FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 20. ožujka 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta, do 4,30 sati.
ZAGREB, 20. ožujka 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta, do 4,30 sati.

WASINGTON - Ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin u ponedjeljak je iznio zahtjev Rusije za nastavkom pregovora o Kosovu do pronalaženja rješenja prihvatljivog i srpskoj i albanskoj strani. Tijekom zatvorene sjednice Vijeća sigurnosti na kojoj je voditelj misije UN-a na Kosovu Joachim Ruecker podnosio svoje redovito izvješće, Čurkin je dva puta izlazio pred novinare, kako bi ih izvijestio o tome da je bio "vrlo uznemiren jednostranom izjavom Rueckera koja nije bila od pomoći, jer je propovijedao nezavisnost Kosova, umjesto da govori o primjeni standarda iz Rezolucije 1244.", te kako je na sjednici prenio snažno protivljenje Rusije Reuckerovu istupu. Naglasio je kako Rusija nije protiv međunarodnog posrednika Marttija Ahtisaarija, ali inzistira na nastavku pregovora sve dok se ne nađe rješenje prihvatljivo i srpskoj i albanskoj strani. Predložio je da UN-a nađe drugog posrednika, jer je bivši finski predsjednik, unatoč neuspjehu, zaključio pregovore i odluku prepustio UN-u. Komentirajući Čurkinove optužbe, Ruecker je kazao kako je na sjednici "samo opisao precepcije na terenu oko konačnog statusa". Na zatvorenoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a sudjelovao je i predsjednik Kosova Fatmir Seidiu, dok je srpsko izaslanstvo vodila Sanda Rašković Ilić, koordinatorica srbijanske vlade za Kosovo.

BEČ - Iran je spriječio inspektore UN-a da posjete u subotu prostrano podzemno postrojenje za obogaćivanje urana u Natanzu, ali će inspektori pokušati ponovno, kazali su u ponedjeljak diplomati. Do inspekcija IAEA dolazi u trenutku kad se pet stalnih članica Vijeća sigurnosti (Kina, SAD, Francuska, V. Britanija, Rusija) i Njemačka složilo prošlog tjedna o nacrtu rezolucije koji predviđa nove sankcije protiv Irana zbog njegova odbijanja da prekine osjetljive nuklearne aktivnosti. Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad zatražio je, kao što mu pravilnik UN-a dopušta, da sudjeluje na sjednici Vijeća sigurnosti kad ono bude glasovalo o novim sankcijama protiv njegove zemlje. Datum sjednice nije određen. Inspektori IAEA trebali bi napraviti novi pokušaj ovog tjedna, možda u četvrtak, kazali su neimenovani diplomati.

PARIZ - Francuski predsjednik Jacques Chirac potvrdio je u ponedjeljak u razgovoru s afganistanskim kolegom Hamidom Karzaijem "važnost" zajedničke strategije zemalja koje rade na rekonstrukciji Afganistana, objavljeno je iz ureda francuskog predsjednika. Chirac je naglasio važnost "integrirane strategije koja oko Afganistana okuplja zemlje zainteresirane za njegovu stabilizaciju i rekonstrukciju", kazao je glasnogovornik ureda predsjednika Jerome Bonnafont. U 45-minutnom razgovoru u Elizejskoj palači, Chirac je izrazio "zabrinutost za cjelokupno stanje u Afganistanu, u području sigurnosti i droge", kazao je Bonnafont. Chirac je na summitu NATO-a u Rigi krajem studenoga 2006. predložio osnivanje neke vrste kontaktne skupine za Afganistan. No glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer ocijenio je u siječnju da taj plan ima malo izgleda za ostvarenje.

WASHINGTON - Europljani su odlučili produžiti za tri mjeseca privremeni financijski mehanizam uveden radi pomoći Palestincima, izjavila je u Washingtonu povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner. "Jako je važno da u tom osjetljivom razdoblju možemo barem zadržati privremeni međunarodni mehanizam i produžiti ga za dodatna tri mjeseca kako Palestinci ne bi patili očekujući da se izjasnimo o novoj vladi jedinstva", kazala je Ferrero-Waldner. Ona je govorila na konferenciji za tisak održanoj zajedno s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice, visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku Javierom Solanom, i njemačkim ministrom vanjskih poslova Frank-Walterom Steinmeierom koji predsjedava EU-om.

WASHINGTON - Položaj američkog ministra pravosuđa Alberta Gonzalesa, dovoden u pitanje aferom s političkim smjenama u državnom tužiteljstvu, u ponedjeljak je dodatno oslabljen raspravom u Senatu o oduzimanju njegovih ovlasti da samostalno postavlja i smjenjuje savezne tužitelje, dok je Bijela kuća samo izrazila nadu da će on ostati na dužnosti, izvjestile su američke TV mreže. Savjetnik u Bijeloj kući Dan Bartlett izjavio je kako predsjednik George W. Bush ima puno povjerenje u Gonzalesa i kako ministar nije ponudio ostavku. No Gonzalesa čeka težak tjedan. Senat u ponedjeljak i utorak rapravlja i glasuje o ukidanju njegovih ovlasti da postavlja i smjenjuje savezne tužitelje bez potvrde toga doma. Glavni inspektor ministarstva pravosuđa u utorak i srijedu svjedoči pred odborima Predstavničkog doma i Senata o navodnoj zlopuporabi ovlasti kod tajnog pregledavanja financijskih, internetskih i drugih podataka građana, u sklopu istraga na temelju sumnji za terorizam. Gonzales u četvrtak svjedoči pred odborom za proračun Predstavničkog doma, što je njegovo prvo pojavljivanje na Capitol Hillu od izbijanja afere. Više utjecajnih demokratskih zastupnika do sada je pozvalo Gonzalesa da podnese ostavku, uključujući i kandidate za predsjedničku nominaciju stranke Hillary Clinton i Johna Edwardsa, dok nitko od republikanaca u Kongresu još nije stao u njegovu obranu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙