FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 5. lipnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 5. lipnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

VARŠAVA - Hrvatska ne treba biti talac europske krize nastale odbijanjem europskog ustava na referendumu, već ima poljsku potporu za ulazak u punopravno članstvo i prije rješenja pitanja ustava, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks u ponedjeljak u Varšavi nakon sastanka s predsjednikom poljskog Parlamenta Ludwikom Dornom. "Poljska daje veliku potporu Hrvatskoj za ulazak u EU koji ne bi trebao biti opterećen odbijanjem ustavnog ugovora. Poljska smatra da se to pitanje može riješiti amandmanom na Ugovor iz Nice tako da Hrvatska ne bude talac krize koja je nastala odbijanjem europskog Ustava na referendumima (u Francuskoj i Nizozemskoj)", kazao je Šeks koji je u trodnevnom posjetu Poljskoj, gdje se u ponedjeljak sastao i s ministricom vanjskih poslova Annom Fotygom i predsjednikom države Lechom Kaczynskim.

LONDON - Globalna zabrinutost zbog klimatskih promjena dramatično je porasla tijekom posljednjih šest mjeseci i građani očekuje da njihove vlade djeluju s tim u svezi, pokazalo je ispitivanje javnog mišljenja objavljeno u utorak. Ispitivanje, koje su proveli Nielsen Company i Institut za promjene u okolišu Sveučilišta Oxford, pokazalo je da 42 posto ispitanih širom svijeta smatra da bi vlade trebale ograničiti emisije ugljičnog dioksida i drugih zagađivača. Ovotjedni summit G8 mogao bi otvoriti put za postizanje sporazuma o tome kako se boriti protiv globalnog zagrijavanja. "Oni bi trebali biti svjesni koliko su ljudi zabrinuti zbog mogućnosti da će u budućnosti klima biti nestabilna, kao i njihova konsenzusa da vlade moraju djelovati s tim u svezi", rekao je Timmons Roberts sa Sveučilišta Oxford.

BRUXELLES - Hrvatski premijer Ivo Sanader posjetit će u srijedu sjedište NATO-a u Bruxellesu, gdje će se sastati sa Sjevernoatlantskim vijećem i glavnim tajnikom Saveza Jaapom de Hoopom Schefferom. Sastankom sa Sjevernoatlantskim vijećem (NAC), najvišim tijelom NATO-a, Hrvatska završava peti godišnji ciklus Akcijskog plana za članstvo (MAP). Premijer Sanader informirat će članove Vijeća o implementaciji dugoročnog plana razvoja hrvatskih oružanih snaga, o doprinosu Hrvatske međunarodnim naporima na razvoju demokracije i mira u svijetu, te o pojačanoj potpori hrvatskih građana članstvu u Sjevernoatlantskom savezu. Posljednje ankete govore da je potpora hrvatskih građana članstvu u NATO-u, koja se dugo vrtila oko 30 posto, sada narasla na preko 50 posto. Riječ je o vrlo važnom sastanku s kojeg Hrvatska očekuje pozitivne ocjene za svoje napore.

BEOGRAD - Glavna tužiteljica Međunarodnog suda za ratne zločine u Den Haagu (ICTY) Carla del Ponte nastavila je u utorak posjet Beogradu sastankom s osobama koje su izravno zadužene za provođenje vladinog Akcijskog plana za suradnju s ICTY u beogradskom Specijalnom sudu za ratne zločine. Prvi dan posjeta Carle del Ponte, kako prenose mediji, obilježila su štura priopćenja, posebice ono iz srbijanske vlade u kojem se kaže da je premijer Vojislav Koštunica izjavio da u Beogradu "postoje politička volja i odlučnost da se što prije u cijelosti okonča suradnja s ICTY" i da je to jedan od pet prioriteta vlade. Del Ponte je, prema priopćenju, rekla da je za Tribunal "nužna puna suradnja Srbije, s ciljem da se u što kraćem roku svi optuženi nađu u Haagu". Carla del Ponte će se tijekom četverodnevnog boravka u Beogradu sastati i sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem.

BEOGRAD - Srbijanski premijer Vojislav Koštunica u utorak je izjavio da je "pogrešna i štetna" američka najava mogućeg stavljanja na glasovanje u Vijeću sigurnosti (VS) rezolucije koja omogućava neovisnost Kosova. "Očito je da o toj rezoluciji ne postoji suglasnost jer je Srbija apsolutno protiv kao i Rusija koja je stalna članica VS-a", izjavio je Koštunica za beogradsku agenciju Beta. On je poručio da bi "posebice bio neodgovoran i destruktivan razvoj događaja ako propast tog dokumenta na glasovanju posluži kao povod albanskim separatistima da protivno VS-u jednostrano proglase neovisnost". "Vlada Srbije bi odmah poništila odluku o jednostranoj neovisnosti i proglasila je ništavnom i nevažećom, jer je Kosmet sastavni i neotuđivi dio Srbije", rekao je srbijanski premijer Beti.

SUBOTICA - Organizacija "Trkulja i prijatelji" iz Novog Sada, koja zastupa izbjeglice iz Hrvatske, pokreće protiv države šest ustavnih i tužbu za naknadu štete. "U slučaju da recimo Hrvatska izgubi spor oko stanarskih prava i naknade štete, mogla bi ući u dužničku krizu, goru od argentinske, a nije isključen i potpuni bankrot ove države", izjavio je prvi čovjek te organizacije, novosadski odvjetnik Đuro Trkulja. Tužbe će biti podnijete pred općinskim sudovima u Hrvatskoj u sljedeća dva tjedna, a prvi postupak bit će pokrenut pred sudom u Zagrebu. Prva tužba će, kako je rekao Trkulja, biti podnijeta protiv hrvatske državne Agencije za promet nekretninama (APN). Potom će organizacija "Trkulja i prijatelji" Hrvatsku tužiti za oteta stanarska prava, obnovu, naknadu štete, neisplaćene mirovine, konvalidaciju radnog staža, staru deviznu i druge štednje, objavio je "Dnevnik".

MADRID - Šef španjolske vlade Jose Luis Rodriguez Zapatero kazao je u utorak da je "ETA ponovno napravila pogrešku" objavljujući završetak trajnog prekida vatre, te je od baskijske separatističke skupine ponovno zatražio "definitivan prekid" nasilja. ETA je u utorak ujutro priopćila da će "6. lipnja prekinuti primirje" proglašeno u ožujku 2006. jer "ne postoji ni minimum uvjeta za nastavak procesa pregovora", te da je Zapatero na njezino primirje odgovorio "uhićenjima, torturom i progonom". "Ta se odluka radikalno protivi putu koji žele baskijsko društvo i španjolsko društvo", kazao je šef socijalističke vlade u kratkom govoru pred medijima u Madridu. Taj "put ima samo jedan cilj, onaj definitivnog napuštanja oružja", inzistirao je on.

BOGOTA - Takozvani "ministar vanjskih poslova" kolumbijske gerilske skupine FARC pušten je u utorak iz zatvora u sklopu plana za oslobađanje zatvorenika s ciljem osiguravanje slobode za 60 talaca, među kojima je i bivša predsjednička kandidatkinja Ingrid Betancourt, a koje pobunjenici drže zarobljenima. U sklopu dogovora koji je prošli mjesec predložio predsjednik Alvaro Uribe, najviše rangirani pritvoreni pripadnik Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) Rodrigo Granda pušten je na slobodu, a očekuje se da će još 200 gerilaca biti pušteno iz zatvora kasnije ovog tjedna. Uribe se nada da će oslobađanje zatvorenika motivirati pobunjenike da pokrenu pregovore o puštanju na slobodu 60 talaca među kojima su Betancourt, predsjednička kandidatkinja oteta prije pet godina, i tri američka poslovna čovjeka oteta 2003.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙