FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 2. veljače 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svieta do 15,30 sati.
ZAGREB, 2. veljače 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svieta do 15,30 sati.

ZAGREB - Ulazak Hrvatske u Europsku uniju od temeljne je važnosti i Italija želi biti veleposlanica Hrvatske u Europi, rekao je u petak u Zagrebu predsjednik Interparlamentarne unije (IPU) Piero Ferdinando Casini nakon razgovora s predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom. "Od temeljne je važnosti da Hrvatska uđe u EU jer Hrvatska jest europska zemlja. Zemlje Balkana su europske zemlje", rekao je novinarima na zajedničkoj izjavi sa Šeksom Casini, koji je na položaj predsjednika IPU izabran 2005. s položaja predsjednika Zastupničkog doma talijanskog parlamenta. Casini je spomenuo primjer Turske, o kojoj se u zadnje vrijeme mnogo govori i rekao kako ima argumenata i za ulazak te zemlje u EU i protiv toga. "Turska je velika zemlja ali nije europska zemlja, a Hrvatska jest kao i balkanske zemlje", kazao je Casini. Interparlamentarna unija je svjetska organizacija parlamenata suverenih država sa sjedištem u Ženevi i ima više od 140 članova.

PRIŠTINA - Posebni izaslanik UN-a za status Kosova Martti Ahtisaari, nakon što je u petak prijepodne u Beogradu uručio predsjedniku Srbije Borisu Tadiću svoj prijedlog za budući status Kosova, rano poslijepodne je doputovao u Prištinu. On je po dolasku u zračnoj luci kratko razgovarao s civilnim upraviteljem UN-a na Kosovu Joachimom Rueckerom i zapovjednikom KFOR-a njemačkim generalom Rolandom Katherom, te ih upoznao s dijelom svog plana koji se odnosi na ove dvije vodeće međunarodne misije na Kosovu. Pod jakim mjerama sigurnosti, Ahtisaari je nakon toga stigao u Skupštinu Kosova gdje je s kosovskim čelnicima započeo razgovore o svom planu za budući status Kosova. Potom će Ahtisaari razgovarati i s predstavnicima srpske zajednice i Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, a oko 16 sati očekuje se konferencija za novinare na kojoj bi trebao govoriti o svom prijedlogu.

GAZA - Osamnaest Palestinaca, uglavnom pripadnici službi sigurnosti povezani s Fatahom, poginulo je u posljednja 24 sata u Pojasu Gaze u žestokim međupalestinskim sukobima, doznaje se u petak iz najnovijih bolničkih podataka. Prema riječima liječnika Mouawiya Hassaneinea, u četvrtak je živote izgubilo šest osoba a u petak 12. Među ubijenima su sedmogodišnji dječak, jedna žena i dvoje tinejdžera od 15 i 17 godina koji su se našli usred okršaja pripadnika Hamasa i Fataha. U istom razdoblju ranjeno je 170 ljudi, dodaje se u bolničkom izvješću. Palestinski predsjednik Mahmud Abbas pozvao je u petak na "hitnu" obustavu borbi između frakcija u kojima je od 25. siječnja poginulo 53 Palestinaca.

MOSTAR - Aluminijski kombinat u Mostaru, kojeg se smatra jednim od najvećih proizvođača aluminija u jugoistočnom dijelu Europe, u petak je počeo realizaciju programa nadogradnje Tvornice anoda u koju će se investirati 40 milijuna dolara, priopćio je Ured za informiranje ove tvrtke. Nadogradnja će trajati 17 mjeseci, a njome će se omogućiti povećanje proizvodnje metala za 15.000 tona godišnje. Ovim projektom predviđena je modernizacija dijela proizvodnje sirovih anoda, modifikacija transporta i hlađenje anoda, skladištenje, te cjelovita modernizacija anodne peći kao i izgradnja prve faze nove tvornice elektrolize u sklopu mostarskog Aluminijskog kombinata, navodi se u priopćenju. Naglašava se kako će se realizacijom ovog projekta znatno povećati stupanj zaštite okoliša.

ZAGREB - Ruski je sud u petak donio presudu kojom se tri osobe kažnjavaju doživotnim zatvorom zbog dvaju bombaških napada na metro 2004. kad je poginulo 50 ljudi, objavila je glasnogovornica suda, a prenose agencije. Napadi izvedeni u veljači i kolovozu 2004. prestrašili su glavni grad Rusije, a dogodili su se usred niza terorističkih napada. Kulminacija toga niza bila je otmica u školi u Beslanu, u rujnu te godine. Agencija Associated Press javlja kako je moskovski gradski sud osudio Murata Šavajeva, Maksima Panajina i Tambiija Hubijeva na doživotni zatvor proglasivši ih krivima za terorizam, ubojstvo, razbojništvo i druga kaznena djela, rekla je glasnogovornica Anna Usačeva. France Presse prenosi vijest agencije Interfax o tome kako su suci vijećali iza zatvorenih vrata i presudili da će osuđena trojica kaznu odslužiti u strogo čuvanome zatvoru.

KINŠASA - Najmanje 90 osoba ubijeno je u srijedu i četvrtak u sukobima između snaga reda i pristaša političko-religioznog pokreta u pokrajini Donji Kongo (zapad Demokratske Republike Kongo), priopćeno je u petak iz sukladnih izvora. Prethodni podaci o tom nasilju koje je zahvatilo Donji Kongo u kontekstu izbornog prosvjeda, govorili su o najmanje 58 mrtvih, prema lokalnim vlastima i diplomatskim izvorima. U Matadiju, glavnom gradu pokrajine, 21 osoba ubijena je a 16 ih je ranjeno, kazao je liječnik-inspektor Donjeg Konga Daniel Muanda Kianda. Dodao je da je u Bomi bilo dvadesetak mrtvih i 17 ranjenih, a sedam mrtvih bilo je u Songololu. Većina žrtava su civili, od kojih brojni članovi pokreta Bundu dia Kongo.

ZAGREB - Svjetske agencije prenose u petak reakcije nevladinih udruga i političara na izvješće UN-ove skupine klimatologa o zagrijavanju Zemlje među kojima je ocjena međunarodne organizacije za zaštitu okoliša Greenpeace da su klimatolozi zazvonili svijetu na uzbunu. Čovjek svojom djelatnošću snosi više od 90 posto odgovornosti za globalno zagrijavanje i promjene klime, ocijenila je Međuvladina skupina stručnjaka za istraživanje klimatskih promjena (IPCC) u izvješću predstavljenom u petak u Parizu. Greenpeace u priopćenju ocjenjuje da izvješće sadrži jednu dobru i jednu lošu vijest. "Dobra je vijest da se naše poznavanje klimatskog sustava i čovjekova učinka na klimu znatno poboljšalo. Loša je u tome da što više o tome znamo, to se naša budućnost čini opasnijom", i stoga je "Poruka vladama jasna, a mogućnost djelovanja brzo se smanjuje". "Sirene su zazvonile na uzbunu... Još se može nešto učiniti, ali traži se hitna akcija", reakcija je udruge Prijatelji Zemlje.

TEHERAN - Visoki iranski dužnosnik opovrgnuo je u petak da Iran postavlja nove centrifuge u pogonu za obogaćivanje urana u Natanzu, te da ograničava rad inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). "Nismo počeli postavljati nove centrifuge", kazao je taj neimenovani dužnosnik. Diplomati sa sjedištem u Beču i bliski IAEA-u kazali su u četvrtak da je Iran počeo postavljati prve od 3000 centrifuga koje želi instalirati u podzemno pogon radi obogaćivanja urana, unatoč apelu UN-a, te da je ograničio rad inspektora IAEA. "Izgradnja je počela, ali centrifuge još nisu postavljene", kazao je jedan od diplomata. Prema drugom diplomatu, uvođenje centrifuga počelo je prošlog tjedna. Iran koristi dvije od 164 centrifuge u istraživačke svrhe u Natanzu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙