FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 5. veljače 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 5. veljače 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BILBAO - Eksplozija je uzrokovala veliku štetu u noći s nedjelje na ponedjeljak na željezničkoj postaji Baracaldo u španjolskoj Baskiji, nakon što je dan prije privedeno 18 pristaša oružane separatističke organizacije ETA, objavila je policija. U napadima nije bilo žrtava, a eksplozija je izazvala požar koji se proširio do krova te je željeznički promet bio obustavljen sve do ponedjeljka sredinom jutra. "Dogodila se eksplozija i istraga upravo utvrđuje koliko je eksplozivnih naprava korišteno", izjavio je glasnogovornik baskijske policije. Policija pokušava utvrditi jesu li bombe postavile pristaše baskijske separatističke organizacije ETA, koje često potiču ulično nasilje, kazao je Javier Balza, ministar unutarnjih poslova poluautonomne pokrajine Baskije. Bombe su eksplodirale nakon što je u nedjelju privedeno 18 članova iz organizacija mladih koje simpatiziraju ETA-u.

BAGDAD - Najmanje devetnaest civila poginulo je u novom valu napada granatama i bombama u Iraku, od čega trinaest u dvije eksplozije automobila bombi u Bagdadu, izvijestili su u ponedjeljak sigurnosni izvori, a prenose agencije. Istodobno je general koji će predvoditi iračke vojne snage u predstojećem razdoblju u ponedjeljak preuzeo novu dužnost. Riječ je o Iračaninu Abudu Gambaru, o čijem su izboru novinari obaviješteni prije mjesec dana. Novoimenovani general Gambar imat će dvojicu zamjenika, također Iračana, po jednog na svakoj strani Tigrisa koji Bagdad dijeli na sjeverni i južni dio, a grad će biti podijeljen u devet zona. U svakoj će biti razmješteno oko 600 američkih vojnika koji će iračkim vojnim snagama pomagati u nastojanjima da održe mir i red. Ovo je treći pokušaj uspostavljanja mira otkad je prije devet mjeseci Al-Maliki preuzeo funkciju premijera.

PARIZ - Trinaest Turaka kurdskog podrijetla uhićeno je u ponedjeljak ujutro na području Pariza zbog financiranja terorizma, doznaje se iz policijskih izvora. Uhićenje "organizirane kriminalne skupine" rezultat je nekoliko simultanih policijskih akcija u okviru istrage o "pranju novca i financiranju terorizma". Istraga je pokrenuta nakon privođenja dva Turčina uhvaćena u trenutku kada su htjeli promijeniti 200.000 eura u dolare, no nisu mogli objasniti podrijetlo novca.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisat će u utorak u Parizu u ime hrvatske Vlade Međunarodnu konvenciju UN-a o zaštiti svih osoba od prisilnih nestanaka, doznaje se u ponedjeljak iz službenog priopćenja. Međunarodnu konvenciju o zaštiti svih osoba od prisilnih nestanaka potpisat će, između ostalih, izaslanica Glavnog tajnika UN-a Aranja Hinojal, francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste Blazy, Cristina E. Fernandez de Kirchner, senatorica i predstavnica argentinskog predsjednika te drugi predstavnici zemalja pristupnica Konvencije. UN-ovu Međunarodnu konvenciju o zaštiti svih osoba od prisilnih nestanaka usvojilo je Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda na svom zasjedanju u Ženevi u lipnju 2006. godine, a Vlada RH donijela je Odluku o pokretanju postupka za njezino potpisivanje na sjednici održanoj 1. veljače 2007. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙