FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

S Novom godinom stupa na snagu novi zakon o useljenicima

BERLIN, 30. prosinca 2004. (Hina) - U povodu stupanja na snagu novogzakona o useljenicima vodeći njemački demokršćanski političarizatražili su stroži odnos i smanjivanje socijalnih povlasticastrancima koji se protive integraciji u njemačko društvo.
BERLIN, 30. prosinca 2004. (Hina) - U povodu stupanja na snagu novog zakona o useljenicima vodeći njemački demokršćanski političari zatražili su stroži odnos i smanjivanje socijalnih povlastica strancima koji se protive integraciji u njemačko društvo.

Dva dana prije stupanja na snagu useljeničkog zakona ministar unutarnjih poslova Bavarske Guenther Beckstein kritizirao je u razgovoru za dnevnik "Bild" mentalitet mnogih stranaca koji niti nakon dugogodišnjeg boravka u Njemačkoj nisu integrirani u to društvo. Mnogim strancima su privlačnije njemačke socijalne povlastice nego kulturne i civilizacijske vrijednosti njemačkog društva, smatra Beckstein. On je iznio mišljenje da bi socijalne povlastice, poput socijalne pomoći ili potpore za nezaposlene, stoga trebalo uvjetovati napretkom u integracijskom procesu.

Zamjenik predsjednika zastupničkog kluba oporbene demokršćanske Unije CDU/CSU Wolfgang Bosbach smatra da i onim strancima koji ustrajno odbijaju zaposlenje treba smanjiti državnu pomoć. Bivša berlinska povjerenica za pitanje stranaca Barbara John je izrazila zabrinutost zbog toga jer mnogi stranci usprkos dugogodišnjoj državnoj pomoći nisu učinili ništa da nauče jezik ili svoju djecu upute na školovanje.

U Njemačkoj 1. siječnja 2005. stupa na snagu dugo najavljivani useljenički zakon kojim će prvi put biti reguliran dotok stranaca. Njemačko tržište radne snage bit će prvi put nakon 1974. kada je prekinut dotok radne snage iz zemalja poput tadašnje Jugoslavije ili Turske, otvoreno za strance koji ne dolaze iz Europske unije. Međutim za razliku od pretežno nekvalificiranih radnika koji su u šesdesetima i sedamdesetima dolazili u Njemačku novi zakon dopušta dolazak isključivo visokokvalificirane radne snage. Također će studentima koji studij završe u Njemačkoj i koji su dosad nakon stjecanja visoke stručne spreme bili prisiljeni napustiti zemlju biti omogućeno zaposlenje u Njemačkoj. Zakon istodobno predviđa i lakše protjerivanje stranaca koji ne poštuju njemački ustavni poredak. Novopridošli stranci morat će sudjelovati u tzv. integracijskim tečajevima o kulturi i povijesti Njemačke.

Stručnjaci procjenjuju da će usprkos sadašnjem ograničenju na visokokvalificiranu radnu sangu Njemačka u budućnosti, zbog demografskih čimbenika, biti prisiljena uvoziti i niže kvalificirane radnike poput njegovatelja starijih osoba za kojima već sada postoji velika potražnja.

Njemački ministar unutarnjih poslova Otto Schily izrazio je u četvrtak uvjerenje da će novi zakon donijeti velike prednosti za Njemačku. Njemačka se s jedne strane otvara za radnu snagu koja joj je potrebna za očuvanje vodeće pozicije u svjetskom gospodarstvu a s druge strane se olakšava protjerivanje onih koji predstavljaju opasnost za društvo , zaključio je Schily.

Useljenički zakon donesen je sredinom godine nakon trogodišnje svađe između predstavnika vladajuće socijaldemokratsko - zelene vlade Gerharda Schroedera i demokršćanske oporbe oko njegovog oblika i sadržaja. Zbog prevlasti oporbe u gornjem domu parlamenta Bundesratu savezna vlada bila je prisiljena unijeti mnogobrojne promjene tako da zakon u svom konačnom obliku donosi mnogo više ograničenja nego što je to bilo prvobitno zamišljeno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙