FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 10. veljače 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.
ZAGREB, 10. veljače 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ESSEN/ZAGREB - Ministri vanjskih poslova i guverneri središnjih banaka sedam najbogatijih zemalja svijeta okupljenih u G7 započeli su u subotu sastanak u Essenu na kojem sudjeluju i njihovi kolege iz šest najbrže rastućih gospodarstava svijeta kako bi razgovarali o svjetskoj ekonomiji, dok su istodobno središtem grada prolazile stotine prosvjednika protiv globalizacije, javile su svjetske agencije. Tijekom dvodnevnih razgovora najviše će riječi biti o osiguravajućim fondovima, trgovini i kretanjima novca, pri čemu se očekuje da će G7 zauzeti stajalište o srednjem smjeru glede sve većeg utjecaja fondova u svijetu, pozivajući na veći oprez glede njihovih aktivnosti, ali i nastojeći pružiti ruku njihovim upraviteljima kako bi osigurali sklad, javio je AP.

SARAJEVO - Međunarodni sud pravde (ICJ) objavit će 26. veljače presudu po tužbi koju je Bosna i Hercegovina podnijela protiv Srbije i Crne Gore zbog agresije i genocida, rekao je u subotu bosanskohercegovački veleposlanik u Nizozemskoj Fuad Šabeta. U izjavi koju je u subotu prenijelo sarajevsko "Oslobođenje", Šabeta je kazao kako je obavijest o izricanju presude u petak službeno proslijeđena iz sjedišta ICJ-a u veleposlanstvo BiH u Den Haagu.

MUENCHEN - Rusija će se protiviti svakom prijedlogu konačnog statusa Kosova oko kojeg neće postojati suglasnost Srba i kosovskih Albanaca, izjavio je u subotu u Muenchenu ruski predsjednik Vladimir Putin, prenose svjetske agencije. "Ako vidimo da jedna od strana nije zadovoljna predloženim rješenjem, nećemo podržati takvu odluku", rekao je Putin na međunarodnoj konferenciji o sigurnosti u Muenchenu, navodi dpa. "Takve sporazume ne smijemo nametati jer će inače doći do zastoja ako netko u tom teškom procesu bude povrijeđen", dodao je Putin.

BAGDAD - U nasilju koje se subotu nastavilo diljem Iraka nesmanjenom žestinom poginulo najmanje desetak Iračana i tri američka vojnika, a dvadesetak je osoba ranjeno. Američka vojska je priopćila kako su tri američka vojnika poginula, a četvorica su ranjena u eksploziji u stambenoj zgradi u iračkoj provinciji Dijala. U priopćenju se navodi da se eksplozija dogodila u trenutku dok su vojnici pretraživali zgradu u potrazi za oružjem. U eksploziji automobila bombe u bagdadskom predgrađu Karada, pretežno naseljenom šijitima, u blizini jedne pekare, poginulo je pet osoba, dok je deset ranjeno, priopćili su izvori iračke policije.

GAZA - Palestinska vlada nacionalnog jedinstva, koja će biti sastavljena u skladu sa sporazumom postignutim u četvrtak u Saudijskoj Arabiji između Hamasa i Fataha, neće priznati Izrael, izjavio je u subotu politički savjetnik palestinskog premijera iz redova Hamasa Ismaila Haniyeha. "O pitanju priznavanja nije se uopće razgovaralo", rekao je Ahmed Youssef. "U programu nove vlade neće biti nikakvog znaka priznavanja (Izraela) bez obzira na pritisak SAD-a i Kvarteta za Bliski istok", kazao je. Youssef je izjavio da se Haniyeh nada da će uspostaviti novu vladu prije sastanka Kvarteta predviđenog za 21. veljače i pozvao je Kvartet da ukine sankcije Palestincima.

RIM - U više talijanskih gradova u subotu je obilježen Dan sjećanja na fojbe, a predsjednik države Giorgio Napolitano predao je odličja obiteljima 30 žrtava fojbi i progona Talijana od strane režima bivše Jugoslavije nakon Drugog svjetskog rata. Među posthumno odlikovanima je i posljednji talijanski šef policije Zadra koga su partizani strijeljali dvije godine nakon završetka rata i koga su tadašnje jugoslavenske vlasti stavile, zajedno s još 25-oricom, na popis traženih talijanskih ratnih zločinaca.

MUENCHEN - Njemačka je pozvala u subotu svjetske čelnike da zajedno rade na pitanju globalnog zatopljenja, jedne od, prema njezinoj ocjeni, najdramatičnijih prijetnji s kojima je suočen svijet. "Globalno zatopljenje jedna je od najdramatičnijih dugoročnih prijetnji s kojom smo suočeni", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel u svom govoru na 43. po redu Konferenciji o sigurnosti koja se od petka do nedjelje održava u Muenchenu. "Jedan stvar je jasna - ova prijetnja pogađa sve, nitko ne može pobjeći". Opisujući klimatske promjene kao rat budućnosti, Merkel je istaknula da ova prijetnja zahtjeva koordiniranu akciju cijelog svijeta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙