FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Schroeder pozvao na obnovu zemalja južne Azije

BERLIN, 31. prosinca 2004. (Hina) - Njemački kancelar GerhardSchroeder pozvao je u petak, tradicionalnom novogodišnjem obraćanjujavnosti, razvijene industrijske zemlje na dugoročno preuzimanjeodgovornosti za obnovu zemalja jugoistočne Azije pogođenihkatastrofalnim potresima i tsunamijem.
BERLIN, 31. prosinca 2004. (Hina) - Njemački kancelar Gerhard Schroeder pozvao je u petak, tradicionalnom novogodišnjem obraćanju javnosti, razvijene industrijske zemlje na dugoročno preuzimanje odgovornosti za obnovu zemalja jugoistočne Azije pogođenih katastrofalnim potresima i tsunamijem.

Njemački kancelar je najavio da će članicama Europske unije predložiti strategiju za dugotrajnu obnovu pogođenih područja. Svaka zemlja našeg bogatog kontinenta može preuzeti odgovornost za jednu zemlju i tako na konkretan način pokazati humanitarnost, smatra Schroeder. On je nadalje predložio da svaka njemačka savezna pokrajina preuzme dugotrajnu odgovornost za obnovu pojedinih regija pogođenih katastrofom a njemački gradovi da uspostave partnerstva s gradovima iz tih regija. Isto tako bi škole i djeca preuzele skrbništvo nad pojedinim školama te tako na direktan način pomogla najugroženijima. Njemački kancalar pozvao je i njemačko gospodarstvo da se pojačano uključi u obnovu pogođenih područja.

Politička opredjeljenja, vjera i ideološke razlike više nisu važna jer se ova katastrofa tiče svih nas, zaključio je Schroeder.

Njemački kancelar je najavio da će se kod Europske unije, Ujedinjenih naroda i Svjetske banke zauzeti za brzo i nebirokratsko pružanje pomoći te ubrzani oprost duga pogođenim zemljama.

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer predložio je njemačkim građanima da se odreknu novogodišnjeg vatrometa ta da novac namijenjen za kupnju pirotehničkih sredstava doniraju u korist žrtava katastrofe. Kancelar Schroeder otkazao je novogodišnji put u Beč a premijer Bavarske Edmund Stoiber novogodišnji prijem te je namijenjenih 60 000 eura donirao u korist žrtava.

Dosad je potvrđena smrt 33 njemačkih turista dok se više od 1000 još uvijek smatra nestalima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙