predstavnike, a Komšić je novinarima kazao kako su oni potvrdili spremnost tih stranaka da nastave sudjelovati u takvim razgovorima kojih će biti još.

BEOGRAD - Ministar unutarnjih poslova Srbije Dragan Jočić izjavio je u četvrtak da policija nastavlja s akcijama "intenzivne potrage" za preostalim haškim bjeguncima. Ministar Jočić je novinarima izjavio da će akcija potrage biti provođena "skoro svaki dan". Neki beogradski mediji u četvrtak prenose pisanje novosadskih elektroničkih "E-novina" da je Vojna policija s pripadnicima žandarmerije MUP-a Srbije u utorak pretresla šumu i vojne objekte na Fruškoj gori tražeći Gorana Hadžića, optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj ali u toj akciji, prema istom izvoru, nitko nije pronađen ni uhićen. Unatoč tome što su u srijedu u Bruxellesu, nakon više od jednogodišnjeg prekida, nastavljeni pregovori Srbije i Europske unije o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, izručenje preostalih haških optuženika, prvenstveno Ratka Mladića i dalje ostaje uvjet Srbiji za europske i euroatlantske integracije.

BEČ/MOSKVA - Rusija je u četvrtak uputila prosvjed Austriji zbog uhićenja dužnosnika Ruske svemirske agencija pod optužbom za špijunažu. "Poduzimamo sve mjere kako bi rješili ovu situaciju i vratili ga u Rusiju", rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Mihail Kamjin govoreći o ruskom državljaninu koji je sudjelovao na zasjedanju UN-ove svemirske agencije. Austrijski list Kurier objavio je u srijedu da su austrijski i ruski zrakoplovni časnici uhićeni u ponedjeljak u blizini grada Linza i da su zadržani na ispitivanju u vezi s razmjenom obavještajnih podataka. Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kako je informirano o uhićenju ruskog časnika, koji je bio u sastavu izaslanstva Ruske svemirske agencije i da zajedno s dužnosnicima UN-a u Beču provjerava ima li on diplomatski imunitet u Austriji.

RIM - Vatikanski kardinal izjavio je u četvrtak da bi se papa Benedikt XVI. i patrijarh Ruske pravoslavne crkve mogli susresti u roku godine dana, objavila je novinska agencija Talijanske biskupske konferencije. Kardinal Walter Casper, voditelj vatikanskog Ureda za odnose s drugim kršćanskim religijama, izjavio je da su i papa i patrijarh Aleksej II. otvoreni za susret, no da puno toga ovisi o "unutarnjim prilikama" u ruskoj crkvi. "Nitko nije protiv susreta, čak ni među pravoslavcima", rekao je Kasper, prenosi agencija SIR. "Nadamo se da će se papa Benedikt XVI. i Aleksej II. susresti u roku godine dana", dodao je. Kasper je to izjavio na marginama svečane dodjele počasnog doktorata nadbiskupu Ciparske pravoslavne crkve Chrysostomosu II. kojeg će mu u subotu uručiti papa Benedikt XVI i koji se ponudio za posredovanje u dogovaranju tog dugoočekivanog sastanka.

GAZA - Petnaest Palestinaca, većinom članova Preventivne sigurnosti vjerne Fatahu, ubijeno je u četvrtak u sukobima koji su završeni Hamasovim zauzimanjem njihova glavnog stožera u Gazi, priopćili su medicinski izvori. Sukobi koji su trajali nekoliko sati uzrokovali su ranjavanje 70 osoba, prema istom izvoru. Petnaest Palestinaca ubijeno je u sukobima između suparničkih frakcija u četvrtak, povisujući broj mrtvih na 98 od početka posljednjeg vala nasilja 7. lipnja. Po završetku sukoba, borci Hamasa ušli su u zgradu, smještenu u četvrti Tal al-Hawa u Gazi i podigli zelenu zastavu islamističkog pokreta na glavni stožer, prema svjedocima i slikama emitiranima na televiziji.

ZAGREB - Hrvatski veleposlanik Mirko Bolfek predao je u srijedu vjerodajnice predsjedniku Alžira Abdelazizu Boutefliki, čime je preuzeo dužnost izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Hrvatske u Alžiru, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI). Bouteflika je tom prigodom izrazio zadovoljstvo zbog obnavljanja rada hrvatskog veleposlanstva, rekavši da će to omogućiti dinamiziranje tradicionalno prijateljskih odnosa dviju zemalja i unapređenje suradnje na svim područjima. Veleposlanik Bolfek prenio je Boutefliki pozdrave hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, kao i poziv za posjet Zagrebu, stoji u priopćenju MVPEI-a.

RAMALLAH - Palestinske snage sigurnosti uhitile su u četvrtak na Zapadnoj obali više od tridesetorice aktivista Hamasa i to je prvi znak da predsjednik Mahmoud Abbas pokušava uvesti nadzor nad tim teritorijem, rekao je jedan predstavnik snaga sigurnosti. Među uhićenima je i jedan dužnosnik ministarstva religije u Ramallahu na Zapadnoj obali. Prema riječima toga izvora, snage sigurnosti imaju popis od 47 imena Hamasovih aktivista koje moraju uhititi. U gradu Jeninu uhićena su petorica Hamasovaca. Agencija dpa javlja kako je Abbas odbacio niz uvjeta koje je postavio Hamas da bi u pojasu Gaze sklopio primirje s Fatahom, izjavio je u četvrtak jedan Abbasov pomoćnik. "Predsjednik zahtijeva potpun prekid vatre prije nego što bude uopće razgovarao o tih osam uvjeta", rekao je Abbasov politički savjetnik Nemer Hamad.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙