FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 7. siječnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.
ZAGREB, 7. siječnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

GUWAHATI - Naoružani muškarci, za koje se vjeruje da su pobunjeni separatisti, ustrijelili su u nedjelju u državi Asam sedmero osoba, čime se broj mrtvih u tri dana na tom području na sjeveroistoku Indije gdje su se separatisti pobunili, popeo na najmanje 62. Žrtve, radnike koji govore hindski, pobili su teško naoružani muškarci u Hagorijanu, oko 400 km istočno od prijestolnice te države Guwahatija, izjavio je glasnogovornik policije. U drugim napadima kojih su meta bili uglavnom doseljeni radnici koji govore hindski, koje separatisti optužuju da oduzimaju posao domaćim stanovnicima, život je izgubilo 55 osoba u petak i u subotu. Vlasti za napade optužuju Ujedinjenu frontu za oslobođenja Asama (ULFA) koja se od 1979. bori za neovisnost te države na granici s Bangladešom i Mianmarom. U sukobima je od 1979. na tom području smrtno stradalo dvadesetak tisuća ljudi.

BAGDAD - Trojica američkih vojnika ubijena su u nedjelju u eksploziji automobila-bombe kod Bagdada, priopćila je američka vojska, čime se broj mrtvih američkih vojnika u Iraku od početka rata u ožujku 2003. popeo na 3.003. "Trojica vojnika zrakoplovstva koji su bili u sastavu ekipe za deminiranje 447. ekspedicijskog inženjerijskog eskadrona ubijeni su u nedjelju kada je eksplodirao automobil-bomba dok su bili na zadatku na području Bagdada", priopćila je vojska. Jedan vojnik je ranjen u eksploziji, dodala je vojska. Ovom smrću broj američkih vojnika i osoblja koji su ubijeni u Iraku od početka invazije na tu zemlju 2003. popeo se na 3.003, prema izračunu AFP-a na temelju podataka Pentagona.

SKOPLJE - Makedonska policija je zaplijenila preko 400 kilograma kokaina u kamionu u blizini granice s Kosovom te je uhitila vozača Makedonca pod optužbom za krijumčarenje droge. Kokain, čija se vrijednost procjenjuje na preko 40 milijuna eura, najveća je količina ikada zaplijenjena u Makedoniji, objavila je policija. Droga je pronađena u 60 plastičnih obojanih kontejnera sakrivenih u kamionu s makedonskim registarskim pločicama u graničnom gradu Blaceu, 20 kilometara sjeverno od Kosova. "Ovo je venezuelanski kokain visoke kvalitete", kazao je glasnogovornik policije Ivo Kotevski. Kamion je pokupio svoj teret u crnogorskoj luci Baru i ušao je u Makedoniju preko Kosova, a konačna destinacija mu je bila Grčka, dodao je Kotevski.

GAZA - Peruanski fotograf AFP-a Jaime Razuri oslobođen je u nedjelju u Gazi i u dobrom je zdravstvenom stanju, sedam dana pošto su ga u gradu oteli naoružani muškarci, kako javljaju novinari te agencije. Jaime Razuri oslobođen je tijekom večeri i predan palestinskim sigurnosnim službama koje su ga zatim prevezle u sjedište predsjedništva. "Dobro sam. Otmičari su sa mnom dobro postupali. Dobro su me hranili. Sretan sam što sam vani", bile su njegove prve riječi. "Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u mom oslobađanju", dodao je. Fotografa su 1. siječnja otela četvorica naoružanih muškaraca ispred ureda AFP-a u Gazi. Kako navode palestinski sigurnosni izvori, 50-godišnji Jaime Razuri bio je u rukama velikog obiteljskog klana koji ga je držao u jednoj četvrti u Gazi.

BAGDAD - Datum pogubljenja dvojice suradnika bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina, koji je obješen 30. prosinca, još nije utvrđen, izjavio je za agenciju AFP šijitski zastupnik Sami al Askari. Sadamov polubrat, bivši šef iračke obavještajne službe Barzan al Tikriti i nekadašnji sudac Avad al Bandar osuđeni su na smrt na istom procesu kao i Sadam Husein. Prvo su trebali biti pogubljeni zajedno sa Sadamom, pa je smaknuće pomaknuto za 4. siječnja, ali i tada odgođeno zbog pritiska međunarodne zajednice, nezadovoljne načinom na koji je obješen Sadam Husein. Prema nekim informacijama, postojala je mogućnost da se pogubljenje izvrši danas. Askari je za AFP izjavio da datum pogubljenja još nije određen, ali i dodao kako do 25. siječnja ima dovoljno vremena. Tada, naime, istječe zakonski rok od 30 dana za izvršenje smrtne kazne, koji počinje teći nakon izricanja pravomoćne presude.

PRIŠTINA - Episkop Raško-prizrenski SPC-a Artemije u nedjelju je u manastiru Gračanica, tijekom središnje liturgijske proslave Božića po julijanskom kalendaru na Kosovu, pozvao Srbe da nastave živjeti u toj pokrajini. Liturgije su u održane i u drugim pravoslavnim crkvama na Kosovu, uključujući u manastiru Dečanima, kojoj su nazočili civilni upravitelj UN-a na Kosovu Joachim Ruecker i zapovjednik snaga KFOR-a njemački general Roland Kather Pravoslavnim vjernicima na Kosovu Božić su čestitali najviši predstavnici kosovskih i tamošnjih međunarodnih institucija.

GAZA - Deseci tisuća pristaša Fataha, pokreta palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, okupili su se u nedjelju na pojasu Gaze, inače najjačem uporištu vladajućeg Hamasa, povodom 42. obljetnice postojanja nekad dominantne palestinske frakcije. Hamas i Fatah su u posljednje vrijeme u nasilnoj borbi za vlast, a neki Palestinci strahuju da bi stanje moglo prerasti u građanski rat. Unutarnji nemiri su se pogoršali otkako je Abas prošli mjesec pozvao na prijevremene izbore. "Ne želimo građanski rat i odbacujemo ga. Ali kažem vam da naša krv nije otvorena meta za svakoga", kazao je viši Abasov savjetnik Tajeb Abdel Rahim. Abdul Rahim je okupljenima rekao i da bi se Palestinci trebali usmjeriti na borbu protiv Izraelaca, a ne na borbu jednih protiv drugih.

BAGDAD - Makedonski predsjednik Branko Crvenkovski posjetio je Irak i u nedjelju razgovarao s premijerom Nurijem al-Malikijem, objavili su dužnosnici iračke vlade, a prenijela agencija Associated Press. Iračka državna televizija također je emitirala vijest o sastanku Malikija i Crvenkovskog, ali nikakve pojedinosti o susretu nisu objavljene. Makedonija ima 40 vojnika u Iraku. Petorica su časnici za vezu u Bagdadu, a ostalih 35 razmješteno je u gradu Tadžiju, sjeverno od glavnog grada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙