FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 11. siječnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.
ZAGREB, 11. siječnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Bivši hrvatski policajac Antun Gudelj pristao je pred sudom u Australiji na izručenje Hrvatskoj gdje bi mu se trebalo ponovno suditi za ubojstvo načelnika osječke policije Josipa Reihl-Kira, objavile su u četvrtak australske novine Sydney Morning Herald. Pedesetdevetgodišnji Gudelj je u pritvoru od 20. rujna prošle godine kada ga je uhitila australska savezna policija na temelju zahtjeva za izručenjem hrvatske Vlade kako bi mu se pred Županijskim sudom u Osijeku sudilo za ubojstvo Reihl-Kira i dvojice Srba predstavnika lokalne vlasti te pokušaj ubojstva 1991. godine nedaleko od Osijeka.

ZAGREB - Obrana bivšeg predsjednika samoproglašene Republike Srpske Krajine Milana Martića u četvrtak je u završnoj riječi pred Haškim sudom ustvrdila da nijedan navod optužnice, koja tereti Martića za zločine počinjene tijekom rata na području Hrvatske i BiH, nije dokazan te da optužnica predstavlja fikciju. Martićev branitelj Predrag Milovančević dobar dio završne riječi potrošio je na objašnjavanje sucima kako su Srbi u Hrvatskoj bili izloženi kontinuiranoj mržnji i teroru tijekom prošlog stoljeća, povlačeći paralele između hrvatskih vlasti i Hitlerove Njemačke. Njegove završne riječi suci su nekoliko puta prekidali pozivajući odvjetnika da ne svjedoči nego se drži dokaza iznesenih tijekom suđenja, a na kraju radnog dana odvjetnik se morao i ispričati sucima zbog toga što je njihove odluke okvalificirao necivilizacijskim.

BEOGRAD - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Pavle zatražio je od hrvatskog ministra kulture Bože Biškupića da se angažira na zaštiti srpske kulturne baštine u Hrvatskoj. U pismu koje je patrijarh poslao Biškupiću, a koje je objavljeno na web-stranici SPC, navodi se da je Zavod za zaštitu spomenika kulture u Šibeniku ignorirao postojanje pravoslavne crkve Svetog Joakima i Ane u Bribiru, te da je iznad starog grada Bribira postavljena tabla na kojoj se spominje samo postojanje katoličkih crkava, a ne i pravoslavne baštine. "Na tabli se spominje samo 'starohrvatska crkva iz 13. stoljeća i temelji crkve svetog Ivana iz 11-13. stoljeća'", navodi se u pismu patrijarha Pavla, koji dodaje da je taj čin izazvao uznemirenost kod lokalnog srpsko-pravoslavnog stanovništva, koje je "jako osjetljivo kad su u pitanju njegove svetinje na samoj Bribirskoj glavici".

BEČ - Borba protiv međunarodnog terorizma i daljnje jačanje dijaloga i suradnje među zemljama članicama biti će u središtu španjolskog predsjedanja OESS-om, rekao je u četvrtak u Beču pred članovima Stalnog vijeća OESS-a Miguel Angel Moratinos, ministar vanjskih poslova Španjolske, koja je početkom godine preuzela jednogodišnje predsjedanje OESS-om. Sigurnost, mir, borba protiv svekolikih oblika kriminala, posebice terorizma, biti će u središtu pozornosti u razdoblju španjolskog predsjedanja OESS-om, rekao je španjolski šef diplomacije Moratinos predstavljajući prioritete rada u ovoj godini. "Želimo da na području OESS-a prevlada sigurnost nad prijetnjama i suradnja nad sukobima", rekao je novi predsjedatelj OESS-a naglasivši kako teškoće treba rješavati povećanim i konstruktivnim dijalogom, poštivanjem razlika, povećanom suradnjom i strpljenjem.

RAMALLAH - Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je u četvrtak pred više desetina tisuća pristaša pokreta Fatah da je odlučan u nakani da spriječi sukob među Palestincima koji je prouzročila kriza s Hamasom. "Sačuvati nacionalno jedinstvo, ukloniti i spriječiti unutarnje sukobe je naša glavna zadaća. Prolijevanje palestinske krvi je crvena crta koju ne smijemo prijeći, a onaj tko to učini je zločinac", rekao je Abbas. "Jedini govor koji treba prevagnuti je govor dijaloga", dodao je u nastupu pred desetcima tisuća pristaša okupljenih u glavnom stožeru Palestinske samouprave u Ramallahu, na Zapadnoj obali, u prigodi proslave 42. obljetnice početka oružane borbe Fataha, njegove stranke, protiv Izraela. "Naše puške trebaju i dalje biti uperene prema okupatoru, a ne da jedni pucaju u druge među palestinskim strujama", dodao je.

BAGDAD - Suđenje odgovornima za vojne kampanje usmjerene protiv Kurda u kojima je ubijeno 180.000 ljudi, nastavljeno je u četvrtak u Bagdadu pri čemu je sada prvooptužen "kemijski Ali", rođak bivšeg iračkog predsjednika Saddama Husseina, smaknutog krajem prosinca. Hassan al-Majid, zvan "kemijski Ali", te petorica drugih bivših visokopozicioniranih iračkih dužnosnika, suoptuženika u procesu, u četvrtak su stigli u sudnicu na drugo ročište. Svima optuženima prijeti smrtna kazna dokaže li im se odgovornost za vojne operacije zvane Anfal (1987-1988.) u kojima je 180.000 ljudi bilo ubijeno u masovnim smaknućima i korištenjem kemijskih bombi.

BEČ - Polaganjem svečane prisege u bečkom Hofburgu u četvrtak je dužnost preuzela nova austrijska savezna koalicijska vlada - sastavljena od Socijaldemokrata (SPOe) i Narodnjaka (OeVP) - na čelu s kancelarom Alfredom Gusenbauerom. U novoj austrijskoj vladi je 14 ministara i 6 državnih tajnika. Svaki od koalicijskih partnera ima po sedam ministarskih mjesta i po tri državna tajnika. Novi vicekancelar i ministar financija je Wilhelm Molterer (Narodna stanka, OeVP). Dok je u Hofburgu trajala svečanost prisege pred bečkom se palačom okupilo se oko 2000 studenata i mladeži iz Socijaldemokratske stranke i sindikata prosvjedujući protiv Gusenbauerovih neispunjenih obećanja, posebice onog vezanog uz nastavak plaćanja studentske školarine. Prosvjednici su bacali jaja i uzvikivali "Lažljivac".

BAGDAD - Najmanje troje ljudi, među kojima i lokalni političar, ubijeno je, a 31 ozlijeđeno u četvrtak u eksploziji kamiona bombe u gradu Samara na sjeveru Iraka, objavili su policijski izvori. Među mrtvima je Asaad Yassin, predsjednik gradskog vijeća Samare, pored čije kuće je kamion bio parkiran, rekao je izvor. U eksploziji je oštećeno deset kuća.

ADIS ABEBA - Bivši marksistički etiopski dikator Mengistu Haile Mariam, osuđen je u četvrtak na kaznu doživotnog zatvora, koja mu je izrečena u odsutnosti, za zločin genocida počinjen u godinama "Crvenog terora", javljaju mediji. Visoki savezni sud Etiopije "odlučio je prvooptuženog osuditi na kaznu doživotnog zatvora", izjavio je sudac Nur Mohamed o Mengistuu Haileu Mariamu. Etiopski sud je 12. prosinca pukovnika Mengistua proglasio krivim za genocid zbog zločina počinjenih tijekom Crvenog terora (1977-78). Sud je proces vodio u odsutnosti okrivljenoga, koji živi u egzilu u Zimbabveu od 1991. godine kada je svrgnut njegov režim. Sudski proces protiv Mengistua počeo je prije 10 godina. Mengistu je preuzeo vojno-marksistički režim u Etiopiji 3. veljače 1977., nakon što je izveo krvavi državni udar.

WASHINGTON - Plan predsjednika Georgea W. Busha da pošalje desetke tisuća američkih i iračkih pojačanja u Bagdad kako bi se zajednički suprotstavili sunitskim pubunjenicima i šijitskim milicijama vjerojatno će otvoriti novu, opasniju fazu rata, u kojoj se mogu očekivati mjeseci uličnih borbi u iračkome glavnom gradu, komentiraju u četvrtak vojni stručnjaci za The Washington Post. "Teroristi i pobunjenici u Iraku nemaju savjesti i oni će ovu godinu učiniti krvavom i nasilnom", rekao je Bush u obraćanju naciji, u kojemu je izložio revidiranu strategiju za Irak, koja uključuje i slanje pet brigada sa 17.500 vojnika u Bagdad, kako bi zajedno s iračkim snagama obuzdali sektaško nasilje. Vojni stručnjaci posebno upozoravaju na rizike sukoba s Mehdijevom vojskom šijitskog klerika Moqtade al Sadra, koja je u protekloj godini narasla na gotovo 60.000 boraca, i koju neki u Pentagonu smatraju vojnički učinkovitijom od iračke vojske, navodi Post.

ZAGREB - Ruski dužnosnici kritizirali su u četvrtak najavu američkog predsjednika Georgea W. Busha o povećanju broja američkih vojnika u Iraku, ističući da je potrebno omogućiti Iračanima da samostalno grade svoju državu i brinu o sigurnosti zemlje, javili su ruski mediji. "Rusija nikad nije podržavala vojnu nazočnost u Iraku i ne podržava planove za povećanje vojnog kontingenta", rekao je predsjednik Dume Boris Grizlov dodajući da Rusija "podržava poteze SAD-a u borbi protiv međunarodnog terorizma". "Važno je osigurati da sami Iračani brinu o sigurnosti i uspostave vitalnu državu", rekao je Grizlov ističući da je Irak još uvijek jako daleko od toga da bude suverena država unatoč uvjeravanjima SAD-a. Predsjednik vanjskopolitičkog odbora Dume Konstantin Kosačov je rekao da jačanje vojne moći SAD-a u Iraku predstavlja "ponavljanje i jačanje strateških pogrešaka" Wašingtona na Bliskom istoku.

PRIŠTINA - Glavni izaslanik UN-a za status Kosova podnijet će 2. veljače svoj prijedlog o budućem statusu Kosova dužnosnicima u Prištini i Beogradu, javio je u četvrtak Radio Kosovo pozivajući se međunarodne izvore. Strani diplomati rekli su kako će UN-ov izaslanik za Kosovo taj prijedlog razmatrati najprije s članovima Kontaktne skupine, prije nego što o tome upozna albansku i srpsku stranu, ali su dodali kako se o tome prijedlogu ne može pregovarati. Mediji u Prištini navode kako se očekuje da će Vijeće sigurnosti UN-a raspravljati o prijedlogu za status Kosova u vrijeme kada njime bude predsjedavala Velika Britanija, koja snažno podržava neovisnost Kosova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙