FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 25. prosinca 2006. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.
ZAGREB, 25. prosinca 2006. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

RIM - Papa Benedikt XVI. je, govoreći tijekom polnoćke u Bazilici svetog Petra, istaknuo važnost ljudskog života i pozvao na zaštitu djece. Papa je kazao da slika Isusa u jaslicama treba svakoga podsjetiti na siromašnu, zlostavljanu i zapostavljenu djecu u svijetu. "Dijete Betlehema usmjerava naše poglede prema svoj djeci, posebno onoj koja pate i koja su zlostavljana u svijetu, onoj koja su rođena i nerođena", kazao je Papa pred oko deset tisuća vjernika. "Molimo se da svjetlo Božje ljubavi obasja tu djecu. Zamolimo Gospodina da nam pomogne kako bismo sa svoje strane učinili sve da bi dignitet te djece bio poštovan. Neka svi oni iskuse svjetlo ljubavi, koje čovječanstvo treba toliko više nego materijalne potrebe", kazao je Benedikt XVI. On je kritizirao i sve prisutniji materijalizam. Pozvao je vjernike da se prisjete Gospodinovih riječi i da ne daruju samo one koji će uzvratiti darovima već da podare one koji inače ne bi bili darivani i one koji ne mogu dar uzvratiti.

PEKING - Kina je u ponedjeljak ocijenila kako sankcije koje je usvojilo Vijeće sigurnosti UN-a nisu rješenje za prevladavanje problema nuklearnog programa Irana i pozvala na nove pregovore s Teheranom. Sankcije nisu dugoročno, cjelovito rješenje problema, rekao je u Pekingu glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Liu Jianchao. "Nadamo se da će rezolucija biti ozbiljno provedena, ali također mislimo da sankcije...ne mogu biti trajno rješenje problema", kazao je on. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, čiji je Kina stalni član, je u subotu jednoglasno nametnulo Iranu sankcije na uvoz i izvoz osjetljivih nuklearnih materijala i tehnologija u nastojanju da zaustavi rad ove zemlje na obogaćivanju urana koji se može koristiti za stvaranje atomske bombe. Kina "podržava političke i diplomatske napore za miroljubivo rješenje pregovorima iranskog nuklearnog pitanja", rekao je Liu.

MOGADISHU - Etiopske i somalijske snage zauzele su ključni pogranični grad koji su držale islamističke snage, a stanovnici su pozdravljali vladine vojnike dok su prolazili kroz grad progoneći islamističke borce koji su bježali, rekao je somalijski časnik. Islamistički borci napustili su tijekom noći grad Belet Weyne, na somalijsko-etiopskoj granici duž rijeke Shabelle, nakon što su etiopski lovački zrakoplovi u nedjelju bombardirali njihove položaje, rekli su stanovnici grada. Pukovnik Abdi Yusuf Ahmed, vojni zapovjednik somalijske vlade, rekao je agenciji Associated Press da su njegove snage ušle u Belet Weyne bez ispaljenog metka. On je kazao kako će njegove snage progoniti islamističke borce prema jugu na jednoj od važnih somalijskih cesta. Teško topništvo i minobacači mogli su se čuti u Baidoi, najvažnijem gradu koji drži legalna somalijska vlada. Vlada i etiopske snage nastoje potisnuti snage Islamskog vijeća s prostora koji je samo 20 kilometara udaljen od Baidoae. Etiopija je u nedjelju po prvi put priznala da se njezine snage bore u Somaliji na strani somalijske vlade koju podržavaju Ujedinjeni narodi, a protiv islamskog pokreta, mada svjedoci već tjednima izvješćuju o njihovoj nazočnosti u toj zemlji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙