FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 11. veljače 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.#L#
ZAGREB, 11. veljače 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.#L#

MUENCHEN - Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je u Muenchenu oštro kritizirao želju SAD-a za prevlasti nazvavši je "destabilizirajućom" te ekspanzionizam NATO-a koji vrebaju Rusiju i zemlje koje su na putu da budu nove svjetske sile. "Sjedinjene Države izlaze iz svojih državnih granica na svim područjima i to je veoma pogubno, nitko više nije siguran jer se nitko ne može uteći međunarodnom pravu", rekao je državni poglavar Ruske Federacije na 43. Konferenciji o sigurnosti koja se održava u Muenchenu. Upozorivši unaprijed da će govoriti "bez uvijanja", Putin je kazao: "Jednopolarni svijet ustvari znači samo jedno, jedno središte vlasti, jedno središte sile, jedno središte odlučivanja koje djeluje kao jedini gospodar i jedini vladar i koje će se urušiti samo od sebe", rekao je smjerajući na SAD. Putin je optužio NATO da tisuće vojnika drži u Rumunjskoj i u Bugarskoj unatoč zaključenim ugovorima o razoružanju.

WASHINGTON - Bijela kuća izjavila je u subotu da je "iznenađena i razočarana" dijelovima govora ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je kritizirao "destabilizirajuću" želju SAD-a za prevlasti i ekspanzionizam NATO-a. "Iznenađeni smo i razočarani izjavama predsjednika Putina. Njegove optužbe su neistinite. Želimo nastaviti suradnju s Rusijom na područjima koja su važna za međunarodnu zajednicu kao što su terorizam i smanjenje prijetnje oružja za masovno uništavanje i njihove proliferacije", priopćio je glasnogovornik savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Gordon Johndroe. Vladimir Putin održao je u subotu govor na 43. Konferenciji o sigurnosti u Muenchenu u kojemu je žestoko napao SAD i NATO.

PRIŠTINA - Kosovska policija uhitila je u subotu čelnika pokreta Samoodređenje Albina Kurtija koji je predvodio nasilne prosvjede Albanaca u Prištini protiv plana UN-a za koji kažu da ne ide dovoljno daleko u davanju neovisnosti pokrajini. U priopćenju policije navodi se da je uhićeno još 13 osoba te da je u sukobima policije i prosvjednika ozlijeđeno 80 osoba, među kojima osam policajaca. Dvanaest osoba je teže ozlijeđeno. Prosvjed Samoodređenja postao je nasilan kada su demonstranti htjeli da uđu u zgradu vlade.

LONDON - Gotovo svaki peti Britanac misli da je Tony Blair "pošten i iskren", prema anketi objavljenoj u subotu iz koje se vidi da policijska istraga koja se trenutačno vodi o financiranju Laburističke stranke koju predvodi, utječe na premijerov ugled. Anketa objavljena u Sunday Timesu svjedoči i o sve većem pritisku na Blaira kako bi čim prije dao ostavku i pokazuje da se tek 16 posto ispitanika slaže s takvim opisom premijera. Usto, 56 posto ispitanika misli da je Blair dodjeljivao počasne naslove u zamjenu za financijsku potporu njegovoj stranci. Britanska policija već deset mjeseci vodi istragu o tome je li ta stranka lijevog centra prekršila zakon kada je za svoju predizbornu kampanju u 2005. uzimala pozajmice od bogatih donatora među kojima su neki kasnije predloženi za članstvo u Domu lordova koje nije izborno ili za počasne naslove.

Blair je izjavio da će do rujna odstupiti s dužnosti, ali komentatori misle da je vjerojatnije da će otići u lipnju ili u srpnju.

AMMAN - Kralj Abdullah II. uputio je službeni poziv papi Benediktu XVI. da posjeti Jordan, javlja službena jordanska agencija Petra. Poziv, bez navedenog nadnevka, predala je Papi kraljica Rania koja je u petak završila posjet Italiji. Kraljica Rania prenijela je Papi "zahvalnost kralja Abdullaha II. za napor koji ulaže radi jačanja suradnje i razumijevanja između različitih vjera i promicanja vrijednosti ljubavi i mira", kako navodi Petra. Usto je istaknula da "Jordan želi pojačati suradnju s Papom i s Vatikanom kako bi se ostvario napredak u bliskoistočnom mirovnom procesu", dodaje agencija.

CONAKRY - Najmanje je dvanaest osoba izgubilo život, među kojima vojnik, u subotu u sukobima u Gvineji gdje oporba tvrdi da je riječ o "pobuni koja se može završiti samo odlaskom Lansane Contea", predsjednika države koji vlada 23 godine. Novi val nasilja dolazi pošto je u petak na dužnost premijera imenovan predsjednikov blizak suradnik, ministar Eugene Camara. Oporba i sindikati nisu prihvatili to imenovanje i traže ostavku zbog njegove prevelike bliskosti s državnim poglavarom. "Ovdje nije riječ o štrajku, već o pobuni koja se može završiti samo odlaskom Lansane Contea. On se ne želi sučeliti sa stvarnošću", ocijenio je Mamadu Ba, glasnogovornik skupine od 14 oporbenih stranaka.

JERUZALEM - Strah od širenja nasilja i prosvjeda u muslimanskom svijetu koji su izbili kada su počeli radovi u blizini Platoa džamija unio je podjelu u izraelsku vladu dan nakon sukoba u Jeruzalemu. Različita gledišta o taktici koju treba primijeniti očitovali su ministar za unutarnju sigurnost Avi Dichter i zamjenik ministra obrane Efraim Sneh, blizak ministru obrane Amiru Peretzu, koji je zatražio prekid radova. "Pristupna rampa koja vodi do Magrepskih vrata je izvan područja Brda hrama (koje muslimani zovu Plato džamija) i nema razloga da se popusti pred kampanjom šačice eksremista iz islamskog pokreta koji žele izazvati eskalaciju nasilja", rekao je Dichter za javni radio. Gnjev muslimanskog svijeta prouzročili su radovi koje su u utorak počele izvoditi izraelske vlasti u podnožju platoa kako bi izgradile novu pristupnu rampu prema platou, jer je stara oštećena.

BERLIN - U okviru 57. međunarodnog filmskog festivala u Berinu, Berlinalea, je u okviru sekcije Forum pred prepunom dvoranom povijesne kino dvorane Delphi u subotu uvečer održana svjetska premijera filma "Armin" hrvatskog redatelja Ognjena Sviličića. Hrvatsko - bosanskohercegovačko - njemačka koprodukcija govori o putu bosanskog tinejdžera koji u pratnji oca odlazi u Zagreb na audiciju za jedan njemački igrani film koji tematizira rat u Bosni. Glavne uloge u filmu, koji se dijelom zasniva na stvarnom doživljaju, tumače bosanskohercegovački glumci Emir Hadžihafisbegović i Armin Omerović - Muhedin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙