FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 5. ožujka 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati:
ZAGREB, 5. ožujka 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

TALLINN

Reformska stranka desnog centra premijera Andrusa Ansipa tijesno je u nedjelju dobila parlamentarne izbore u Estoniji ispred svog sadašnjeg lijevog koalicijskog partnera, pokazali su preliminarni službeni podaci. Nakon prebrojanih glasova iz 656 od 657 okruga Reformska stranka je dobila 27,8 posto glasova ispred Stranke Centra koju vodi Edgar Savisaar koja je osvojila 26,1 posto, priopćilo je Izborno povjerenstvo. Ukoliko bude potvrđen konačnim prebrojavanjem rezultat će dati dvjema strankama koalicijskim partnerima 60 zastupničkih mjesta u parlamentu koji broji 101 mjesto, što je dovoljno da postanu prva vlada koja je preživjela jedne izbore otkako je ova baltička država povratila svoju neovisnost 1991. One to mogu postići i bez sadašnjeg manjinskog člana u tročlanoj vladi, agrarne Narodne unije koja je dobila 7,1 posto. Međutim, ni Ansip ni Savisaar nisu se obvezali da će nastaviti zajedničku koalicijsku vlast ostavljajući otvorenim mogućnosti za traženje drugih partnera u koalicijskim pregovorima narednih dana.

GAZA

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas i premijer Ismail Haniyeh u nedjelju navečer u Gazi su razgovarali o osnivanju palestinske vlade nacionalnog jedinstva, izvijestili su palestinski dužnosnici. "Tijekom sastanka dvojice čelnika razgovaralo se o osnivanju vlade nacionalnog jedinstva te o rezultatima nedavnih sastanaka palestinskog predsjednika s europskim dužnosnicima u svjetlu ukidanja međunarodnog bojkota palestinske vlade", izjavio je glasnogovornik vlade Ghazi Hamad. Hamasova vlada je 16. veljače podnijela ostavku kako bi otvorila put osnivanju novoga kabineta, a Haniyeh bi članove svoje nove vlade trebao predstaviti u razdoblju od predstojećih pet tjedana.

BEČ

Predsjednik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohammed ElBaradei otputovat će 13. ožujka u Sjevernu Koreju, gdje će s tamošnjim čelnicima razgovarati o demontaži nuklearnih postrojenja, izvijestila je glasnogovornica organizacije Melissa Fleming. "Prema predviđenom planu ElBaradei će u Peking stići 12. ožujka, a zatim 13. ožujka otputovati u 48-satni posjet Sjevernoj Koreji", rekla Fleming, dodavši kako je IAEA "u petak službeno od Kineza dobio zeleno svjetlo potrebno da bi se krenulo dalje", aludirajući na sporazum zaključen u Pekingu 13. veljače, a dogovorili su ga kineski, japanski, sjevernokorejski, južnokorejski, ruski i američki predstavnici. Oni sudjeluju u šestostranim pregovorima o sjevernokorejskom nuklearnom programu.

VARŠAVA

Više od 1.200 osoba odazvalo se u nedjelju prosvjedima u Varšavi na poziv feminističkih organizacija i ljevičarskih udruga koje su se založile za pravo žena na pobačaj u toj zemlji istodobno demonstrirajući protiv prijedloga desnice na vlasti o uvođenju u ustav prijedloga o zaštiti ljudskog života "odmah po začeću". "Pravo na pobačaj - pravo žena" pisalo je na transparentima što su ih isticali prosvjednici okupljeni na središnjem varšavskom trgu, nakon čega su krenuli prema sjedištu poljskog parlamenta. Odluka žene da vlastitom voljom prekine trudnoću u Poljskoj se kažnjava dvogodišnjom kaznom zatvora, osim u slučaju silovanja, incesta, opasnosti po život majke ili u slučaju ultrazvukom otkrivene teške malformacije fetusa. Prošli je tjedan parlamentarno povjerenstvo, na poticaj ekstremne desne stranke - Lige za poljsku obitelj, članice koalicije na vlasti, predložilo da se u poljski ustav doda točka prema kojoj će "ljudski život biti zaštićen odmah po začeću". Usvajanjem takvoga prijedloga liberalizacija pobačaja u budućnosti bi u Poljskoj bila potpuno nemoguća. Feminističke udruge smatraju da bi to označilo potpunu zabranu pobačaja. Da bi se usvojio, prijedlog bi morao dobiti potporu dvaju trećina parlamentaraca od njih 460.

GRENOBLE

Dvoje skijaša poginulo je u lavini, a jedan alpinist pri padu s grebena u odvojenim nesrećama u Francuskim Alpima, priopćila je spasilačka služba. Dvojica skijaša izvan staza poginula su nakon što ih je pomela lavina kod skijaškog odmarališta Valloire u oblasti Savoie. U drugom incidentu alpinist je pao s 15 metara visokog grebena u obližnjoj oblasti Isere. Vlasti nisu izvijestile o identitetu žrtava.

LIBERTYVILLE

Nakon uzbudljivog i tragičnog života, posljednji jugoslavenski kralj Petar II Karađorđević (1923.-1970.) pokopan je na neuobičajenom mjestu za jednog balkanskog vladara - u manastiru srpske Pravoslavne crkve Sv. Save u Libertyvilleu blizu Chicaga, te je na taj način postao jedini europski vladar koji je pokopan na teritoriju Sjedinjenih Država. Kralj je postao 9. listopada 1934. nakon atentata na njegova oca, kralja Aleksandra u Francuskoj. Do 27. travnja 1941. u njegovo ime Jugoslavijom je vladao knez Pavle Karađorđević. Od rujna 1941. s jugoslavenskom vladom do kraja rata boravi u Londonu, a s vlasti je zbačen 29. studenog 1945., iako nikad nije abdicirao. Nakon Drugog svjetskog rata živio je u Francuskoj i Sjedinjenim Državama. Ondje je surađivao sa srpskom pravoslavnom crkvom i srpskom emigracijom. Iz braka s grčkom princezom Aleksandrom (1921.- 1993.) ima sina jedinca Aleksandra rođenog 1945. koji od 2000. živi u Beogradu. Princ Aleksandar želio bi posmrtne ostatke svojeg oca prebaciti na teritorij Srbije, kako je rekao u nedavnom telefonskom razgovoru za AP, dodajući kako vjeruje da će to biti uskoro.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙