FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlin: Širi se skandal zastupnika koje plaćaju velike tvrtke

BERLIN, 31. prosinca 2004. (Hina) - Skandal oko zastupnika Bundestagakoji su uz zastupničke plaće primali i plaće vodećih njemačkih tvrtki,između ostalih i od Volkswagena i Siemensa, proširio se i napolitičare Liberalne stranke Njemačke (FDP), objavljuje online izdanjetjednika "Der Spiegel".
BERLIN, 31. prosinca 2004. (Hina) - Skandal oko zastupnika Bundestaga koji su uz zastupničke plaće primali i plaće vodećih njemačkih tvrtki, između ostalih i od Volkswagena i Siemensa, proširio se i na političare Liberalne stranke Njemačke (FDP), objavljuje online izdanje tjednika "Der Spiegel".

Parlamentarna povjerenica FDP za pitanja obrazovanja Ulrike Flach potvrdila je navode tjednika "Der Spiegel" da je od 1998. od Siemensa primala godišnji dohodak u visini od 60 000 eura. Ona je međutim, za razliku od ostalih parlamentaraca koji se nalaze u središtu skandala, naknadu primila za obavljene poslove prevođenja.

Ranije je već objavljeno je da je zastupnik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) u parlamentu Donje Saske i gradonačelnik Wolfsburga, u kojem se nalazi Volkswagen, Ingolf Viereck godinama uz zastupničku primao i plaću od automobilskog koncerna za nepostojeće poslove. Vodstvo VW odbacilo je Vierckove navode po kojima ga tvrtka plaća za "savjetništvo glede sportske politike".

S obzirom na to da je od Volkswagena za nepostojeće poslove plaću primalo i nekoliko drugih zastupnika pokrajinskog parlamenta, vodstvo tvrtke odlučilo je u "dogledno vrijeme" objaviti listu političara koji se nalaze na njihovoj platnoj listi.

Nedavno je ostavku podnio i glavni tajnik Kršćansko demokratske unije (CDU) Laurenz Meyer nakon što je otkriveno da je primao plaću od energetskog koncerna RWE za neobavljene poslove.

Za razliku od članova vlade, zastupnici smiju i nakon ulaska u parlamente ostati u vezi s gospodarstvom ali se preporuča da svoje prijašnje pozicije stave u stanje mirovanja dok su zastupnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙