FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 19. ožujka 2007.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do 4,30 sati
ZAGREB, 19. ožujka 2007.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do 4,30 sati

HELSINKI

Stranka centra finskog premijera Mattija Vanhanena tijesno je na parlamentarnim izborima pobijedila oporbenu konzervativnu Nacionalnu koaliciju, pokazali su rezultati objavljeni u nedjelju navečer. Stranka centra osvojila je 23,1 posto glasova birača ili 51 zastupničko mjesto u parlamentu, a konzervativci 22,3 posto, odnosno 50 mandata. Kako je u Finskoj tradicija da najjače stranke formiraju vladu, vjerojatna je nova vladajuća koalicija centra i konzervativaca s premijerom iz pobjedničke stranke..Vanhanenova stranka je dosad zemljom vladala u koaliciji sa socijaldemokratima koji su ove izbore završili na trećem mjestu s 45 zastupničkih mandata. Finski SDP je tako postao velikim gubitnikom ovih izbora jer je ta stranka od 1962. ili pobjeđivala ili bila na drugom mjestu. "Rezultat je jasan. Mi smo broj jedan", rekao je Vanhanen svojim pristašama u nedjelju navečer. Šef konzervativaca Jyrki Katainen, čija je stranka značajno napredovala u odnosu na prošle izbore, izjavio je da je Nacionalna koalicija zaslužila mjesto u vladi. "Ovo je ogroman uspjeh. Bilo bi jako čudno da ostanemo izvan vlade", rekao je Katainen.

WASHINGTON

Sjedinjene Države "odbijaju pregovarati" s novom palestinskom vladom sve dok se ona ne odrekne nasilja i ne prizna Izrael, rekao je u nedjelju Stephen Hadley, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Georgea W. Busha. "Odbijamo razgovarati s tom vladom sve dok ona ne prihvati načela" međunarodnog kvarteta za Bliski Istok (SAD, EU, UN, Rusija), rekao je Hadley na tv-mreži CNN-a. Hadley je također ocijenio "pomalo zabrinjavajućim" govor palestinskog premijera Ismaila Hanije o pravima Palestinaca na otpor. Hanija je ponovio u subotu pred parlamentom pravo Palestinaca na otpor i obećao djelovati na uspostavi primirja. On je izjavio da će njegova vlada raditi na "osnivanju neovisne palestinske države, koja će imati puni suverenitet na teritorijima okupiranim 1967., ali nije spomenuo pravo Izraela na postojanje uz tu državu.

RIO DE JANEIRO

Brazilska policija u nedjelju je u Rio de Janeiru uhitila bivšeg talijanskog ekstremnog ljevičara Cesarea Battistija, nekadašnjeg pripadnika organizacije "Naoružani proleteri za komunizam" koji je u domovini u odsutnosti osuđen na doživotni zatvor zbog upletenosti u četiri ubojstva. Battisti (52), čija je organizacija bila povezana sa zloglasnim Crvenim brigadama, od bijega iz Italije pa sve do 2004. godine mirno je živio u Francuskoj i čak se bavio pisanjem kriminalističkih romana. Prije nego što je trebao biti uhićen i izručen, iz Francuske je pobjegao u Brazil. Battisti je uhićen u Rio de Janeiru u u trenutku kada se sastao sa ženom koja mu je trebala predati novac, potvrdile su brazilske policijske vlasti. Battisti je ranije u javnosti priznao da je bio član nasilnih ljevičarskih organizacija u Italiji, ali tvrdi da nikada nije nikoga ubio.

BERLIN

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai koji se u prigodi državnog posjeta Njemačkoj sastao s novinarima u Berlinu u nedjelju navečer, pozvao je Njemačku i međunarodnu zajednicu da ulažu u njegovu zemlju. Afganistan je zemlja s "velikim apetitom" za potrošnju, napose na području energije, istaknuo je Karazai, otkrivši da samo šest posto stanovnika ima redovitu opskrbu električnom energijom. Potrebe su goleme što se tiče potrošačkih dobara i infrastruktura, kao što je izgradnja cesta i željezničkih pruga, istaknuo je Karzai, navodeći za primjer tržište mobitela koje je doživjelo naglo širenje, s 2,2 milijuna korisnika u Afganistanu. Usto je Karzai zatražio povećanje međunarodne pomoći za osnivanje afganistanske vojske i policije. "Treba nam dobro opremljena i dobro obučena vojska", kazao je. Pohvalio je "veliku stabilnost" koju će njegovoj zemlji donijeti skoro slanje njemačkih vojnih zrakoplova koji će izviđati na jugu zemlje, gdje koalicija vodi veliku ofenzivu protiv talibana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙