FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30

ZAGREB, 8. veljače 2007.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja u svijetu do 4.30.
ZAGREB, 8. veljače 2007.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja u svijetu do 4.30.

SEVILLE

Novi glavni zapovjednik NATO-ovih savezničkih snaga u Europi, general Bantz Craddock zatražio je jučer od zemalja NATO-a da pošalju u Afganistan još dva bataljuna s logističkom potporom, ili oko dvije tisuće ljudi, prema diplomatskim izvorima u NATO-u.

Američki general koji je u prosincu stupio na dužnost, rekao je ministrima obrane NATO-a koji su se sastali u Sevilli na jugu Španjolske da će trebati "još dva bataljuna i oprema koja će ih učiniti operativnima" kako bi se "više snaga rasporedilo na granici s Pakistanom i na jugu i istoku Afganistana", dodaju isti izvori.

Glavni zapovjednik usto je izvijestio saveznike o opremi koja je Međunarodnim snagama za pomoć sigurnosti (Isaf), koje predvodi NATO, potrebna kako bi izvršile svoju zadaću, izjavio je izvor blizak francuskoj ministrici Michele Alliot-Marie.

Zbog sve češćih napada talibana u 2006., broj vojnika u Isaf-u pod zapovjedništvom NATO-a već je povećan na 35.000, a za nekoliko mjeseci bi trebao dostići 37.000.

JERUZALEM

Palestinska vlada nacionalnog jedinstva koja se treba sastaviti pošto su čelnici Hamasa i Fataha jučer navečer u Meki potpisali ugovor, morat će poštovati zahtjeve međunarodne zajednice, izjavila je glasnogovornica izraelske vlade.

"Izrael očekuje da nova palestinska vlada poštuje tri zahtjeva koja je postavila međunarodna zajednica", kazala je Miri Eisin, glasnogovornica izraelskog premijera Ehuda Olmerta.

"Ti su zahtjevi da vlada odustane od nasilja, da prizna Izrael i ugovore koje su potpisali Izrael i Palestinci", dodala je.

GAZA

Aktivisti Hamasa i Fataha pozdravili su ugovor koji su njihovi čelnici jučer potpisali u Meki o vladi nacionalnog jedinstva rafalnom paljbom iz automatskog oružja u pojasu Gaze.

Desetci aktivista iz dvaju pokreta spontano su i dugo pucali u zrak iz automatskog oružja u Gazi, javio je AFP. Jednako je reagirao i Khan Younes u Rafahu, na jugu pojasa Gaze, izvijestili su svjedoci.

Odgovarajući na pitanje AFP-a, visoki dužnosnik Islamskog džihada Mohammed el-Hindi izrazio je, naprotiv, sumnju u taj ugovor.

"Važno je da taj ugovor prekine okruženje u kojemu su Palestinci", rekao je smjerajući na politički i gospodarski embargo koji je protiv Hamasa uvela međunarodna zajednica.

"Treba usto obnoviti otpor izraelskoj agresiji, napose na Al-Aqsu", dodao je govoreći o radovima koje je Izrael počeo u blizini Platoa džamija u Jeruzalemu, trećem svetom mjestu islama.

NEW YORK

Glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon drži da je pucnjava na libanonsko-izraelskoj granici u četvrtak između vojnika tih dviju zemalja prekid primirja koje je na snazi od ljetos i poziva obje strane da spriječe nove izgrede, izjavila je njegova glasnogovornica.

Ban je "jako zabrinut" zbog te pucnjave koja znači "prekid primirja uspostavljenog rezolucijom 1701 Vijeća sigurnosti", rekla je Michele Montas na tiskovnoj konferenciji.

"Ovakva povreda primirja dovodi u pitanje krhki mir koji vlada na jugu Libanona. Glavni tajnik poziva obje strane da pokažu najveću moguću suzdržanost, izbjegavaju provokacije i budu odgovorne u provedbi rezolucije 1701", dodala je.

Vijeće sigurnosti je preko svog predsjedatelja u veljači, slovačkog veleposlanika Petera Buriana, uputilo sličan poziv dvjema stranama tražeći da budu suzdržane.

Plave kacige UN-a u četvrtak su se rasporedile na granici između Libanona i Izraela, nekoliko sati nakon pucnjave između libanonskih i izraelskih vojnika, prvog oružanog izgreda otkako je u ljeto 2006. Izrael napao libanonski šijitski Hezbollah.

PEKING

Kina je za pregovore šest strana o sjevernokorejskome nuklearnom programu pripremila nacrt sporazuma koji bi mogao biti izlaz iz krize, rekao je rano jutros u Pekingu jedan južnokorejski dužnosnik.

"Kineski nacrt sporazuma od večeras je u cirkulaciji", rekao je za AFP taj dužnosnik, jedan od sudionika novoga kruga pregovora koji su u četvrtak počeli u glavnome gradu Kine.

Pregovore u kojima od 2003. sudjeluju Sjeverna i Južna Koreja, Sjedinjene Države, Kina, Rusija i Japan, bio je obilježio dugačak prekid od 2005. do 2006.

Sudionici na pregovorima žele da Pjongjang primjeni obveze iz zajedničke deklaracije od 19. rujna 2005. Prema toj deklaraciji Sjeverna bi se Koreja odrekla nuklearnog programa u zamjenu za sigurnosna jamstva, gospodarsku pomoć i jačanje bilateralnih odnosa s Washingtonom.

HAVANA

Obnašatelj dužnosti kubanskoga predsjednika Raul Castro iznenada se pojavio na otvaranju havanskoga međunarodnog sajma knjiga, a to je događaj na koji je njegov bolesni brat i predsjednik države Fidel redovito odlazio, javljaju agencije.

Ovaj je put 75-godišnji ministar obrane maslinastozelenu uniformu zamijenio sivom jaknom i plavim hlačama, objavio je Associated Press u petak.

Na otvaranje sajma knjiga Raul Castro stigao je u minibusu. S mlađim Fidelovim bratom bio je ministar kulture Abel Prieto. Raul je pozdravio i ostale članove kubanske privremene vlade, ministra vanjskih poslova Felipea Pereza Roquea, potpredsjednika Carlosa Lagea i predsjednika nacionalne skupštine Ricarda Alarcona.

Istovremeno iz Caracasa stiže vijest da se Fidel Castro sve bolje osjeća te da je završilo postoperativno razdoblje u kojem ostarjeli revolucionarni vođa nije mogao jesti, prenose agencije riječi venezuelanskoga veleposlanika na Kubi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙