FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 24. veljače 2007.(Hina) - Donosimo pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.
ZAGREB, 24. veljače 2007.(Hina) - Donosimo pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

SYDNEY

Američki potpredsjednik Dick Cheney u subotu je u Sydneyu izjavio kako bi bila ozbiljna greška kada bi se Iranu dopustilo da postane nuklearna sila. U razgovorima koje je vodio s australskim premijerom Johnom Howardom, Cheney je rekao da SAD i njegovi saveznici nastavljaju s diplomatskim aktivnostima u vezi pitanja Irana, ali je ponovio kako su "sve opcije na stolu". "Vjerujemo da bi bila ozbiljna greška kada bi nacija poput Irana postala nuklearna sila", kazao je Cheney novinarima nakon sastanka s Howardom. Cheneyevi komentari uslijedili su nakon što Iran nije poštivao rokove UN-a o prestanku obogaćivanja urana. Zapad smatra da bi Teheran obogaćeni uran mogao iskoristiti za nuklearno oružje, dok Iran tvrdi da obogaćeni uran namjerava koristiti u mirotvorne svrhe.

LONDON

Jedna je osoba poginula a osam osoba je teško ozlijeđeno u željezničkoj nesreći koja se u petak kasno navečer dogodila na sjevero-zapadu Engleske, objavile su spasilačke službe. Vlak na liniji London-Glasgow skliznuo je s tračnica, a u trenutku nesreće u vlaku se nalazilo 180 putnika. "Više je osoba teško ozlijeđeno a jedna je osoba u nesreći poginula", kazao je glasnogovornik spasilačkih službi. Glasnogovornik bolnice Royal Preston rekao je da je 12 ozlijeđenih putnika prevezeno u tu bolnicu, te dodao da su tri osobe u kritičnom stanju. Za sada nisu poznati uzroci nesreće.

PARIZ

Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas doputovao je u petak navečer u Pariz gdje će se u subotu sastati s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom, doznaje se od palestinskog diplomatskog izvora. Abas koji je trenutačno na europskoj turneji, razgovarat će u subotu i s francuskim ministrom vanjskih poslova Philippeom Douste-Blazyjem. Predsjednik Abas u petak je u Berlinu još jednom pozvao međunarodnu zajednicu da prekine embargo prema palestinskoj vladi koji je, po njegovu mišljenju, "nepravedan". Pregovarački Kvartet za izraelsko-palestinski sukob (EU, SAD, UN i Rusija) izjavio je u srijedu po završetku susreta u Berlinu da očekuje konačno sastavljanje palestinske vlade jedinstva kako bi donio odluke o mogućem ukidanju ili produljenju sankcija prema sadašnjoj vladi.

BERLIN

Njemačka se nakon višegodišnjih rasprava nalazi pred uvođenjem zabrane pušenja u javnim i ugostiteljskim objektima, priopćeno je nakon sastanka nadležnih ministara saveznih pokrajina u petak u Hannoveru. "Ova odluka predstavlja značajan doprinos zdravijem životu u Njemačkoj", izjavio je njemački ministar za zaštitu potrošača Horst Seehofer. Odluku saveznih zemalja pozdravila je i ministrica zdravstva Ulla Schmidt. Planirani zakon predviđa zabranu pušenja u lokalima i diskotekama i svim javnim objektima. U ugostiteljskim objektima će pušenje biti moguće jedino u posebno označenim i od ostatka lokala odvojenim prostorijama. Kako prenosi dnevnik "Sueddeutsche Zeitung", za nepoštivanje zabrane pušenja predviđene su kazne do 1000 eura.

WASHINGTON

Američki ministar obrane Robert Gates izjavio je u petak kako je nedopustivo da američki ranjenici iz Iraka i Afganistana ne primaju najbolju moguću zdravstvenu njegu i da se moraju boriti s birokracijom kako bi ostvarili svoja prava. Nakon ovotjedne reportaže The Washington Posta o lošim uvjetima smještaja ranjenika koji se ambulantno liječe u vojnoj bolnici Walter Reed u Washingtonu, i problemima koje im pri ostvarivanju njihovih prava zadaje birokracija, najviši dužnosnici saniteta Pentagona obećali su hitne promjene, a bolnicu je danas posjetio i ministar Gates. Gates je najavio kako će jedna nezavisna komisija ispitati uvjete rehabilitacije ranjenika i administrativne postupke u bolnici Walter Reed i Mornaričkom Medicinskom centru u Bethesdi i u roku od 45 dana o tome izvijestiti njegove pomoćnike zadužene za vojni sanitet.

RIM

Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano će u subotu donijeti odluku o tome tko će voditi talijansku vladu nakon ostavke Romana Prodija. Podržavatelji Prodija nadali su se da će Napolitano u petak, nakon dva dana konzultacija s čelnicima stranaka i prethodnim predsjednicima, zatražiti od Prodija da ostane na premijerskom položaju. Umjesto toga je 81-godišnji Napolitano odlučio "prespavati odluku" i držati Italiju u neizvjesnosti. Ako Napolitano da novi mandat Prodiju, od njega može zatražiti da sa svojom sadašnjom vladom izađe na glasovanje o povjerenju u parlament ili da sastavi novu vladu. Napolitano također može od nekoga drugoga zatražiti da sastavi vladu ili sazvati izvanredne izbore što analitičari ocjenjuju najmanje vjerojatnom opcijom.

BEČ

Glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon sastao se u Beču s Kurtom Waldheimom, koji je bio na čelu Svjetske organizacije 70-tih godina prošlog stoljeća, a kasnije se našao u središtu skandala zbog svoje časničke prošlosti u Wehrmachtu, potvrdila je glasnogovornica UN-a. "Glavni tajnik neslužbeno se sastao s Waldheimom", rekla je glasnogovornica Marie Okabe."Bio je to privatni i osobni posjet" Ban Ki Moona koji je "osobno poznavao Waldheima, kao i njegovu kći, kada je bio veleposlanik svoje zemlje (Južne Koreje) u Austriji", dodala je. Kurt Waldheim (86), četvrti glavni tajnik UN-a od 1972. do 1981., dospio je 1986. u središte skandala kada je austrijski tjednik Profil otkrio da je kao časnik služio u nacističkoj vojsci na Balkanu. Godine 1988. povjerenstvo povjesničara utvrdilo je da je bio upoznat s deportacijom 40.000 Židova u vrijeme dok je bio pobočnik u njemačkom glavnom stožeru u Grčkoj, ali ga nije optužilo za ratni zločin. Premda je bio izabran za austrijskog predsjednika, 1987. mu je na zahtjev Svjetskog židovskog kongresa zabranjen ulazak na američki teritorij.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙