FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar blago ojačao prema euru uoči novih američkih pokazatelja

LONDON, 1. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara blago je ojačao prema euru u četvrtak na svjetskim tržištima valuta nakon što je dan ranije euro preskočio psihološki važnu granicu od 1,3 dolara.
LONDON, 1. veljače 2007. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara blago je ojačao prema euru u četvrtak na svjetskim tržištima valuta nakon što je dan ranije euro preskočio psihološki važnu granicu od 1,3 dolara.

Eurom se do podneva trgovalo po 1,3013 dolara, nakon što je u srijedu na njujorškom tržištu dosegnuo i 1,3030 dolara.

Istodobno, tečaj jena ojačao je prema dolaru na najvišu razinu u proteklih tjedna dana od 120,5 jena. Ojačao i prema euru, za četvrtinu postotka, na 156,92 jena.

Središnja američka banka Fed očekivano je u srijedu zadržala ključne kamatne stope na važećoj razini od 5,25 posto, napominjući ipak da bi se ponovno mogla ukazati potreba za dodatnim zaoštravanjem monetarne politike, ovisno o kretanjima inflacije i gospodarskim izgledima, što je poduprlo tečaj dolara.

"Očekujemo da će dolar dodatno ojačati u prvom tromjesečju 2007. Inflacija će se pojačano naći u središtu pozornosti ako gospodarski rast i dalje bude snažan", naglasio je Adrian Schmidt.

Ulagači sada očekuju nove pokazatelje o stanju u američkom gospodarstvu, uključujući indeks upravljanja nabavom u siječnju koji izrađuje Institut za upravljanje nabavom (ISM) kao i podatak o broju zaposlenih u SAD-u. Očekuje se da će indeks upravljanja nabavom očitovati najsnažniji rast u protekla četiri mjeseca.

Tečaj eura pak oslabio je prema dolaru i jenu nakon što je ekvivalentni podatak za eurozonu u siječnju zabilježio neočekivan pad na 55,5 bodova u odnosu na prosinačkih 56,6 bodova.

Jen je pak crpio potporu iz izjave američkog ministra financija Henryja Paulsona da "vrlo, vrlo pozorno" prati kretanje tečaja jena, što je dodatno potkrijepilo očekivanja da bi financijski čelnici na sastanku skupine G7, zakazanom sljedećeg tjedna u Njemačkoj, mogli raspravljati o niskom tečaju japanske valute.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙