FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 10. veljače 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.
ZAGREB, 10. veljače 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatska Vlada pravnim je stručnjacima dala zadatak da istraže mogućnosti kako bi se Republika Hrvatska mogla uključiti u sudski proces na Haškom sudu hrvatskim generalima Ivanu Čermaku, Mladenu Markaču i Anti Gotovini kao prijateljica suda, a u skladu sa statutom Haškog suda, doznaje se u subotu od visokog izvora u Vladi. Hrvatska je u rujnu zatražila da joj se odobri status prijatelja suda u tim predmetima te predmetu "Prlić i drugi", smatrajući da će podnescima, koje bi sastavili pravni stručnjaci i povjesničari - prijatelji suda, osporiti neprihvatljive kvalifikacije haškog tužiteljstva iz optužnica u tim trima predmetima. Prema tim optužnicama, zločini u Hrvatskoj i BiH počinjeni su u okviru "udruženog zločinačkog pothvata" u kojemu je sudjelovao tadašnji državni i vojni vrh RH.

PRIŠTINA - Prosvjed nekoliko tisuća članova i pristaša pokreta "Samoodređenje" protiv prijedloga glavnog izaslanika UN-a za status Kosova Marttija Ahtisaarija o postupnoj samostalnosti te pokrajine, eskalirao je u subotu poslijepodne u središtu Prištine u nasilje s više ozlijeđenih, nakon što su se specijalne snage Kosovske policije i postrojbe policije UNMIK-a sukobile s demonstrantima koji su pokušali prodrijeti u sjedištu kosovske vlade i parlamenta i razbiti policijski kordon. Policija je upotrijebila suzavac i gumene metke protiv sudionika demonstracija, a vozila kliničkog bolničkog centra odvezla su nekoliko ozlijeđenih prosvjednika. Prema prvim informacijama, policija je uhitila nekoliko osoba.

WASHINGTON - Demokratski senator Barack Obama (45) u subotu je službeno objavio svoju kandidaturu za američke predsjedničke izbore 2008. godine, obećavši pred tisućama pristaša okupljenih u Springfiledu, Illinois, okončanje rata u Iraku, zdravstveno osiguranje za sve građane, dostupnije visoko obrazovanje, bolje radne i životne uvjete radničkih obitelji, te prije svega povratak izgubljenog povjerenja u političko vodstvo u Washingtonu. "Došao sam ovdje pred vas da objavim svoju kandidaturu za predsjednika SAD", rekao je Obama u Springfieldu, gdje je prije 10 godina počeo političku karijeru izborom u državni Senat Illinoisa.

ANKARA - Tri osobe s visokom temperaturom koje su bile u dodiru s peradi koja je po svoj prilici zaražena ptičjom gripom primljene su u subotu u bolnicu na jugoistoku Turske, izvijestila je tamošnja zdravstvena služba, a prenosi agencija Anatolija. Troje bolesnika, dvije žene od 33 i 68 godina i trogodišnji dječačić dolaze iz sela Bogazkoey na jugoistoku Turske, gdje je u petak na peradi potvrđena prisutnost virusa tipa H5N1, visokopatogenog i možda smrtonosnog za čovjeka.

SUBOTICA - Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Josip Pekanović podnio na subotnjoj sjednici tog krovnog tijela hrvatske manjine u Srbiji ostavku na dužnost. Odluku o povlačenju s dužnosti prvog čovjeka HNV-a on je priopćio uoči rasprave o smjeni koju je tražila skupina vijećnika nezadovoljna načinom na koji je Pekanović zastupao interese hrvatske zajednice, kao i načinom trošenja novca HNV-a. Novi predsjednik HNV-a, koji bi trebao biti treći od formiranja krovnog tijela hrvatske manjine u Srbiji 2002. godine, trebao bi biti izabran na sljedećoj sjednici Vijeća.

ANKARA - Turska policija zaplijenila je više od pola tone heroina namijenjenog daljnjem transportu u Nizozemsku što je dosad najveća količina heroina koju su vlasti te zemlje zaplijenile, objavila je u subotu policija u Ankari. Ukupno 565 kg heroina, skrivenog u kartonskim kutijama s pizzama, pronašli su policijski psi još u četvrtak navečer u kamionu koji je prelazio carinsku kontrolu na izlazu iz Turske u Bugarsku. Policija je u međuvremenu uhitila dvanaest osoba osumnjičenih da su sudjelovali u krijumčarenju heroina. Vrijednost zaplijenjene količine heroina u uličnoj prodaji zapadne Europe procjenjuje se na 28 milijuna dolara.

ISLAMABAD - Eksplozija bombe podmetnute u plinovod prekinula je u subotu dovod plina gradu Quetti na jugu Pakistana, zbog čega je više od 750 tisuća ljudi ostalo bez grijanja usred ciče zime, objavila je lokalna policija. "Eksploziv omotan oko plastičnog spoja cijevi eksplodirao je u podne, oštetivši plinovod", rekao je policajac Mohsin Khan. U tom dijelu Pakistana je nakon jakih kiša, koje su uzrokovale urušavanje kuća, pri čemu je poginula majka s četvero djece, naglo pala temperatura i počeo padati snijeg, pa su nadležne službe krenule u hitan popravak plinovoda.

PODGORICA - Savjetnik kosovskog premijera za odnose s Crnom Gorom, Makedonijom i Srbijom, Azem Vlasi izjavio je u subotu da "nezavisno Kosovo neće imati teritorijalnih pretenzija prema Crnoj Gori" te da nema velikoalbanskog projekta, koji podrazumijeva stvaranje velike albanske države. "Kosovske institucije, kao i sve relevantne političke snage već su se javno izjasnile da ni prema jednoj susjednoj državi, pa ni Crnoj Gori, nemaju nikakvih teritorijalnih pretenzija i da potpuno uvažavaju postojeće crnogorske državne granice", kazao je Vlasi podgoričkom dnevniku Republika.

MOSTAR - Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić izjavio je u subotu kako su član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i makedonski predsjednik Branko Crvenkovski tijekom susreta u Mostaru razgovarali o rješenju statusa Kosova i njegovim eventualnim implikacijama na Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju. Bešlić, koji je u subotu u Mostaru kao domaćin nazočio sastanku bošnjačkog člana Predsjedništva Silajdžića i predsjednika Crvenkovskog, je to izjavio Radiju Herceg Bosna.

MOSTAR - Zrakoplov makedonskog predsjednika Branka Crvenkovskog zbog sigurnosnih razloga, odnosno loših vremenskih uvjeta, u subotu nije sletio u mostarsku zračnu luku, kako je to bilo planirano, nego je odletio u sarajevsku zračnu luku odakle je Crvenkovski vozilom prevezen u Mostar. Makedonski predsjednik će u Mostaru večeras sudjelovati na tradicionalnoj svečanosti bosanskohercegovačkog izdanja Večernjeg lista na kojoj se dodjeljuju priznanja za najuspješnije osobe godine, službeno je potvrdio Ured za informiranje Predsjedništva BiH.

MUENCHEN - Zemlje članice NATO-a ne šalju dovoljno vojnika u Afganistan kako bi zajamčile nadzor granica i sigurnost radi obnove zemlje, požalio se u subotu u Muenchenu glavni zapovjednik Sjevernoatlantskog saveza u Europi, američki general Bantz Craddock, javlja agencija AFP. "Trenutačno se časnici zbog manjka odgovarajućih raspoloživih snaga moraju premiještati s jednog položaja na drugo", istaknuo je general koji se obratio novinarima u prigodi održavanja 43. Konferencije o sigurnosti. "Moramo ostati, jer kad smo tamo talibani se ne vraćaju", dodao je američki časnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙