FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 28. siječnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.
ZAGREB, 28. siječnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

TEHERAN - Tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Igor Ivanov stigao je u nedjelju ujutro u Teheran na razgovore u iranskoj nuklearnoj krizi, objavile su iračke agencije, a prenio AFP. Ivanov bi se trebao sastati s iranskim predsjednikom Mahmoudom Ahmadinejadom, svojim iranskim kolegom Alijem Larijanijem i ministrom vanjskih poslova Manouchehrom Mottakijem, javila je agencija Mehr. Rusija i Indija u četvrtak su se založile za "diplomaciju i dijalog" u krizi između međunarodne zajednice i Irana zbog njegova nuklearnog programa, istodobno potičući Teheran da se pokori zahtjevima UN koji je uveo sankcije Iranu zbog njegova odbijanja da prekine obogaćivanje urana.

TOKIO - Prvi testovi na ptičju gripu pokazali su se pozitivnim u ispitivanju uginuća 31 pileta na jednoj farmi u zapadnom Japanu, izjavio je u nedjelju lokalni dužnosnik, dok vlasti nastoje obuzdati moguće najnovije izbijanje smrtonosnog virusa. Vlasti ispituju moguću epidemiju na peradarskoj farmi u Takahashiju u zapadnoj prefekturi Okayama 560 kilometara zapadno od Tokija gdje je od petka uginulo 31 pile, izjavio je dužnosnik prefekture Kohei Kurose. Testovi na ptičju gripu pokazali su se pozitivnim za svih sedam pilića koji su ispitivani u laboratoriju prefekture mada još uvijek nije jasno radi li se o soju virusa H5N1 koji je potencijalno opasan za ljude, rekao je Kurose. Svih 12.000 peradi na farmi će biti poklano ukoliko konačni testovi budu pozitivni, priopćilo je ministarstvo poljoprivrede.

WASHINGTON - Deseci tisuća Amerikanaca iz svih krajeva zemlje u subotu su na prosvjednom skupu i mimohodu u Washingtonu zatražili povlačenje američkih snaga iz Iraka, u trenutku kada predsjednik George W. Bush upućuje dodatnih 21.000 vojnika u Irak. "Vratite postrojbe kući!", "Opoziv za Busha i Cheneya!", uzvikivali su prosvjednici na skupu na Nacionalnoj promenadi u središtu Washingtona i na mimohodu oko zgrade Kongresa, na obližnjem Capitol Hillu. Predstavnici organizatora, koalicije civilnih udruga "Ujedinjeni za Mir i Pravdu", procijenili su kako je na skupu bilo oko pola milijuna prosvjednika, no njihov je broj bio bitno manji, prema policiji ispod 100 tisuća. "Šutnja više nije opcija", poručila je s govornice prosvjednog skupa Jane Fonda, poznata po svom antiratnom angažmanu u vrijeme rata u Vijetnamu 70-ih. Uz Fondu, podstrek prosvjedima s govornice su dali i glumica Susan Sarandon, glumci Tim Robbins i Sean Penn te nekoliko kongresnika.

KIGALI - Ruandske vlasti pustiti će na slobodu više od osam tisuća osuđenika i onih koji još čekaju suđenje za genocid koji se u toj zemlji dogodio 1994., najavio je tamošnji ministar pravosuđa. Od 2003. vlast je u u nekoliko navrata po nalogu predsjednika Paula Kagame puštala zatvorenike, nastojeći smanjiti gužve u prenatrpanim zatvorima i promicati pomirenje. Ministar pravosuđa Tharcisse Karugarama kazao je da će nova oslobođenja zatvorenika, od kojih su mnogi stari i bolesni, početi u veljači. U Ruandi je zatvoreno oko 63 tisuće osoba osumnjičenih za genocid, a pravosudne vlasti smatraju da bi najmanje 760 tisuća ljudi trebalo izaći pred sudove zbog svoje uloge u pokolju više od pola milijuna pripadnika manjinskog naroda Tutsija koje su poubijali ekstremisti većinskog naroda Hutua. Riječ je o 9,2 posto stanovništva zemlje koja broji 8,2 milijuna stanovnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙