FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 21. prosinca 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.
ZAGREB, 21. prosinca 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

TEHERAN - Konačni rezultati lokalnih izbora u Iranu pokazali su u četvrtak pobjedu protivnika tvrdolinijaškog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada na izborima za mjesna vijeća, što je, kako ocjenjuju analitičari, zadalo udarac iranskom šefu države. Prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova, umjereni konzervativci osvojili su većinu mjesta u vijećima a prate ih reformisti. Rezultati glasovanja tumače se kao znak nezadovoljstva javnosti predsjednikovim tvrdim stajalištima koja su dovela do zaoštravanja odnosa sa Zapadom i Iran dovele bliže sankcijama UN-a. Ahmadinedžadova retorika o Izraelu i spornom nuklearnom programu podijelila je konzervativce koji su ga prije tri godine doveli na vlast. No izbori neće direktno utjecati na Ahmadinedžadovu administraciju.

WASHINGTON - Floridski guverner na odlasku Jeb Bush, mlađi brat američkog predsjednika Georgea W. Busha, u srijedu je najavio kako se više ne namjerava kandidirati za neku političku funkciju, jer smatra da više nema političke budućnosti. "No tengo futuro (Nemam budućnosti)", rekao je Jeb Bush novinarima medija na španjolskom jeziku u Miamiju, odgovarajući na pitanje o daljnjim političkim ambicijama nakon što idućeg mjeseca napusti guvernersku dužnost. Popularni guverner Floride u dva mandata često je opisivan kao okretan političar s dobrim izgledima da naslijedi oca i brata u Bijeloj kući. No neomiljenost i vrlo slaba podrška koju ima stariji brat za svoju politiku doveli su do toga da Jeb Bush mora odustati od planova svoje političke budućnosti, nakon što je u proteklih osam godina vodio jednu od ključnih, izborno neizvjesnih, država SAD-a.

ATENA - Tri napada manjih razmjera izvela je u Ateni u noći sa srijede na četvrtak anarhistička skupina, priopćila je policija, napomenuvši da je učinjena šteta na tri automobila i ured desne stranke na vlasti Nova demokracija. Skupina "Revolucionarna akcija oslobođenja" aktivirala je oko tri sata u noći po mjesnom vremenu zapaljive naprave ručne izrade, objavila je jedna atenska radio postaja koju je kontaktirala ta anarhistička skupina. Takvi napadi, koje policija pripisuje anarhističkim skupinama ili ekstremnoj ljevici, u zadnje su vrijeme sve učestaliji. Dva člana skupine, uhićena u svibnju zbog sličnog incidenta, započela su u zatvoru štrajk glađu.

ZAGREB/AŠHABAD - Predsjednik Turkmenistana Saparmurat Nijazov umro je u noći sa srijede na četvrtak, javljaju novinske agencije pozivajući se na vladine izvore. Jedan je vladin dužnosnik za Reuters potvrdio da je Nijazov (66) umro, ne spominjući uzrok smrti. "Nesreća nas je pogodila jutros. Svi smo u šoku", kazao je drugi neimenovani dužnosnik za France presse. Nijazov je bio na čelu Turkmenistana još od 1985, dok je zemlja bila sovjetska republika. On je bio doživotni predsjednik zemlje u kojoj se njegovao kult ličnosti - jer njegovo su ime nosili gradovi, zračne luke, vojne postrojbe te čak i jedan meteor koji su otkrili turkmenski astronomi. Dopisnik Reutersa javlja da je na ulicama glavnog grada, Ašhabada, mirno, samo se skidaju novogodišnji ukrasi sa ulica i zgrada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙