FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 7. ožujka 2007.(Hina) - Pregled vijesti do 4,30 sati:
ZAGREB, 7. ožujka 2007.(Hina) - Pregled vijesti do 4,30 sati:

LJUBLJANA

Izjava zastupnika u Europskom parlamentu Hannesa Swobode o mogućnosti da Slovenija i Hrvatska u slučaju izostanka bilateralnog dogovora o graničnim pitanjima izlaz potraže u arbitraži, te amandman koji je u tom smislu uložio na prijedlog izvješća o napretku Hrvatske, izazvali su u srijedu veliko zanimanje slovenskih medija. To je bila i glavna vijest na početku središnjeg dnevnika RTV Slovenija za koji su komentar dali ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel i zastupnik u Europskom parlamentu Borut Pahor. Pahor je ocijenio da je riječ o "novoj okolnosti koju je potrebno proučiti" te podsjetio na to da je i prije govorio da Slovenija treba uspostaviti novu strategiju prema Hrvatskoj, dok je Rupel ponovio stajališta Ljubljane o arbitraži, odnosno rješenja graničnog pitanja pred sudskom instancom. Rupel je rekao da se arbitraža ne bi mogla odnositi samo na granicu na moru nego na sva granična pitanja, te da Slovenija prikuplja dokumentaciju o jednostranim potezima Hrvatske na granici od stjecanja samostalnosti obiju država. O pretpostavci da Slovenija u vrijeme svog predsjedavanja Europskom unijom u prvoj polovici iduće godine neće imati priliku bilateralna pitanja s Hrvatskom stavljati u prvi plan, Rupel je rekao da "život ne završava predsjedavanjem EU-om".

BAGDAD

Najmanje 30 osoba poginulo je, a 29 je ranjeno u srijedu navečer u samoubilačkom napadu u kafiću u gradiću Baladruzu, stotinjak kilometara istočno od Bagdada, doznaje se iz sigurnosnih službi. Napadač je oko 17.30 po mjesnom vremenu ušao u lokal u koji zalaze mladi i raznio se, rekao je redarstvenik koji je želio ostati neimenovan. Riječ je o dijelu grada u kojem pretežito žive kurdski šijiti. Ovaj napad je izveden samo dan nakon krvavog antišijitskog napada u Hilli u kojem se broj žrtava već popeo na 117.

WASHINGTON

Jordanski kralj Abdullah II., koji boravi u službenom posjetu Sjedinjenim Državama, u srijedu je održao govor na zajedničkoj sjednici oba doma američkog Kongresa u kojem je pozvao Washington da se snažnije angažira na što hitnijem postizanju mirnog rješavanja izraelsko-palestinskog sukoba. Održavanje 'statusa quo' na Bliskom istoku više se ne može tolerirati, rekao je jordanski kralj. Kralj Abudullah II ocijenio je u svom govoru kako je rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba hitnije nego rat u Iraku, te kako sada postoji rijetka povijesna prilika da se ostvari promjena u regiji. Pozvao je američki Kongres da podrži najnoviju inicijativu za oživljavanje mirovnog plana Saudijske Arabije iz 2002., koji predviđa kolektivno arapsko priznanje Izraela i sigurnosne aranžmane, u zamjenu za održivu palestinsku državu. Američki predsjednik George W. Bush i supruga Laura primili su u utorak navečer jordanskog kralja Abdullaha II. i suprugu Raniju u Bijeloj kući na službenoj večeri kojem je započeo program posjeta jordanskog suverena SAD-u.

LONDON

Britanski parlament u srijedu se glasovanjem opredijelio da se članovi Doma lordova ubuduće biraju, a ne imenuju, što bi moglo donijeti jednu od najradikalnijih ustavnih promjena u britanskoj povijesti. Donji dom parlamenta sa 113 zastupničkih glasova podupro je prijedlog reforme koji predviđa da se svi članovi gornjeg doma, Doma lordova, u budućnosti biraju na izborima. To je jedan od sedam prijedloga u paketu reformi koji je iznio bivši ministar vanjskih poslova i novi predsjednik donjeg doma Jack Straw. Ishod glasovanja u parlamentu, iako nema obvezujući karakter, vjerojatno će imati golemi utjecaj na budući zakon o tome. To je i udarac za premijera Tonyja Blaira, koji se javno založio za tek djelomično birani gornji dom, uz objašnjenje kako nikakva reforma ne smije umanjiti primat koji ima donji dom. Zasad se svi članovi Doma lordova imenuju, osim 92 nasljedna člana koji su preživjeli prvu fazu reforme gornjeg doma, provedenu tijekom Blairovog prvog mandata.

CHISINAU

Moldavija je u srijedu optužila susjednu Rumunjsku, s kojom uživa tradicionalne kulturne i jezične veze, da masovno njezinim stanovnicima dijeli rumunjsko državljanstvo i europske putovnice, te na taj način potkopava nacionalnu sigurnost Moldavije. Bivša sovjetska republika, čiji je veći dio teritorija nekada pripadao Rumunjskoj, spori se i s Rusijom koju optužuje da podilazi separatistima u Transdnjestru. Posljednjih godina Moldavija, jedna od najsiromašnijih europskih zemalja, traži tješnje veze sa Zapadom - posebice Rumunjskom. No, Moldavija u posljednje vrijeme upozorava da spremnost Rumunjske da omogući državljanstvo brojnim njezinim stanovnicima, predstavlja prijetnju moldavskom identitetu i nacionalnim interesima. Moldavija ima oko četiri milijuna stanovnika.

WASHINGTON

Glasnogovornik američkog State Departmenta izjavio je srijedu kako ne isključuje mogućnost bilateralnog sastanka između američkih i iranskih dužnosnika na konferenciji o budućnosti Iraka, koje će se predstojećeg vikenda održati u Bagdadu. Glasnogovornik Sean McCormack sugerirao je kako bi američka strana mogla biti otvorena za taj sastanak da bi se raspravljalo o navodnim iranskim isporukama ubojitih eksplozivnih naprava iračkim milicijama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙