FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 19. veljače 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati.
ZAGREB, 19. veljače 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

ZAGREB - Centar Simona Wiesenthala u nedjelju je pozvao hrvatske vlasti da primjenom postojećih zakona primoraju poduzeće Pinki iz Požege da prestane proizvodnju i distribuciju u Hrvatskoj paketića šećera na čijim je omotnicama otisnut crtež Hitlera i antisemitski vic. Paketići šećera od pet grama s antisemitskim sadržajem na omotnici ovih su se dana pojavili u pojedinim kafićima u Gospiću. U priopćenju koje je izdao izraelski ured Centra i potpisao njegov direktor Efraim Zuroff prosvjeduje se zbog "proizvodnje i distribucije paketića šećera s prikazom nacističkog diktatora Adolfa Hitlera zajedno s neukusnim vicevima o Židovima zatvorenim u koncentracijskim logorima koje proizvodi poduzeće "Pinki" iz Požege i distribuira po Hrvatskoj".

LONDON - Britanski premijer Tony Blair u nedjelju je odbacio optužbe da je porast nasilja u Irak posljedica lošeg predratnog planiranja koalicijskih snaga, ali i naglasio kako osjeća duboku odgovornost za zaustavljanje ubijanja u toj zemlji. Blair je ustvrdio da Washington nije vršio pritisak na London da zadrži trenutnu brojnost svojih vojnika u Iraku, unatoč planu američkog predsjednika Georga W. Busha da u Irak pošalje dodatnih 21.500 američkih vojnika. Britanci se, naime, nadaju da će do sredine godine za nekoliko tisuća smanjiti broj vojnika u južnom iračkom gradu Basri, gdje ih je trenutno oko sedam tisuća. "Imamo apsolutnu odgovornost da učinimo stvari kako treba. U potpunosti odbacujem da je uzrok poteškoća u Iraku vezan samo za predratno planiranje", izjavio je Blair za televizijsku kuću BBC.

DUBUQUE - Demokratski predsjednički kandidat John Edwards kritizirao je u nedjelju administraciju američkog predsjednika Georga W. Busha jer je propustila izravno se uključiti u razgovore s Iranom oko rješavanja rata u Iraku te oko iranskog nuklearnog programa. "Velika je strateška pogreška to što se nije izravno razgovaralo s Iranom", izjavio je Edwards za Associatel Press prije počektka njegove kampanje u Dubuqueu u američkoj državi Iowi, ocijenivši da se Iran trebalo uključiti u razgovore o ratu u Iraku te oko razvijanja njihovog nuklearnog programa. Edwards, bivši senator Sjeverne Karoline, smatra da je Bushova neodlučnost da otvori diplomatske linije s Iranom i Sirijom naštetila američkim naporima za stabiliziranjem stanja u Iraku, ustvrdivši da SAD i njegovi europski saveznici imaju snage i načina kako pridobiti Iran za suradnju. "Način na koji ih Amerika treba pridobiti je taj da iskoristi svoje gospodarske mogućnosti... da im jasno poruči da smo spremni, odustanu li od nuklearnog oružja, učiniti im dostupnim nuklearno gorivo", rekao je.

RAMALAH - Američka državna tajnica Condoleezza Rice razgovarala je u nedjelju s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom dok je Izrael utvrdio "potpuno identične" stavove s Washingtonom glede pravca koji treba usvojiti s budućom palestinskom vladom. Rice je više od dva sata razgovarala s Abasom u njegovu sjedištu u Ramalahu, na Zapadnoj obali, prije nego je otputovala u Jeruzalem gdje je razgovarala s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom, uoči trostranog sastanaka u ponedjeljak. Dvoje dužnosnika nije dalo izjave nakon susreta. Abas je ugošćujući Rice kazao kako namjerava razgovarati o trostranom sastanku kao i o sporazumu u Meki, potpisanom 8. veljače između njegove stranke Fataha i islamističkog pokreta Hamasa, o osnivanju jedinstvenog kabineta.

SEUL - Sjeverna Koreja kritizirala je u ponedjeljak japanske vlasti zbog njihova odnosa prema korejskim državljanima koji žive u Japanu, ocijenivši taj odnos neoprostivim narušavanjem sjevernokorejskog suvereniteta i zločinom nad humanosti. "Oružane snage i narod Sjeverne Koreje nikada neće ostati pasivni promatrač besramnog odnosa japanskih vlasti prema Korejcima u Japanu", stoji u izjavi sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova. Tokio je, naime, poduzeo oštre mjere prema aktivnostima Chongryonaca, kako se nazivaju Sjevernokorejci koji žive u Japanu, zbog sumnje da su uključeni u sjevernokorejski program nuklearnog i kemijskog naoružanja. U izjavi Pyongjanga stoji i da će japanski premijer Shinzo Abe "morati platiti za to", ali ta prijetnja nije obrazložena.

NEW DELHI - Najmanje 53 putnika poginulo je u ponedjeljak u požaru koji je zahvatio dva vagona u vlaku u južnoj Indiji, na granici s Pakistanom, a indijske vlasti sumnjaju da je riječ o sabotaži, odnosno aktiviranoj bombi. Vlak je prometovao na liniji New Delhi-Lahore (Pakistan), a požar je izbio nedaleko grada Panipata, oko 80 kilometara sjevereno od New Delhija, oko ponoći s nedjelje na ponedjeljak. "Požar je vjerojatno izazvala bomba", izjavio je za agencije Associated Press i Reuters generalni menadžer Sjeverne indijske željeznice B.N. Mathur, rekavši da je u neposrednoj blizini željezničke pruge, na mjestu gdje je izbio požar, pronađena improvizirana eksplozivna naprava. Iz gorućeg su vlaka, odnosno njegova dva vagona, izvučena 53 izgorjela tijela.

TIRANA - Albanci su u nedjelju bez većih izgreda glasovali na lokalnim izborima koji se smatraju ispitom političke zrelosti te balkanske zemlje koja se želi uključiti u euroatlantske institucije. Većina birališta zatvorila se, kao što je bilo planirano, u 19.00 sati po srednjoeuropskom vremenu, osim pojedinih na kojima je glasovanje produljeno kako bi svi birači mogli izvršiti svoju građansku dužnost. Oko 2,9 milijuna birača biralo je 67 gradonačelnika i 317 predsjednika općina među 1.700 kandidata. Odaziv je bio oko 45 posto, jedan sat prije kraja glasovanja, prema procjenama političkih stranaka.

KABUL - Više od 150 britanskih vojnika vodilo je veliku operaciju protiv talibanskih položaja u vrlo nestabilnom okrugu u pokrajini Helmand, na jugu Afganistana, objavio je u nedjelju ISAF. "Postrojbe

ISAF-a i afganistanske vojske vodile su u subotu i nedjelju veliku operaciju kako bi udarile na talibanska uporišta" na jugu okruga Garmsir, prema priopćenju ISAF-a koji tvrdi da nije bilo žrtava u redovima ISAF-a i afganistanske vojske. "Operacija Ledenjak nastavak je naših nedavnih operacija u i oko Garmsira protiv talibanskih ekstremista i njihovih zapovjednih centara", kazao je pukovnik Rory Bruce u priopćenju. ISAF, koji je napomenuo da je srušio tunele koji povezuju talibanske položaje, ne spominje žrtve u redovima pobunjenika.

MOGADIŠ - Najmanje četiri osobe ubijene su u nedjelju u Mogadišu u eksploziji neodređena podrijetla na njihovu vozilu, priopćila je policija, a jedan je policajac ubijen u drugom napadu istog dana u glavnom gradu Somalije, kazali su stanovnici. "Prema našim informacijama, četiri su osobe ubijene u eksploziji automobila", kazao je policijski dužnosnik Garad Jama. "Istražujemo. Još ne znamo podrijetlo eksplozije", dodao je on. Četiri osobe, od kojih jedna žena, ranjeno je u toj eksploziji do koje je došlo u četvrti Towfiiq, na jugu glavnog grada Somalije, blizu medicinske ustanove, rekli su svjedoci. Ubrzo nakon eksplozije, jedan je somalijski policajac ubijen a dvojica njegovih kolega ranjeni u četvrti Eymiska, na sjeveru Mogadiša, u napadu nepoznatih naoružanih osoba, rekli su svjedoci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙