FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar stabilan u očekivanju ključnih podataka iz SAD-a

LONDON, 2. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara stabilizirao se u petak na svjetskim tržištima prema euru dok ulagači očekuju ključne podatke o zaposlenosti i optimizmu u SAD-u.
LONDON, 2. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara stabilizirao se u petak na svjetskim tržištima prema euru dok ulagači očekuju ključne podatke o zaposlenosti i optimizmu u SAD-u.

Tečaj dolara prema euru ostao je do podneva nepromijenjen na 1,3018 dolara, ojačavši istodobno prema jenu za 0,2 posto na 120,92 jena. Euro je pak u istom postotku ojačao prema japanskoj valuti, pa se njime trgovalo po 157,53 jena.

Ulagači očekuju podatke o zaposlenosti u SAD-u kako bi dobili potvrdu prognoze o solidnom rastu američkog gospodarstva. Prognozira se da će podaci pokazati povećanje broja radnih mjesta u siječnju za 149 tisuća u odnosu na 167 tisuća zabilježenih u prosincu.

Pozornost je usmjerena i na podatak sveučilišta u Michiganu o gospodarskoj klimi nakon što je indeks Instituta za upravljanje nabavom (ISM) neočekivano pokazao pad industrijske proizvodnje u siječnju.

"Tržište očekuje prilično snažan rast broja novootvorenih radnih mjesta. Čini nam se da je možda i previše optimistično, posebno ako se uzme u obzir da je zahlađenje u SAD-u možda rezultiralo smanjenjem broja radnih mjesta u građevinskom sektoru", upozorio je Tom Vosa iz NAB-a.

Utjecaj gospodarskih pokazatelja iz SAD-a mogao bi biti tek ograničen jer se pozornost tržišta već okreće sastanku ministara financija članica skupine G7 i njihovoj mogućoj raspravi o niskom tečaju jena, napominju analitičari.

Iako je klizanje tečaja jena za 16 posto u protekle tri godine na rekordno nisku razinu prema euru privuklo pozornost tržišta uoči sastanka G7, japanski i američki dužnosnici u međuvremenu su umanjili važnost tog trenda.

Tako je američki ministar financija Henry Paulson u četvrtak izjavio da je zadovoljan što se vrijednost jena određuje na tržištu, ističući da pozornije prati kretanje tečaja japanske valute "samo zbog publiciteta koji mu se pridaje u Europi".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙