FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 6. veljače 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 6. veljače 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

LONDON - Dvije osobe ozlijeđene su u utorak u poslovnom centru u Berkshireu na jugu Engleske, u eksploziji koju je, kako se pretpostavlja, izazvalo pismo-bomba, priopćila je britanska policija. "Riječ je o manjoj eksploziji u jednoj tvrtki u Oakland Bussines Centru, u Workinghamu", navodi se u policijskom priopćenju. Policija je nakon eksplozije oko 9 sati ujutro po lokalnom vremenu blokirala zgradu i okolne ulice. "Najvjerojatnije je eksploziju izazvao predmet dostavljen poštom", dodaje se u priopćenju. Policija je isto tako naglasila da je prerano govoriti o tome je li ovaj incident povezan s pismom-bombom koja je u ponedjeljak aktivirana u poslovnoj zgradi u središtu Londona, pri čemu je jedna osoba ozlijeđena.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u utorak u Zagrebu u nastupni posjet veleposlanika Egipta sa sjedištem u Rimu, Ashrafa Rasheda koji je kazao da njegova zemlja visoko cijeni ulogu Hrvatske u regiji kao čimbenika koji pridonosi stabilnosti i sigurnosti. Podupiremo što brži ulazak Hrvatske u Europsku uniju, rekao je egipatski veleposlanik, stoji u priopćenju Ureda predsjednika Sabora. Sugovornici su sa zadovoljstvom istaknuli kako nema otvorenih pitanja između dviju zemalja, ali i ocijenili da postoji još dosta prostora za jačanje ukupnih političkih i gospodarskih odnosa te bi naročito trebalo jačati parlamentarnu suradnju. S Europskom unijom Egipat je sklopio bilateralni sporazum o pridruživanju kojim se predviđa uspostava euro-mediteranskog prostora slobodne trgovine do 2010. godine.

RIM - Talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema je kritizirao otvoreno pismo šest veleposlanika u Rimu, među kojima je i američki diplomatski predstavnik, a u kojem oni pozivaju Italiju da zadrži svoj vojni kontingent u Afganistanu. "Pismo koje su objavila šestorica veleposlanika je neuobičajena inicijativa", izjavio je talijanski ministar vanjskih poslova u interviewu listu "La Reppublica". "O talijanskom sudjelovanju u Afganistanu se raspravlja na odgovarajućim mjestima, a ne u otvorenom pismu veleposlanika koje je poslano nekom dnevniku", kazao je talijanski ministar. Pismo, koje je ideja veleposlanika SAD-a i Velike Britanije i koje su još potpisali predstavnici Kanade, Nizozemske, Rumunjske i Australije, objavljeno je u subotu u "La Reppublici".

BEČ - Sjedište UN-a u Beču pretraženo je u utorak ujutro nakon uzbune zbog bombe iako poprište nije evakuirano, priopćeno je iz službenih izvora. "Austrijska policija nas je obavijestila da je dobila telefonsku prijetnju bombom na sjedište UN-a", kazala je glasngovornica UN-a Sonja Wintersberger. "Trenutno pretražujemo okolicu kao i vozila što stvara prometne gužve", dodala je ona dodajući kako se "zasad ne predviđa" evakuacija. Austrijske vlasti stavile su na raspolaganje UN-u nekoliko ekipa za razminiravanje s psima uvježbanima za otkrivanje eksploziva, kazala je ona.

PRAG - Bivši predsjednik Vaclav Havel kazao je u utorak da bi Česi trebali prihvatiti američki zahtjev za raspoređivanjem dijela raketnog obrambenog sustava na teritoriju Češke. "To je najmanje što naši saveznici mogu zatražiti", komentirao je Havel u utorak u dnevnome listu Pravo. Češka vlada primila je prošlog tjedna službeni zahtjev Sjedinjenih Država da radarsku postaju, kao dio raketnog obrambenog sustava, postavi u vojnu bazu jugozapadno od Praga. Bude li zahtjev odobren, 200 stručnjaka rasporedit će se u vojnome području Brdy, a baza bi postala operativna do 2012. godine. Prema češkom zakonu, takav zahtjev moraju odobriti oba doma parlamenta te predsjednik Republike Vaclav Klaus.

VARŠAVA - Aleksander Szczyglo, predstojnik ureda poljskog predsjednika, preuzet će dužnost ministra obrane, rekao je poljski premijer Jaroslaw Kaczynski u utorak za Poljski radio. Szczyglo, bliski suradnik predsjednika Lecha Kaczynskog, premijerovog brata blizanca, zamijenit će Radoslawa Sikorskog koji je u ponedjeljak podnio ostavku izjavivši da "ne posjeduje sve instrumente" kako bi svoj posao radio na odgovarajući način. Relativno nepoznati Szczyglo preuzet će mjesto ministra obrane u važnom trenutku za budućnost poljskih oružanih snaga. Sljedećih tjedna trebali bi početi razgovori sa SAD-om o mogućem razmještanju baza američkog proturaketnog štita na poljskom teritoriju, dok se istodobno tisuće poljskih vojnika pripremaju za odlazak u mirovnu misiju u Afganistan.

LONDON - Britanski tabloid "The Sun" objavio je transkript snimke napravljene u kokpitu američkog lovca u Iraku koja pokazuju kako su dva američka pilota greškom pogodila savezničko vozilo pri čemu je poginuo jedan britanski vojnik. List je objavio isječke razgovora dvojice pilota, snimku je stavio na svoje internet stranice, a i predao ga je britanskim televizijskim kućama koje ga u utorak prikazuju. "K vragu! Idemo u zatvor", uzviknuo je jedan od pilota kada je shvatio pogrešku, čuje se na snimci. Matty Hull, 25-godišnji britanski vojnik, ubijen je u zračnom napadu 28. ožujka 2003. godine kada su dva pilota gađala kolonu vozila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙