FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zaustavljen pad tečaja dolara prema euru

LONDON, 9. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara oporavio se u petak na svjetskim tržištima valuta prema euru nakon što se prethodnog dana našao pod pritiskom najave Europske središnje banke (ECB) o podizanju ključnih kamatnih stopa u ožujku.
LONDON, 9. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara oporavio se u petak na svjetskim tržištima valuta prema euru nakon što se prethodnog dana našao pod pritiskom najave Europske središnje banke (ECB) o podizanju ključnih kamatnih stopa u ožujku.

Euro je do podneva oslabio prema dolaru 0,2 posto, kliznuvši na 1,3011 dolara. Jedinstvena europska valuta istodobno je ojačala prema jenu, dosegnuvši vrijednost od 158,01 jena.

Dolar je također ojačao prema jenu, za 0,3 posto, pa se njime trgovalo po 121,43 jena.

Američka valuta crpila je potporu u petak iz spekulacija da će azijski ulagači pojačati kupovinu američkih državnih obveznica.

Euro je u četvrtak poslijepodne ojačao zahvaljujući signalu predsjednika ECB-a Jeana-Claudea Tricheta da će banka na sastanku u ožujku vjerojatno ponovno podići kamatne stope s važeće razine od 3,5 posto.

Europski monetarni čelnici istodobno zahtijevaju da se na sastanku skupine G7 raspravlja o slabom jenu dok Tokio i Washington umanjuju važnost niskog tečaja japanske valute. Stoga većina analitičara očekuje da G7 neće poduzimati jedinstvene korake u vezi s tečajem japanske valute.

"Europljani se pripremaju za okršaj s Amerikancima u raspravi o jenu. Naime, Europljani nedvojbeno žele raspravljati o niskom tečaju japanske valute ali rasprava o toj temi tek na marginama sastanka, bez sudjelovanja Japanaca, neće moći sama po sebi utjecati na tečaj jena", upozorio je Adam Myers iz UBS-a.

"Ne očekujemo nikakve promjene u priopćenju, svi će ulagači ponovno početi prodavati jen koji odlično funkcionira kao valuta za kupovinu onih s višim prinosima", dodao je Myers.

Među ostalim valutama isticala se britanska funta koja je oslabila 0,5 posto prema dolaru, kliznuvši na 1,9480 dolara, nakon što je središnja britanska banka u srijedu odlučila zadržati ključne kamatne stope na važećoj razini, što je razočaralo neke ulagače.

Klizanje tečaja funte pritisnulo je i ostale europske valute u odnosu na dolar pa je švicarski franak oslabio prema američkoj valuti 0,2 posto na 1,2458 franaka za dolar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙