FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 11. veljače 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.
ZAGREB, 11. veljače 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ANKARA - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks doputovao je u nedjelju poslijepodne u službeni posjet Republici Turskoj, na poziv predsjednika turske Velike nacionalne skupštine Bulenta Arinca. Predsjednik Sabora u ponedjeljak će u Ankari održati službene razgovore sa svojim domaćinom Bulentom Arincom, a primit će ga i predsjednik Republike Turske Ahmet Necdet Sezer, te zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Abdullah Gul. U središtu razgovora, kako se očekuje, bit će bilateralni odnosi, Europska unija i NATO.

BERLIN - Četrdeset dvije osobe, među kojima 36 policajaca, ozlijeđeno je u subotu u žestokim sukobima koji su izbili na nogometnoj utakmici regionalnog kupa u Leipzigu na istoku Njemačke, priopćila je u nedjelju policija. Policijski konji i psi isto su bili na meti huliganskih napada, a oštećeno je i 21 policijsko vozilo, dodaje, ističući da je uhićeno pet izgrednika. Policija proučava videosnimke nadzornih kamera i očekuje nova uhićenja. Izgredi su izbili odmah nakon završnog sudačkog zvižduka utakmice između nogometnih klubova Lokomotive iz Leipziga i Erzgebirge Aue II (0-3).

MOSTAR/BANJA LUKA - Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ovaj entitet neće prihvatiti presudu koju će potkraj mjeseca izreći Međunarodni sud pravde u Den Haagu (ICJ) u tužbi Bosne i Hercegovine za agresiju i genocid protiv Srbije i Crne Gore. "Presudu, kakva god bila, Republika Srpska neće prihvatiti i neće ući u njezinu provedbu, makar to značilo i novi međunarodni spor", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci čiju izjavu prenose tamošnji mediji.

PODGORICA - Hrvatski veleposlanik u Podgorici Petar Turčinović najavio je kako će pregovore o naknadi ratne štete Crne Gore Hrvatskoj voditi ministarstva vanjskih poslova dviju zemalja. Turčinović je u intervjuu podgoričkom listu Vijesti rekao kako ratna odšteta Crne Gore Hrvatskoj ne bi morala biti isplaćena izričito u novcu, već i u dionicama državnih tvrtki ili drugim vidovima kompenzacija. "Crna Gora ima svoje limite zbog veličine svog gospodarstva i mi smo toga svjesni. Odšteta i isprika pomažu da se prestane živjeti u prošlosti", kazao je Turčinović, kako navode Vijesti u izdanju od nedjelje.

PODGORICA - Crnogorsko državno tužilaštvo podnijelo je zahtjev za pokretanje istrage protiv 12 bivših rezervista Podgoričkog korpusa zbog sumnje da su tijekom sukoba Srbije i NATO-a oko Kosova počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Kaluđerskom lazu, na granici prema Kosovu. Kako prenose podgorički mediji optuženi se terete da su na području rožajske općine prema Kosovu u vrijeme oružanog sukoba između SRJ i NATO-a 1999., kršili Ženevsku konvenciju o zaštiti građanskih lica. Oni su, kako se navodi, nečovječno postupali prema civilima Albancima koji nisu sudjelovali u neprijateljstvima.

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. u nedjelju je u prigodi Svjetskog dana bolesnika koji Katolička crkva obilježava 11. veljače, još jednom istaknuo da treba pomoći razvoju palijativne skrbi bolesnika koji boluju od neizlječivih bolesti. "Moramo poduprijeti razvoj palijativne skrbi kako bismo neizlječivim bolesnicima pružili cjelovitu skrb, ljudsku potporu i duhovnu pomoć koja im je toliko potrebna", kazao je Benedikt XVI. nakon molitve Anđeoskog pozdrava (angelus). Papa je razvoj palijativne skrbi stavio u središte svoje poruke koju je objavio 13. prosinca pripremajući se za Svjetski dan bolesnika.

LISABON - Portugalski birači u nedjelju glasuju o tome hoće li legalizirati pobačaj na referendumu koji bi ovu pretežito katoličku zemlju mogao dovesti u sklad s većinom europskih država. Istraživanja javnog mišljenja pokazala su da većina birača želi legalizirati pobačaj u prvih 10 tjedana trudnoće, ali malen odaziv bi mogao bi učiniti referendum nevaljanim, javljaju agencije. Jedino pitanje na glasačkim listićima pita birače žele li dopustiti pobačaj do 10 tjedna trudnoće.

TEHERAN - Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad opetovao je u nedjelju da Iran neće prekinuti obogaćivati uran kao što su tražile svjetske sile, rekavši da je voljan pregovarati i da će odgoditi objavu vijesti o "uspjehu" u nuklearnom programu. "Do 20. farvardina (9. travnja) redovno ćete biti svjedoci jedinstvenog napretka iranskog naroda na polju industrije, poljodjelstva i napose nuklearne energije", kazao je predsjednik pred desetcima tisuća Iranaca okupljenih na trgu Azadi u Teheranu u prigodi završetka proslave Dana revolucije.

RIM - Privatni dnevnik fašističkog talijanskog diktatora Benita Mussolinija pokazuje da on nije želio da se Italija uključi u Drugi svjetski rat, izjavio je u nedjelju talijanski senator Marcello Dell'Utri za list Corriere della Sera. Dell'Utri, blizak suradnik bivšeg premijera Silvija Berlusconija, tvrdi da je imao prigodu nekoliko sati čitati Mussolinijev dnevnik koji se sada nalazi kod jednog odvjetnika u Švicarskoj. "Jedan talijanski partizan koji je uhitio Mussolinija uzeo je neke njegove privatne stvari, među kojima i taj dnevnik. Taj čovjek je nedavno umro", rekao je senator. Dnevnik se odnosi na razdoblje od 1935. do 1939. godine, vrijeme u kojem je Mussolini postao Hitlerov saveznik.

BAGDAD - Bombe iranske proizvodnje prokrijumčarene u Irak usmrtile su 170 američkih i savezničkih vojnika od lipnja 2004., izvijestili su u nedjelju u Bagdadu visoki dužnosnici američkog ministarstva obrane. "Iran je upleten u dopremu eksplozivnih projektila i druge vojne opreme iračkim ekstremističkim skupinama", izjavio je na tiskovnoj konferenciji visoki američki dužnosnik iz Međunarodnih snaga u Iraku ne želeći otkriti svoj identitet. Trojica dužnosnika iz Međunarodnih snaga koji su sudjelovali na konferenciji uprla su prstom u Brigade Al-Qodsa Iranskih čuvara revolucije.

RIJAD - Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je u nedjelju u Rijad, prvu postaju regionalne turneje tijekom koje će posjetiti i Katar i Jordan, još dva bliska saveznika SAD. Putina su u zračnoj luci Kralj Kaled dočekali saudijski kralj Abdallah i njegov princ nasljednik sultan Ben Abdel Aziz, doznaje se iz službenih izvora. Tijekom prvog posjet jednog ruskog predsjednika Saudijskoj Arabiji, Putin bi tijekom večeri trebao službeno razgovarati sa saudijskim kraljem.

AŠHABAD - Birališta su se u nedjelju zatvorila u Turkmenistanu gdje se nakon smrti doživotnog predsjednika Saparmurata Nijazova treba izabrati novi predsjednik države na izborima koji nisu slobodni, ali znače prekretnicu za tu bivšu sovjetsku republiku u srednjoj Aziji. Više od 94 posto od 2,6 milijuna upisanih birača glasovalo je do 12.00 sati po srednjoeuropskom vremenu, dva sata prije zatvaranja birališta, kako je priopćilo Izborno povjerenstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙