FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 7. siječnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.
ZAGREB, 7. siječnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

LONDON - Ured Tonyja Blaira je u nedjelju objavio da britanski premijer smatra da je način na koji je pogubljen bivši irački predsjednik Sadam Husein bio "potpuno pogrešan". Irački premijer Nuri al Maliki je naredio istragu zbog objavljivanja snimke. "Premijer u potpunosti podržava istragu i vjeruje da je način pogubljenja potpuno pogrešan, ali da nas to ne smije navesti da zaboravimo zločine koje je počinio Sadam, uključujući i smrti stotine tisuća Iračana", kazao je dužnosnik Blairovog ureda u nedjelju zahtijevajući anonimnost. Blair se posljednjih dana našao pod velikim pritiskom zbog svoje šutnje o Sadamovom smaknuću, posebice nakon što su u o njemu progovorili zamjenik premijera John Prescott i vjerojatni budući premijer Gordon Brown.

VARŠAVA - Umirovljeni varšavski nadbiskup kardinal Jozef Glemp u nedjelju je stao u obranu svog nesuđenog nasljednika monsinjora Stanislawa Wielgusa kojeg se tereti za suradnju s bivšom poljskom tajnom komunističkom policijom. "Presuda Wielgusu je donesena na temelju hrpe papira, kopiranih kopija", kazao je Glemp u propovjedi održanoj na nedjeljnoj misi u varšavskoj katedrali koja je trebala biti svečanost inauguracije novog nadbiskupa. Wielgus je u nedjelju, dva dana nakon preuzimanja dužnosti, objavio svoju ostavku koju je papa Benedikt XVI. prihvatio. "Wielgus je optužen i osuđen bez odvjetnika, bez svjedoka. To nije dobra presuda", istaknuo je Glemp. Tajne službe iz komunističkog doba "bile su svugdje", rekao je kardinal Glemp, ističući da je Wielgus bio "prisiljen na suradnju šikaniranjem".

VATIKAN - Vatikan je u nedjelju odgovorio na poljske kritike nakon što je varšavski nadbiskup podnio ostavku zbog optužbi za suradnju s komunističkom policijom, objavivši da je poljska crkva žrtva osvete svojih starih komunističkih neprijatelja. Nadbiskup Stanislaw Wielgus podnio je ostavku u nedjelju nakon što je priznao da je špijunirao za bivši poljski komunistički režim čime je "ozbiljno kompromitirao svoj autoritet", izjavio je vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi. Otac Lombardi je dodao da je ta epizoda "trenutak teške patnje za Crkvu", ali da Wielgus nije prvi i vjerojatno ni posljednji katolički dužnosnik u Poljskoj koji će biti napadnut na temelju dokumenata iz komunističkog razdoblja. "Val napada na katoličku crkvu u Poljskoj, a ne iskreno traženje transparentnosti i istine, imaju mnoge aspekte saveza između progonitelja prošlosti i njihovih neprijatelja te osvete s njihove strane", rekao je Lombardi za radio Vatikan.

RIM - Papa Benedikt XVI. krstio je u nedjelju 13 djece u Sikstinskoj kapeli, nastavivši tako tradiciju svoga prethodnika Ivana Pavla II. na dan kada Crkva obilježava Isusovo krštenje na rijeci Jordan. Benedikt XVI. je u nedjelju drugi puta u svom potifikatu krstio novorođenčad u Sikstinskoj kapeli pred okupljenim roditeljima, kumovima i članovima njihovih obitelji. Radi se o tradiciji koju je uveo Ivan Pavao II. u znak spomena na Isusovo krštenje na rijeci Jordan. Crkva taj događaj obilježava prve nedjelje nakon blagdana Sveta tri kralja. U kasnijem obraćanju vjernicima i hodočasnicima na Trgu svetog Petra, Papa ih je pozvao na molitvu za te nove kršćane, njihove roditelje i kumove.

ZAGREB - Ruska Pravoslavna crkva slavi u nedjelju Božić po julijanskom kalendaru, najvažniji vjerski blagdan nakon Uskrsa, a u svečanoj božićnoj liturgiji u Novojerusalimskom manastiru izvan Moskve sudjelovao je i ruski predsjednik Vladimir Putin, javile su svjetske novinske agencije. Putin je zapalio svijeću, a nakon toga je stao među vjernike desno od oltara. U noći sa subote na nedjelju poglavar ruske Pravoslavne ckrve Aleksej II. predvodio je liturgiju u moskovskom hramu Krista Spasitelja na kojoj se okupilo oko 5.000 vjernika.

LONDON - Izrael je pripremio tajni plan koji predviđa uništavanje iranskih postrojenja za obogaćivanje urana taktičkim nuklearnim oružjem, objavio je u nedjelju britanski Sunday Times. List se poziva na nekoliko izraelskih vojnih izvora i piše kako dvije izraelske zrakoplovne postrojbe vježbaju da raznesu pogon u Natanzu. Dvije druge lokacije, postrojenje za proizvodnju teške vode u Araku i isfahanski pogon za konverziju urana, bile bi mete konvencionalnoga bombardiranja, piše Sunday Times. Iako mnogi analitičari smatraju da su iranski nuklearni kapaciteti prevelik zalogaj za Izrael bude li djelovao sam, Izrael ne pristaje na odbacivanje mogućnosti preventivnih vojnih udara na Iran, kao što je 1981. već napao atomski reaktor u Iraku. Glasnogovornica izraelske vlade Miri Eisin nije htjela komentirati tekst iz Sunday Timesa.

ISTANBUL - Turski književnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Orhan Pamuk postao je glavni urednik na jedan dan u turskom listu "Radikal" te je naslovnicu u nedjelju posvetio nastavku pritisaka na umjetnike u Turskoj. Pamuk, čije je suđenje prošle godine zbog "uvrede turske nacije" izazvalo međunarodnu osudu, diplomirani je novinar, ali nikada nije radio u struci. Pamukova naslovnica kritizira turske medije i državu zbog gušenja slobode izražavanja u Turskoj. Njegov naslov citira članak iz 1951. godine o turskom intelektualcu Nazimu Hikmetu, pjesniku i komunistu koji je proveo mnoge godine u zatvoru zbog ljevičarske orijentacije, a onda preminuo u Moskvi. Uz članak iz 1951. godine je i Hikmetova fotografija tada objavljena kako bi se tursku javnost potaknulo da ga prepozna i "pljune mu u lice". "Taj izraz koji je iskorišten uz fotografiju Nazima Hikmeta, obuhvaća nepromijenjenu situaciju pisaca i umjetnika u očima države i medija", kaže se u Pamukovoj naslovnoj priči.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙