FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skv: svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 22. veljače 2007.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4.30 sati.
ZAGREB, 22. veljače 2007.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4.30 sati.

LONDON - Britanski premijer Tony Blair pozvao je u srijedu buduću palestinsku vladu nacionalnog jedinstva da odustane od nasilja i prizna Izrael radi povratka mirovnom procesu. "Naravno, podržavam vladu nacionalnog jedinstva", izjavio je Tony Blair na konferenciji za tisak u Londonu održanoj nakon njegovog razgovora s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom. Mahmud Abas počinje u Londonu turneju kako bi si osigurao europsku podršku u korist nove vlade nacionalnog jedinstva Fataha i Hamasa, koji Izrael i zapadne zemlje smatraju islamističkim terorističkim pokretom.

BERLIN - Bliskoistočni mirovni Kvartet sljedeći će sastanak održati u jednoj od arapskih zemalja, a međunarodna zajednica je spremna i dalje aktivno poticati mirovni proces na Bliskom istoku, priopćeno je u srijedu navečer u Berlinu nakon sastanka predstavnika Kvarteta - Ujedinjenih naroda, Europske unije, Sjedinjenih Država i Rusije. "Sljedeći sastanak Kvarteta želimo održati u jednoj arapskoj zemlji a to je znak da je međunarodnoj zajednici vrlo stalo do nastavka bliskoistočnog mirovnog procesa", izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeier. On je planove o održavanju sljedećeg sastanka Kvarteta u jednoj od arapskih zemlja obrazložio time da je "došlo do promjene situacije" kada je u pitanju arapski svijet i bliskoistočni proces.

LJUBLJANA - Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je objavilo "reakciju na navode u vezi sa optantskom imovinom i Rimskim sporazumom" u kojemu je ponovilo poznatu poziciju Slovenije da to pitanje u odnosima s Italijom drži zaključenim i da je svoj dio odštete za tu imovinu koja je određena Rimskim sporazumom Slovenija u cjelini uplatila na fiducijarni račun. U izjavi se pojašnjava da je Slovenija legitimni nasljednik više od 40 sporazuma koje su sklopile Italija i bivša SFRJ, a među njima i Osimskih sporazuma, te Rimskog sporazuma iz 1983. godine, te da se Slovenija s Hrvatskom razmjenom nota 1996. godine dogovorila o podjeli neisplaćenog dijela odštete na slovenski i hrvatski dio, o čemu je notom bila obaviještena i Italija. Slovenija je početkom 2002. na fiducijarni račun Dresdner banke u Luksemburgu uplatila i zadnji dio svog dijela odštete, te konačna uplata iznosi nešto više od 57 milijuna američkih dolara.

PARIZ - Sud u Parizu optužio je sedamnaestero suradnika preminulog čileanskog diktatora Augusta Pinocheta za otmice i mučenja, te će im suditi u odsutnosti u okviru prvog suđenja na svijetu čileanskoj hunti, objavljeno je u srijedu iz sudskog izvora. Francuska istražna sutkinja Sophie Clement potpisala je u srijedu odredbu od 191 stranice kojima šalje optužene pred sud radi nestanka četiri Francuza u Čileu tijekom diktature. Sedamnaestorici će se suditi u odsutnosti u Parizu, a suđenje će početi najranije 2008. Među optuženima je trebao biti i Pinochet, no on je preminuo 10. prosinca 2006.

LJUBLJANA - Tvrtka Ipkonet u vlasništvu Telekoma Slovenije odabrana je kao koncesionar za drugu mrežu mobilne telefonije na Kosovu, javili su u srijedu slovenski mediji. Na međunarodnom natječaju kosovske agencije za telekomunikacije Ipkonetova ponuda odabrana je kao druga, ali je prvoizabrana ponuda dviju kosovskih tvrtki i neimenovanog talijansko-američkog investitora u međuvremenu propala jer nije bila uplaćena predviđena naknada za koncesiju, pa im je licenca oduzeta u skladu sa zakonom. Ipkom, odnosno Telekom Slovenije, treba do 6. ožujka u kosovski proračun uplatiti predviđenu svotu za koncesiju u iznosu 81 milijun eura.

BEOGRAD - Prvi čovjek INA-e u Beogradu Rikard Klobučar izabran je u srijedu za novog predsjednika Hrvatskog poslovnog kluba (HPK) u Beogradu, udruge hrvatskih gospodarstvenika koji posluju u Srbiji. On je na tom mjestu zamijenio Krunoslava Bešvira, dosadašnjeg ravnatelja predstavništva Podravke, koji odlazi na novu dužnost unutar koprivničke tvrtke. Službeno klub okuplja 46 tvrtki, a u njemu surađuje između 60 i 90 tvrtki. Hrvatski gospodarstvenici koji posluju u Srbiji u srijedu navečer su popunili do posljednjeg mjesta jednu od dvorana hotela "Hyatt Regency" na redovitom mjesečnom sastanku HPK-a, na kojem ih je o novom Cefta sporazumu informirao Miroslav Božić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Hrvatske i Zorica Kučić-Vitaljić, pomoćnica ravnatelja u Ministarstvu financija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙