FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 7. veljače 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati
ZAGREB, 7. veljače 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati

WASHINGTON/ZAGREB

Glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman izjavio je u utorak kako je istraga koju je provela američka vojska pokazala da je do incidenta u Basri u ožujku 2003., kad je u "prijateljskoj vatri" ubijen jedan britanski vojnik, došlo slučajno te kako protiv pilota nisu poduzete disciplinske mjere. Istragom je utvrđeno da je otvaranje vatre bilo slučajno, a piloti su slijedili procedure za odabir ciljeva pa nije pokrenuta disciplinska akcija, rekao je Whitman, prenosi AP. O američkom dopuštenju da se objave povjerljive snimke iz zrakoplova koji je raketirao britansku kolonu u Basri, zamijenivši je s iračkim oklopnim vozilima, u utorak dolaze proturječne informacije. Iz britanskih je službenih izvora priopćeno kako je SAD pristao na objavljivanje snimke iz kokpita zrakoplova u kojoj se čuje i reakcija dvojice pilota kada su shvatili da su greškom raketirali Britance. Dužnosnik Pentagona istodobno je za CNN izjavio da ministarstvo ne planira objaviti spornu snimku incidenta u kojemu je u "prijateljskoj vatri" poginuo britanski vojnik. U Londonu je predstavnik američkoga veleposlanstva David Johnson rekao da vlasti istražuju može li se sa snimke skinuti oznaka tajnosti, a da vojnici ne budu izloženi riziku. Britanski tabloid "The Sun" u utorak je 15-minutnu video snimku iz pilotskog kokpita postavio na svoju web stranicu.

BRUXELLES

NATO-ov vodeći zapovjednik traži još vojnika kako bi suzbio očekivanu talibansku ofenzivu u Afganistanu, ali suočen je i s općom nesklonošću saveznika kad je taj problem u pitanju, rekli su u utorak neki NATO-ovi dužnosnici. Američki general Bantz Craddock zahtijevat će još tri i pol bataljuna, što je više od dvije tisuće vojnika. Bit će to na sastanku ministara obrane zemalja članica što će se održati u četvrtak i petak u Sevilli, rekli su. Sjedinjene Države i Velika Britanija u zadnjih su nekoliko tjedana najavile slanje pojačanja za postojeće 34 tisuće NATO-ovih vojnika u Afganistanu. No Craddock koji je u prosincu preuzeo dužnost NATO-ova Vrhovnoga zapovjednika za Europu kaže da je potrebno i više ljudi.

Više od četiri tisuće ljudi poginulo je 2006. u nasilju u Afganistanu, i to je najkrvavija godina otkako su 2001. snage pod američkim vodstvom svrgnule talibanski režim. Nakon zimskoga zatišja NATO očekuje proljetnu obnovu sukoba. Američka vlada koju u 2008. čekaju izbori, idućih 12 mjeseci smatra ključnima: u to vrijeme ona mora biračima pokazati da napreduje u borbi protiv pobunjenika i u Afganistanu i Iraku.

JERUZALEM

Izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je u utorak da će se 19. veljače sastati s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom i američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice i s njima razgovarati o mogućem nastavku mirovnoga procesa. Olmert je još rekao i da je spreman na pregovore sa svakom palestinskom vladom, pa i s Hamasovom, pod uvjetom da pristane na zahtjev Zapada i prizna židovsku državu. "Sastanak će se održati 19.", rekao je Olmert u govoru pred čelnicima američkih Židova. Nije rekao gdje će se sastati. U Washingtonu je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack potvrdio datum sastanka i dodao da je cilj obiju strana početak razgovora o pitanjima koja se tiču okvira buduće palestinske države.

WASHINGTON

Američka astronautkinja Lisa Nowak, koja je napala suparnicu u borbi za naklonost pilota Space Shuttlea, optužena je za pokušaj otmice pred okružnim sudom u Orlandu na Floridi, a najavljena je i optužnica za pokušaj ubojstva. Satnica Lisa Nowak (43), udana i majka troje djece, izvedena je u utorak pred sud u Orlandu koji joj je odredio jamčevinu od 15.500 dolara, naredio nošenje GSP uređaja za satelitsko lociranje, i zabranio približavanje okrugu Orange, gdje živi Colleen Shipmann. No, Nowak će ipak ostati u zatvoru jer se priprema i optužnica za pokušaj ubojstva. Glasnogovornik zatvora u okrugu Orange Allen Moore rekao je da policija u Orlandu prikuplja dokaze za težu optužbu. Prema policijskom izvješću, Nowak, članica posade raketoplana Discovery u srpnju 2006., bila je kao i Shipman "u vezi" s astronautom Williamom Oefeleinom (41), po činu kapetanom fregate u Ratnoj mornarici. Nowak je presrela Shipman na uzletištu u Orlandu kako bi je odgovorila od veze s Oefeleinom. Kod uhićenja je kod Nowakove u torbi pronađen čekić, nož, gumeno crijevo, velika vreća za smeće a u njezinom autu pelene, gumene rukavice, karta puta od Houstona do Orlanda, e-mail poruke Shipmanove Oefeleinu, njezino ljubavno pismo astronautu i upute za nalaženje kuće Shipmanove na Floridi, navedeno je u policijskom izvještaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙