FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj jena oslabio zbog smanjenih izgleda za podizanjem kamatnih stopa

LONDON, 17. siječnja 2007. (Hina/Reuters) - Tečaj jena oslabio je u srijedu na svjetskim tržištima na najnižu razinu prema dolaru u proteklih 13 mjeseci nakon medijskih ocjena kako nije vjerojatno da će središnja japanska banka ovoga tjedna podići kamatne stope.
LONDON, 17. siječnja 2007. (Hina/Reuters) - Tečaj jena oslabio je u srijedu na svjetskim tržištima na najnižu razinu prema dolaru u proteklih 13 mjeseci nakon medijskih ocjena kako nije vjerojatno da će središnja japanska banka ovoga tjedna podići kamatne stope.

Dolar je tako do podneva ojačao na 120,43 jena, dodirnuvši nakratko najvišu razinu u proteklih 13 mjeseci prema japanskoj valuti od 120,87 jena.

Tečaj jedinstvene europske valute prema dolaru ostao je pak nepromijenjen na 1,2918 dolara za euro a nije se mijenjao ni u odnosu na jen, zadržavši se na razini od 155,95 jena.

Europska valuta kliznula je istodobno na najnižu razinu prema britanskoj funti u protekle dvije i pol godine od 65,68 penija slijedom očekivanja da bi središnja britanska banka uskoro mogla ponovno podići kamatne stope.

Japanski mediji izvijestili su da japanska središnja banka ovog tjedna vjerojatno ipak neće mijenjati važeće ključne kamatne stope, što je dodatno potkopalo tečaj jena, već oslabljen spoznajom ulagača da jednokratno podizanje kamatnih stopa ne bi bitno promijenilo status jena kao valute s niskim prinosom.

"Inflacija je u Japanu i dalje na vrlo niskoj razini a osobna potrošnja nije pretjerano snažna. Jen bi u slučaju podizanja kamatnih stopa tek nakratko ojačao jer bi središnja japanska banka nakon toga signalizirala tržištu da ih neće ponovno podizati još sljedećih šest do devet mjeseci", tumači Marcus Hettinger iz zueriškog Credit Suissea.

Tečaj eura blago se oporavio od prošlotjedne najniže razine prema jenu u proteklih mjesec dana zahvaljujući oslabljenim očekivanjima o podizanju kamatnih stopa u Japanu i podataka o stopi inflacije u eurozoni u prosincu mjereno cijenama pri potrošačima od 1,9 posto, koji su potvrdili očekivanja o opetovanom podizanju kamatnih stopa u eurozoni.

"Europska središnja banka trebala bi biti ohrabrena činjenicom da stopa inflacije četvrti mjesec zaredom nije prekoračila ciljanu razinu ali je to neće odvratiti od opetovanog podizanja kamatnih stopa", zaključio je Martin van Vliet iz ING-a.

"Upravo suprotno, ECB je okrenuta budućnosti, srednjoročnoj perspektivi, a s obzirom na mogući neočekivano snažan rast plaća i postojani rast količine novca u opticaju i rast obujma zajmova, čini se da se sprema podići kamatne stope u ožujku", dodao je van Vliet.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙