FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 28. prosinca 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.
ZAGREB, 28. prosinca 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

MINSK - Bjeloruski premijer Sergej Sidorskij u četvrtak je izjavio da su Bjelorusija i ruski proizvođač prirodnog plina Gazprom blizu postizanja dogovora kojim će se izbjeći blokada isporuke ruskog plina u Europu, izvješćuje ruska agencija Interfax. "Već smo postigli dogovor oko cijene plina, a vrlo smo blizu dogovora i oko ostalih spornih pitanja. Mislim da ćemo sporazum postići do Nove godine", rekao je bjeloruski premijer. Izjava je došla u trenutku kada je Europska komisija objavila da je u Bruxellesu sazvala izvanredan sastanak stručnjaka za enegetiku s tom temom na dnevnom redu. Već tjednima dvije se strane pokušavaju dogovoriti koliko bi Bjelorusija trebala platiti Gazpromu za opskrbu plinom i koliko bi Gazprom trebao platiti Bjelorusiji za transport plina preko njezina teritorija do Europe.

AFGOYE - Postrojbe somalske vlade koje podržava Etiopija, ušle su u nekoliko sektora Mogadishua iz kojeg su pobjegle islamističke milicije, potvrdio je somalski premijer Ali Mohamed Gedi u četvrtak u mjestu Afgoye, 20 km zapadno do glavnog grada. "Već smo ušli u Mogadishu u nekoliko sektora", rekao je Gedi i dodao da će organizirati koordinaciju vladinih snaga s lokalnim dužnosnicima radi kontrole grada. Gedi je izjavio da se želi "sastati s čelnicima civilnog društva i vjerskim dužnosnicima, ali ne i s Unijom islamskih plemena". Islamisti su u četvrtak ujutro najavili povlačenje njihovih postrojbi iz glavnog grada kojeg su kontrolirali od lipnja 2006. Za sada niti jedan neovisan izvor nije mogao potvrditi nazočnost somalskih vladinih snaga u glavnom gradu.

WASHINGTON - SAD su izrazile razumijevanje za vojnu intervenciju Etiopije protiv islamista u Somaliji, uz ocjene da etiopska vlada ima razloga za zabrinutost razvojem događaja u Somaliji. Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Gordon Johndroe rekao je da su etiopske snage intervenirale "na zahtjev" somalijske privremene vlade koja želi razbiti uporišta Vijeća islamskih sudova u Mogadishu i na jugu Somalije, prenosi u četvrtak američki tisak. Bijela kuća pozvala je Etiopiju na suzdržanost ističući da intervencija ne smije biti izlika zaraćenim frakcijama u Somaliji da izbjegnu mirovne pregovore. Glasnogovornik State Departmenta Gonzo Gallegos pozvao je sve strane da poštuju rezoluciju Vijeće sigurnosti UN-a od 6. prosinca koja poziva afričke mirovne snage da podrže privremenu vladu u Somaliji.

SARAJEVO - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u četvrtak je utvrdilo prijedlog osnove za vođenje pregovora i zaključivanja sporazuma s Vladom Republike Hrvatske o policijskoj suradnji između dviju zemalja. Kako je objavila služba za informiranje Vijeća ministara BiH, na sjednici održanoj u Sarajevu odlučeno je da Ministarstvo sigurnosti BiH uputi prijedlog utvrđenih osnova Predsjedništvu BiH radi daljnjeg postupanja. Predloženim sporazumom dvije države bi se, sukladno nacionalnim zakonodavstvima i međunarodnim ugovorima, obvezale na suradnju i pružanje uzajamne pomoći u borbi protiv međunarodnog terorizma, proizvodnje i trgovine drogom te drugih oblika međunarodnog kriminala uključujući trgovinu i ilegalne migracije kao i gospodarski kriminal te pranje novca. Sporazum o policijskoj suradnji BiH je prošlog tjedna potpisala sa Slovenijom.

SARAJEVO - Predstavnici najutjecajnijih političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine sastat će se 3. ili 4. siječnja pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH kako bi pokušali postići dogovor o sastavu buduće vladajuće koalicije, najavio je u četvrtak predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić. On je novinarima u Sarajevu kazao da je još jedan takav susret nužan ukoliko se želi konačno formirati vlast na temelju rezultata izbora održanih još 1. listopada. Tihić je potvrdio da su on i Haris Silajdžić u srijedu potpisali dokument o uspostavi koalicije između SDA i Stranke za BiH (SBiH). Dokument sadrži jedanaest stranica i definira načela i ciljeve djelovanja dviju stranaka no bez odrednica o načinu provedbe ustavnih promjena o čemu se SDA i SBiH spore već mjesecima.

BEOGRAD - Europska unija bi u veljači ili ožujku sljedeće godine mogla nastaviti pregovore sa Srbijom, ali je nužno ispuniti tri uvjeta- nakon parlamentarnih izbora 21. siječnja izabrati novu vladu demokratskog bloka, da novi premijer jasno i otvoreno kaže da će Ratko Mladić biti uhićen i treće, dostaviti dokaze o napretku potrage za njim, izjavio je Rasim Ljajić, predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom. "To su jasni i nedvosmisleni signali koje smo dobili iz Bruxellesa", kazao je Ljajić za "Večernje novosti" od četvrtka, dodajući da je uvjeren da će EU "nagraditi novu demokratsku vladu i dati joj jak početni vjetar u leđa čak i ako Mladić dotad ne bude iza rešetaka".

LJUBLJANA - Slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka jedan je lokalni aktivist za rušenje romskih naselja sagrađenih bez građevinske dozvole optužio za opstrukciju zakona budući da je Drnovšek intervenirao u korist velike romske obitelji Strojan koja je prije dva mjeseca bila preseljena u izbjeglički centar. "Sam predsjednik države kritizira primjenu zakona i pokušava ga opstruirati, čime štiti one koji ne poštuju zakone i propise", naveo je u srijedu u izjavi za javnost Silvo Mesojedec, aktivist iz Novog Mesta. On je tako osudio Drnovšeka koji je na Badnjak neuspješno apelirao na stanovnike sela Ambrus u općini Ivančna Gorica da dopuste postavljanje dva kontejnera, kako bi romska obitelj Strojan u njima mogla prezimiti nakon što su joj srušeni objekti u kojima su stanovali, a nakon toga od vlade ishodio da se oni smjeste u vojni objekt Roje blizu Ljubljane.

JERUZALEM - Izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni u četvrtak je potvrdila da ima novi, vlastiti bliskoistočni mirovni plan te da "točno zna što se treba učiniti" da bi se sklopio mir s Palestincima, objavio je dnevni list Haaretz. Iako nije htjela objelodaniti detalje svog plana, Livni je istaknula da se radi o rješenju koje podrazumijeva dvije države. "Moja vizija je rješenje s dvije države. No, to nije samo vizija već detaljno razrađen plan spreman za primjenu", kazala je Livni za Haaretz. Prema njezinim riječima, radi se o "izraelskoj državi kao ognjištu židovskog naroda uz koju se nalazi palestinska država, ognjište palestinskog naroda". "To je vizija koja nudi opće rješenje za probleme palestinskog naroda i izbjeglica", pojasnila je Livni.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush sastao se u četvrtak na svom ranču kraj Crawforda u Teksasu s najbližim suradnicima radi nastavka rada na novoj strategiji u Iraku koju početkom siječnja treba predstaviti američkoj javnosti. Na razgovorima u Crawfordu sudjeluju potpredsjednik Dick Cheney, ministar obrane Robet Gates, državna tajnica Condoleezza Rice, savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley i zapovjednik Združenog stožera general Peter Pace. Na sastanku se ne očekuje donošenje odluka, rekao je zamjenik glasnogovornika Bijele kuće Scott Stanzel, ističući da predsjednik Bush želi imati dovoljno vremena kako bi odvagnuo sve opcije prije konačne odluke. Među opcijama koje se razmatraju je i kratkoročni "porast" broja američkih vojnika u Iraku, s primarnom zadaćom stabiliziranja stanja u Bagdadu. Procjene najčešće govore o oko 20.000 vojnika za razdoblje od 18 mjeseci.

WASHINGTON - Svečani oproštaj od bivšeg američkog predsjednika Geralda Forda, koji je preminuo u utorak u 93. godini života, počet će u petak u Kaliforniji gdje je živio nakon umirovljenja, nastaviti se u Washingtonu tijekom vikenda i završiti pokopom u srijedu u Grand Rapidsu, Michigan, u dvorištu njegova predsjedničkog muzeja i knjižnice, objavila je Fordova obitelj. Ceremonija oproštaja počet će u petak obiteljskom misom zadušnicom u crkvi sv. Margarete u Palm Desertu u Kaliforniji i posjetom prijatelja, a tijelo će biti izloženo na odru, najavio je predstavnik obitelji Gregory D. Willard u četvrtak. U subotu poslijepodne tijelo će biti prebačeno u Washington, gdje će 38. predsjedniku SAD biti odane najviše državne počasti.

WASHINGTON - Demokratski potpredsjednički kandidat iz 2004. godine, bivši senator John Edwards, u četvrtak je u New Orelansu objavio svoju kandidaturu za američke predsjedničke izbore 2008. godine, ističući kao priorite svog političkog programa smanjenje siromaštva, borbu protiv globalnog zatopljenja i djelomično povlačenje američkih snaga iz Iraka. "Ovdje sam kako bih objavio da sam kandidat za predsjednika Sjedinjenih Država.(...) Zaključio sam kako je to najbolji način da služim svojoj zemlji", rekao je Edwards, 53- godišnji bivši senator Sjeverne Karoline u nizu televizijskih intervjua iz New Orleansa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙